Elva våningar upp i den för var dag som går mer ostädade och sopdoftande ockuperade administrationsbyggnaden i Donetsk ligger Radio Respublika, ett av de proryska separatisternas vapen i kriget om verklighetsbilden i Ukraina. Till skillnad från de bistra männen med Kalasjnikovs och rånarluvor som sköter separatisternas mer fysiska sammandrabbningar med den ukrainska armén ger de proryska informations-krigarna på elfte våningen ett vänligt intryck, där de sitter med sina chinos, sportsandaler och pastatallrikar vid ett överlastat skrivbord. Giorgo, 39, tidigare radio-dj, läser upp ett meddelande från Folkrepubliken Donetsks ledning i en liten radiostudio, om att ledningen nu officiellt ansöker om att bli en del av Ryssland. Här sänder separatisterna ut rysk statsradio dygnet runt, och varvar med budskap från ”Folkrepublikens” ledning.
– Vi behövs eftersom det inte finns någon oberoende media i Ukraina. All press, radio och tv är under kontroll av olika oligarker, säger Giorgi.
– De förmedlar en felaktig bild. Till exempel spred de ut klipp som visade hur rebeller gick in i butiker i Slavjansk och stal alkohol. Men de hade klippt bort vad det handlade om: att rebellerna slog till mot butiker som sålde alkohol och ignorerade alkoholförbudet i staden.
Trots att separatisterna tagit över makten i en stor del av Donetsk vill inte Giorgi eller någon av hans medarbetare vara med på bild eller uppge sina efternamn.
– Vi kan hamna i fängelse. Det vi gör är olagligt.
Hot mot journalister
”Jag litar bara på det jag ser med mina egna ögon”, är något som flera människor som jag pratar med i Donetsk upprepar. Och det är nog ett klokt sätt att förhålla sig till information i kaoset i östra Ukraina, där samhället kollapsat och lämnat fältet fritt för propaganda från konfliktens båda sidor. Ryska medier beskriver ett land som tagits över av fascister och skildrar Ukrainas antiterroroperation i öst som en massaker på civila, medan ukrainska medier hävdar att separatisterna använder dagisbarn som mänskliga sköldar.
Vapnen i informationskriget är många. Beväpnade separatister ockuperade den regionala tv-stationen i Donetsk i slutet av april och ersatte de ukrainska sändningarna med ryska. Journalister i östra Ukraina vittnar om en kampanj från separatisterna att tysta oppositionella röster och ersätta dem med prorysk propaganda. Flera journalister har hotats och kidnappats.
Blockerat tv
Men även pro-ukrainska aktivister har attackerat proryska och ryska journalister. Inför presidentvalet den 25 maj stoppades ryska journalister från att ta sig in i landet, och Ukraina har blockerat rysk tv i delar av landet. Samtidigt har informationskriget på internet blivit mer sofistikerat. Den ryska tidningen Novaja Gazeta och brittiska the Guardian har kunnat avslöja hur organiserade och avlönade nät-troll sprider proryska kommentarer i mängder på engelskspråkiga nyhetssajter. Enligt Novaja Gazeta leds arbetet av personer som står i kontakt med Kreml.
55 mil nordväst om Donetsk ligger symbolen för separatisternas fiender: Majdantorget i Kiev. Barrikaderna finns kvar trots att revolutionen är över, som ett stort museum över händelserna i februari, och medlemmar i de grönklädda ”självförsvarsstyrkorna” tältar vidare tillsammans med hemlösa Kiev-bor. På ett café i närheten av torget träffar jag Daria och Vadim, som arbetar för Euromaidan PR, ett nätverk som beskriver sig som ”Euromaidans officiella internationella PR-sekretariat”. Med sina hipsterkläder och brittiska och amerikanska accenter står de i bjärt kontrast till de mer lufsiga medelålders männen på separatisternas radiostation.
– Det började som ett sätt att möta felaktig information från statlig och rysk tv, säger Daria, en av Euromaidan PR-aktivisterna som varit med från starten.
– När det var en halv miljon människor ute på gatorna här sa rysk tv att det var 30 000. Det var löjligt. Intresset bland utländska journalister växte, men det fanns bara information på engelska från ryska medier. Så vi startade ett internationellt presscenter i fackföreningsbyggnaden på Majdan, och använde Facebook, Twitter och bloggar.
Mer intensivt infokrig
Vadim, som arbetar som advokat när han inte skriver för Euromaidan PR, säger att organisationen lever på volontärarbete och donationer från privatpersoner.
– Vår huvudfokus är att arbeta mot rysk propaganda. Efter erövringen av Krim har den blivit mer och mer intensiv. Ryssland vill sprida bilden att i extremister och fascister tagit makten i Kiev och att de tänker trakassera alla ryskspråkiga och dra in deras rättigheter.
Vadim och Daria förklarar att planen för Euromaidan PR är att på sikt fungera mer som en nyhetsbyrå för utländska medier den dag krisen är över. Men då får de nog arbeta med att slipa bort det propagandistiska tonfallet, där separatisterna konsekvent kallas för terrorister och ukrainska soldater för ”our guys”. Om det görs något negativt från ukrainskt håll så vill man ”visa den större bilden” förklarar Vadim.
– Ett exempel är en 21-årig tjej, läkarstudent, som dödades av den ukrainska armén i Kramatorsk. Det blåstes upp stort av rysk tv som rapporterade om grymheter som begås av den ukrainska armén. Men vi kunde visa att hon arbetade för separatisterna och att hon hamnade i korselden när hon var i en bil vid en vägspärr, säger Vadim, och ger ännu en av dessa tusentals versioner av vad som egentligen händer i Ukraina. Alla lika omöjliga att bekräfta. Informationskriget fortsätter.
Enkät: Hur får du information om krisen?
Andrej Laktionov, 56, pensionär, Donetsk
Genom internet, och genom ukrainska och ryska kanaler så att man får höra båda sidor av saken.
Natalia Aristova, 34, hemmafru, Donetsk
Genom ryska kanaler. De är pålitligare. Jag har också många släktingar i Ryssland och min man har många vänner runt om i landet och de ger information. Det är stor skillnad på vad de ukrainska kanalerna berättar och sanningen.
Alexander Levichel, 32, läkare, Donetsk
Genom att prata med vänner från olika delar av landet. Jag litar bara på vad jag ser med egna ögon. Jag läser lokala tidningar från Donetsk också, de ljuger mindre.