Utslaget kommer efter ett att domstolen granskat ett franskt fall som gäller Geoffrey Léger. 2009 uppsökte han en blodgivarcentral men avvisades på grund av sin homosexualitet. Léger stämde de sociala myndigheterna för diskriminering på grund av sexuell läggning.
En lägre EU-instans bedömde för ett halvår sedan att sexuell läggning inte utgör en grund för att neka någon att ge blod. EU-domstolens beslut kom därför som en överraskning för många.
– Det är superoroande. Problemet är att redan nu finns det något sorts legitimerande där man gör ett väldigt grovt antagande om en stor grupp människor. Plötsligt är hiv en homosjukdom igen, säger Jesper Dahl.
På grund av sin homosexualitet får han inte lämna blod, men hade gärna gjort det om det varit möjligt. Enligt svensk lagstiftning måste homosexuella män avstå från sex i minst ett år för att få lämna blod, oavsett om de lever i ett monogamt förhållande eller inte.
Kan smugglas
Eftersom blod kan säljas mellan länder har EU gemensamma regler som tvingar varje medlemsland att så långt det är möjligt försäkra att blodet inte är smittat av exempelvis hiv eller hepatit. Därmed måste donatorer som har kontakter med ”hög sexuell risk” uteslutas.
Samtidigt förbjuder EU:s skrivningar om mänskliga rättigheter diskriminering på grund av sexuell läggning.
Jesper Dahl tycker det vore lämpligt om EU gjorde tvärtom, och istället tvingade medlemsländerna att låta homosexuella donera blod.
– Driver man jämlikhetsarbete och antidiskriminieringsarbete borde det rimligtvis falla under detta. Det här är ju diskriminering per definition och det handlar om att en liten grupp inom den homosexuella minoritetsgruppen tillåts definiera hela gruppen, säger Jesper Dahl.
För heterosexuella och lesbiska räcker det med att inte ha inlett en ny sexuell relation under de senaste tre månaderna före blodgivningstillfället. Gränsen är satt för att det kan ta ett par månader innan en eventuell hiv-smitta visar sig i provtagningar. Något som alltså inte räcker för gay-män.
Får själv inte lämna blod
– Homosexuella män är de enda som måste leva i celibat för att få lämna blod. Man utgår från att de beter sig annorlunda trots att de lever i samma sorts relation, säger Jesper Dahl, som också understryker att allt blod testas noggrant.
– Vi vet att ju öppnare man är runt hiv-frågor och ju bättre tillgång det finns till exempelvis testning desto mindre blir stigmatiseringen. Det handlar om öppenhet och att om inte behöva smussla med sin läggning i sjukvården, säger han.
EU-domstolens domare understryker också att medlemsländerna noga måste beakta vetenskapliga rön innan hela grupper beläggs med blodgivarförbud. Om möjligt bör också myndigheterna se över om det finns ”mindre ingripande metoder” än permanenta förbud.