Under året som gått har samkönade par för första gången -någonsin ingått äktenskap i både Tyskland, Australien och Malta. Australien genomförde en nationell folkomröstning förra året där 61,6 procent ansåg att samkönade äktenskap ska vara lagligt i landet. Den nya lagen trädde i kraft den 9 januari 2018. Vigselreglerna stipulerar att par har en väntemånad. Därför var de första vigslarna planerade till januari.
Men Amy Laker och Lauren Price sade ja till varandra redan i december. Par kan slippa väntemånaden om de kan hänvisa till att väntan skulle leda till en stor ekonomisk förlust. Då bådas släkt lever i Storbritannien och var i Australien för att bevittna en planerad löftesceremoni kunde paret vigas och bli landets första samkönade brudpar.
Första landet i Asien
I Österrike meddelade författningsdomstolen att ett förbud mot samkönade äktenskap är diskriminerande. Domstolen har gett landets regering och parlament fram till den 1 januari 2019 att enas om en lagskrivning som tillåter samkönade par att gifta sig. Om regeringen inte har ändrat lagstiftningen till dess kommer lagen att ändras automatiskt från detta datum så att homosexuella kan gifta sig.
Taiwan verkar bli det första landet i Asien som legaliserar samkönade äktenskap. Landets författningsdomstol har strukit den juridiska definitionen att äktenskap är ”mellan man och kvinna”. Domstolen gav parlamentet två år att ändra befintliga lagar eller anta nya för att inkludera samkönade äktenskap. Om parlamentet inte agerar, kommer samkönade par automatiskt att kunna gifta sig från 2019.
I Chile lade president Michelle Bachelet fram ett lagförslag om ”äktenskaplig jämlikhet” i augusti. Landets kongress ska diskutera förslaget under 2018. Om lag-förslaget antas blir Chile det sjätte landet i Latin--amerika som gör sam-könade äktenskap lagliga.
Bermudas införde rätten att ingå partnerskap för samkönade par under 2017 men röstade nej till samkönade äktenskap. Det beslutet kan de tvingas att riva upp efter ett domslut av IACHR.
Viktigt domstolsbeslut
Interamerikanska domstolen för de mänskliga rättigheterna (IACHR) fastställde nyligen att samkönade äktenskap bör erkännas av alla länder som har undertecknat den amerikanska konventionen om mänskliga rättig-heter.
Några av de länder som har skrivit under erkänner redan sam-könade äkten-skap medan andra bara erkänner partnerskap. Flera länder, som Bolivia, Kuba, -Dominikanska republiken, Honduras, Paraguay- och Peru, erkänner varken äktenskap eller partnerskap -mellan sam-könade par. De väntas nu tvingas ändra sina lagar.
Välkomnas
Det var Costa Ricas regering- som begärde att domstolen skulle uttala sig om hbtq-personers juridiska -rättigheter.
Landets vice-president Ana Helena Chacón välkomnar dom-stolens beslut och säger att Costa Rica kommer att följa det. På -Twitter skrev hon: ”Även i de mörkaste hörnen av vår kontinent kommer kommande generationer av hbtq-personer ha jämlikhet, lika möjligheter att utveckla sina egna liv och lyckliga växa utan rädsla”.