Regionen öster om staden är nu den sista plats IS har kvar där de ännu kan korsa gränsen från Turkiet in till Syrien. Den amerikansk-kurdiska segern i Manbij har gett internationellt eko och kallats ”början på slutet” för IS.
Men stämmer det?
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– IS har fortfarande många städer kvar i Syrien. De kontrollerar stora områden i Raqqa och Deir Ezzor. Manbij visar att IS förlorar territorium, men man måste vara försiktig med att spekulera kring resten, säger Wladimir van Wilgenburg, en nederländsk analytiker som sedan fyra månader rapporterar från norra Syrien.
Även om de skulle förlora sitt område mot Turkiet, menar flera Syrienkännare också att IS skulle fortsätta få tag på varor och kanske vapen, på andra sätt. Transporterna skulle bara gå genom områden kontrollerade av andra: islamister, FSA-rebeller, Assadregimen eller till och med kurder. Den svarta marknaden och smugglingen rör sig över de gränser som officiellt finns mellan olika aktörer, för tillräckligt mycket pengar eller eftertraktade varor.
– Ett olja-för-matutbyte har redan funnits mellan IS och FSA-rebeller i norra Syrien, sedan en längre tid, säger Aymenn al-Tamimi, jihadismforskare vid Middle East Forum.
Det visar att kriget mot IS ännu inte på långa vägar behöver vara över. Dessutom, påpekar analytiker, handlar det syriska kriget inte bara om jihadisterna och deras ”kalifat”, även om det ibland kan verka så med tanke på all medieuppmärksamhet de får.
Under den första veckan av augusti lyckades en stor koalition av FSA-styrkor och islamistiska Jaish al-Fatah bryta den syriska regeringsarméns belägring av rebellkontrollerade delar av Aleppo. Det betraktas som ett stort nederlag för Assadregimen – och det är på den här fronten de verkligt viktiga sakerna händer.
– Det huvudsakliga kriget är det mellan Syriens regering och oppositionen. Särskilt i Aleppo och i framtiden även i Idlib. Även om IS besegras blir det inte en vändpunkt i kriget, säger Wladimir van Wilgenburg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Spel bakom kulisserna
Kriget mellan Assad och oppositionen har USA och västvärlden redan från början avhållit sig från att ingripa för mycket i. Men när IS sprängt den irakisk-syriska gränsen, destabiliserat Irak och hotat intressen där har man inte kunnat sitta stilla. Barack Obamaadministrationens lansering av de kurdiska styrkorna som en ”quick fix” för att mota undan IS, ses därför av många som ett spel i hopp om att FN löser den övriga konflikten. Men FN:s fredssamtal har misslyckats. Ändå domineras nyhetsrapporteringen och analyserna av kriget fortsatt av kampen mot IS. Varken kurderna själva eller annan lokalbefolkning verkar dock tro att konflikten slutar när USA besegrar jihadisterna.
– Barack Obamas mål är att nå så stora framgångar som möjligt mot IS, innan det blir presidentval. Manbij är en del av den strategin. Sedan vill han att SDF fortsätter mot Raqqa, men kurderna vill fortsätta västerut mot Afrin, så där finns det en dispyt, säger Wladimir van Wilgenburg.
Kvar i Damaskus finns också Assadregimen, som dödat många fler civila än jihadisterna lyckats med, men utan att få samma världsopinion mot sig.