Men bland de ljusblå Obama-hyllningarna syntes även ett stort antal vita pappersplanscher med tre svart bokstäver, TPP, överkorsade med ett rött streck.
TPP-ilskan bubblade ständigt bland grupper av delegater på läktaren, främst Sanders-anhängare. Ett och annat burop slungades mot Barack Obama, många andra talare attackerades betydligt hårdare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Jobbdödande” avtal
Motståndet mot frihandelsavtalet TPP, Trans-Pacific Partnership – som omfattar USA och ytterligare elva Stillahavsländer – syntes på många delegaters t-shirtar, hattar och knappar. Kritiken omfattar i förlängningen även TTIP – handelspakten med EU som ännu inte förhandlats klart – samt NAFTA, det gällande handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko.
– TPP kommer att innebära att fler amerikanska jobb försvinner. Det är Nafta på steroider. Sedan Nafta godkändes har 57 000 fabriker stängt och fem miljoner jobb försvunnit till låglöneländer, säger Laura Steiner, partidelegat från Kalifornien och Bernie Sanders-supporter.
Bernie Sanders har kampanjat hårt på att stoppa det “jobbdödande” TPP. Senatorn anser, precis som Laura Steiner, att handelsavtal kommer leda till jobbflykt utomlands, lönedumpning och sämre villkor för amerikanska arbetare som tvingas konkurrera med låglöneländer.
TPP-debatten i USA handlar främst om att rädda inhemska jobb men det finns även annat som oroar kritiker av avtalet vars syfte är att eliminera så många handelshinder som möjligt. I juni skrev 450 miljöorganisationer ett gemensamt upprop som uppmanade kongressen att rösta nej till TPP och TTIP. Man riktade främst in sig på de klausuler i avtalet som gör det möjligt för bolag att stämma stater när man anser att den nationella lagstiftningen hotar företagets vinst. Rädslan för stämningar kan komma att urholka miljöskyddet, menar man.
En rättstvist har nyligen inletts där energibolaget Trans Canada, med hänvisning till Nafta, stämmer USA på 15 miljarder dollar efter att pipelinen Keystone XL stoppats. Europeiska miljöorganisationer är också oroliga över TTIP. I juli läckte information ut från de pågående förhandlingarna och formuleringar som anses underminera EU:s plan för att fasa ut fossila energikällor blev kända. Utkastet talar bland annat om slopade handelsrestriktioner för amerikansk skiffergas.
Varken Hillary Clinton eller Donald Trump stödjer TPP. Som utrikesminister kallade Hillary Clinton TPP en “guldstandard” men har under primärvalet bytt fot.
– Hon insåg att hon måste ändra ståndpunkt för ta hem nomineringen, säger John Nichols, författare och skribent för progressiva The Nation.
Bland TPP-kritiker finns en rädsla för att Hillary Clinton åter ska ändra åsikt i frågan. Hennes kampanjchef John Podesta twittrar dock att Hillary Clinton “motsätter sig TPP både före och efter valet. Punkt”.
I sitt tal på konventet nöjde sig Hillary Clinton dock med att säga nej till “orättvisa handelsavtal”.
– Men hon nämnde inte TPP vid namn. Hon kunde inte förmå sig att säga det. Det är ett farligt spel, för Donald Trump kommer att säga det. Jag tror inte att han riktigt vet vad TPP är men det spelar ingen roll, han vet att det är något många arbetarklassmänniskor inte vill ha, säger John Nichols.
Donald Trump är mer aggressiv i sin kritik mot frihandel och hotar med att införa höga handelstullar mot de länder som “fuskar” och inte går med på USA:s villkor. Miljöaspekten av TPP verkar inte intressera honom men han ska återskapa tusentals arbetstillfällen i de amerikanska städer där industrin går på knäna.
– Även om en del jobb skulle komma tillbaka till USA så skulle det vara till en fabrik som är automatiserad och det skulle inte finnas lika många arbetstillfällen, är John Nichols analys.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Barack Obama vill trots högljudda protester från stora delar av det egna partiet gå vidare med TPP och han har, för ovanlighetens skull, stöd hos många republikaner i Washington. Han väntas driva på i frågan när han blivit en “lame duck” – hans sista tid på posten, efter valet, då han inte behöver vinna några popularitetspoäng.
Under sitt tal på konventet frångick Bernie Sanders manus och gjorde en kraftig markering mot TPP.
– Vi måste se till att TPP inte tar sig till kongressens golv under “the lame duck session”, sa han och möttes av jubel.
Laura Steiner är övertygad om att TPP skulle ha en negativ inverkan både på USA och andra länderna.
– Mexikos största industri var majs vilket odlades av många familjeföretag. NAFTA gjorde att billig, subventionerad majs från USA slog sönder industrin och tvingade många i konkurs. Därför har många migrerat norrut. Folk skulle ha det bättre inte bara i USA utan världen över utan de här handelsavtalen. De enda som tjänar på dem är multinationella storföretag. l