Men Saudi har inte lovat ta bort blockaden helt, något som Houthi-rebellerna alltid krävt. Istället säger man att vissa kommersiella flygningar ska kunna återupptas och att vissa förnödenheter ska släppas igenom i hamnarna. Hur många, vilka och hur det ska bestämmas är inte klart.
Hittills har Houthi-rebellerna inte givit något officiellt svar, men Houthi-ledaren Mohammed Ali al-Huthi kontrade med att föreslå en nationell vapenvila under förutsättning att flygplatsen och hamnen öppnades helt.
Svaret från Saudiarabien kom direkt via landets utrikesminister Prince Faisal bin Farhan:
– Houtierna kräver bara mer och mer, de måste bestämma vilka intressen de sätter främst – sina egna eller Irans.
Drönarattack mot oljetank
Sedan dess har Houthi-militären sänt en rad drönare och missiler mot saudiarabiska oljeanläggningar långt inne i landet. Förra helgen drabbades det nya raffinaderiet i Jizan, som också har en hamn för oljeexport, av en attack av åtta drönare. Minst en stor oljetank fattade eld.
Houtiernas militäre talesman general Yehia Sarie hävdade också att sammanlagt 18 drönare och åtta missiler avfyrats mot saudiska militärbaser i Dammam, Asir och Najran.
Tillsammans med en nedgång av oljeexporten under pandemin har drönarattackerna drabbat Saudiarabien mycket hårt. Landets oljeintäkter som står för 90 procent av statsintäkterna har sjunkit kraftigt. Statliga Aramcos vinst har till exempel minskat från 88 miljarder dollar till 49 miljarder under 2020.
Många bedömare menar att det är Saudis ekonomi som tvingat fram landets fredstrevare, speciellt sedan den tidigare allierade Förenade Arabemiraten dragit sig ur kriget.
Ändrad hållning från USA
Efter drönarattackerna har dock Saudiarabien återupptagit bombningarna av huvudstaden Sanaa, så ett snabbt avslutande av krigshandlingarna har inte skett. USA har samtidigt ändrat sin medverkan i kriget sedan president Biden presenterat en avslutning av det amerikanska stödet till Saudiarabiens krigsinsatser som Donald Trump tidigare infört.
Dessutom förbereder Joe Biden att ta bort den terroristförklaring av houtierna som Trump beslutade om, en åtgärd som hotade att stoppa en stor del av det internationella biståndet till civilbefolkningen eftersom internationella hjälporganisationer då kunde straffas för att stödja terrorister.
FN välkomnade de saudiska fredstrevarna, men talesmannen Farhan Haq vill inte kommentera om det var samordnat med FNs egna initiativ.
– FN:s speciella representant för Jemen Martin Griffith kommer att kontakta houtierna och alla andra parter i kriget för att se om det går att komma vidare med de nya signalerna från Saudi, sa Farhan Haq vid en presskonferens.
Humanitär katastrof
Blockaderna tillsammans med sex år av krig har slagit oerhört hårt mot Jemens befolkning. Uppskattningar visar att minst 130 000 människor dött i konflikten, miljoner står inför svält och akut hunger och över 80 procent av landets befolkning på cirka 30 miljoner människor behöver humanitär hjälp för att överleva.
Speciellt utsatta är barnen, omkring två miljoner barn under fem år lider av akut undernäring och behöver behandling. FN har vid upprepade tillfällen slagit fast att situationen i Jemen är världens svåraste humanitära katastrof.