Borgmästaren brände fyra ton marijuana i New York – trots att det är lagligt
New Yorks borgmästare Eric Adams eldade förra veckan upp fyra ton marijuana under en direktsänd presskonferens
Bild: AP/TT, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Den amerikanska valrörelsen innehåller, som vanligt numera, ett inslag av marijuana. Även 2024 väntar folkomröstningar om legalisering. Delstaternas inkomster från handel med marijuana ökar, men samtidigt hittar den illegala marknaden nya skyltfönster.
New Yorks borgmästare Eric Adams eldade förra veckan upp fyra ton marijuana under en direktsänd presskonferens – trots att det numera är lagligt att röka de torkade blommorna och att konsumera dem i form av andra produkter i den amerikanska jättestaden.
Kommersiella handlare måste dock ha en licens och tusentals butiker har öppnat utan någon sådan. Den nya delstatsmyndigheten Office of Cannabis Management har delat ut runt tusen licenser – men fått in 7 000 ansökningar. Under året har över tusen olagliga butiker tvingats stänga. Marijuanan som eldades upp av Adams var en del av de produkter man beslagtagit.
Det kan vara svårt att se om en butik har licens eller inte, men en del kunder föredrar också de illegala som ofta håller lägre priser eftersom de inte betalar skatt. Borgmästare Adams varnade för att produkterna kan vara otestade och innehålla vad som helst.
– De är spetsade, farliga, du vet inte vad det är du får.
Hittade kackerlacksmedel
Ett argument för legalisering är att konsumenterna ska veta vad det är de köper både vad det gäller styrka och eventuella tillsatser. Det har förekommit en del rapporter om att cannabis i dag kan vara spetsad med fentanyl, en opioid långt starkare än heroin, men Office of Cannabis Management har dementerat att man skulle ha stött på detta. En av poliserna under presskonferensen nämner istället att kackerlacksmedel är en av de kemikalier som upptäckts när man analyserat beslagtagna produkter.
Under presskonferensen höll Adams upp produkter som påminner om ett välkänt godismärke. Tydligt riktat mot barn, säger han. Lagarna i New York och andra delstater är ofta mycket tydliga med att åldersgränsen på 21 år ska efterföljas och att butiker inte får öppna inom ett visst avstånd från en skola. Många illegala butiker har struntat i detta.
Beau Kilmer är chef på Rand Drug Policy Research Center, ett forskningsinstitut som tar fram data som kan ligga till grund för lagstiftning kring olika rusmedel. Han säger att det kan ta tid att reducera storleken på den illegala cannabismarknaden efter ett beslut om legalisering.
– Det beror på en mängd faktorer inklusive hur mycket tid och kraft som läggs på att se till att lagen efterlevs. En jurisdiktion kan lägga mer pengar på att se till att cannabislagar efterlevs under de första åren efter legalisering än de gjorde under de sista åren med förbud.
Fyra delstater röstar
I år hålls omröstningar i ytterligare fyra delstater. I Nebraska gäller det om medicinsk marijuana ska tillåtas, i Florida, North Dakota och South Dakota rekreationellt användande av marijuana vilket i dag tillåts i nästan hälften av alla delstater: 24 plus Washington DC. I Florida motsätter sig den republikanska delstatsledningen en legalisering. Guvernör DeSantis varnar för det kommer att göra Florida till ”Chicago, San Francisco eller nåt av de ställena”.
– Vi måste hålla våra gator rena. Varenda stad kan inte lukta marijuana. Varenda hotell. Nöjesparker.
Förslaget väntas dock röstas igenom vilket skulle göra Florida till den största republikanskt ledda delstaten att legalisera. Förra veckan förklarade Donald Trump, presidentkandidat och Floridabo, att han stöder legalisering ”om det görs på rätt sätt”. I ett inlägg på Truth social inleder Trump med att förklara att han som president kommer att stå för lag och ordning, men att lagförslaget kommer att röstas igenom av väljarna vare sig folk vill det eller ej. Han vill dock se lagar som hindrar att rökning sker på offentliga platser.
– Samtidigt så bör inte någon ses som kriminell i Florida när det är lagligt i så många andra delstater. Vi behöver inte slösa bort skattepengar på att gripa vuxna som bär på mängder för personligt bruk och ingen ska behöva sörja en närstående som dött av fentanylspetsad marijuana, skriver Trump. Innan uttalandet ska han ha träffat vd:n för USA:s största cannabisbolag Trulieve som bidragit med miljontals dollar till legaliseringskampanjen i Florida.
För i frågan om legalisering står enorma pengar på spel för företagen. Cannabismarknaden i USA tros nå en omsättning på över 450 miljarder kronor under 2024.
Joe Biden och Kamala Harris vill också avkriminalisera cannabis och även omklassificera drogen för att göra det enklare att bedriva forskning på hälsonyttor. USA:s Drug Enforcement Administration (DEA) har dock meddelat att något beslut om en omklassificering inte kommer att tas innan valet.
Kontroversiellt har blivit mainstream
Paul Armentano, vice ordförande för Norml, en organisation som lobbar för mer tillåtande marijuanalagar, är inte förvånad över politikernas inställning.
– Sett till hur framgångsrik legaliseringen har varit och det uppenbara misslyckandet med marijuanaförbud så är det knappast förvånande att presidentkandidaterna väger in. Det är dock värt att notera att det tagit lång tid för dem att lyfta frågan. Varken Trump eller Harris var förespråkare av legalisering i början av sina karriärer.
Trump har hävdat att legaliseringen i delstater som Colorado lett till "stora problem”. Harris uppmanade under sin tid som åklagare i Kalifornien väljarna att rösta nej till legalisering 2010 och har kritiserats för att ha stått bakom lagstiftning som straffade många svarta amerikaner för mindre narkotikabrott.
– Men tiderna har förändrats och politiker med den. I ett val där varje röst är viktig ser både Trump och Harris stöd för marijuanareformer som en möjlighet att knyta an till en bred grupp av potentiella väljare. Det är ytterligare bevis för att en fråga som tidigare sågs som kontroversiell blivit mainstream, säger Armentano.
Ingen väg tillbaka
Även om delstater som New York fortfarande har en illegal marknad så menar Armentano att utvecklingen går åt rätt håll. Enligt data från 2023 handlar de flesta konsumenter i delstater med legalisering hos licensierade butiker.
– Bara sex procent av de svarande sa att de främst handlade från en ”dealer”. I Kanada där marijuanaförsäljning varit reglerad sedan 2018 uppger nära 70 procent av konsumenter att de handlar på den legala marknaden.
Armentano påpekar att ingen av de delstater som legaliserat gått tillbaka till tidigare lagstiftning.
– Över landet i stort har stödet för legalisering aldrig varit högre. Det bevisar att lagarna på det stora hela fungerar som väljare och politiker tänkt och är att föredra jämfört med kriminalisering.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.