Kravallerna i Frankrike hade precis lugnat sig när minnesmarschen av Adama Traoré skulle hållas – men den nekades tillstånd med hänvisning till upploppen. Marschen hölls ändå och Adamas lillebror Youssouf Traoré greps och skadades – samtidigt som tre journalister knuffades till marken.
För drygt tre veckor sedan dödades den sjuttonårige Nahel Merzouk av polis, vilket blev gnistan som tände en våg av våldsamma upplopp runtom i Frankrike. Kravallerna har nu mojnat och politikerna söker, i teorin åtminstone, finna förebyggande åtgärder för att undvika att historien upprepar sig.
Varje år i juli hålls en minnesmarsch till minne av Adama Traoré i Beaumont-sur-Oise. Han dog i polisarrest 2016. I helgen skulle den hållas i vanlig ordning, men fick inte tillstånd, med hänvisning till de senaste veckornas kravaller. Assa Traoré, Adamas storasyster, kallade då till samling på Place de la République i centrala Paris i stället, i sista stund.
Det vari inne på militärpoliskasernen i Persan, nära Beaumont-sur-Oise, som 24-årige Adama Traoré dog efter att ha gripits och sedan, efter ett flyktförsök, pressats mot marken av tre gendarmer. En av dem sa i förhör – vars protokoll tidningen Libération tagit del av – att Adama Traoré vid upprepade tillfällen sagt att han inte kunde andas. Han blev sedan ännu en i raden av unga män som dött i polisförvar och där polis sedan aldrig dömts.
Söker upprättelse
Familjen Traoré – med den karismatiska Assa Traoré som frontfigur – har sedan dess bildat föreningen ”Adama-kommittén" som jobbar för broderns juridiska upprättelse men även andras. De har också bildat "kollektivet för Adama" som samlar familjer till de många andra personer som dött i samband med polisingripanden.
Sommaren 2020 fick George Floyd-upploppen i USA polisvåld att hamna högt upp i nyhetsflödet. George Floyd, en svart man som liksom Adama Traoré sa att han inte kunde andas men ändå trycktes mot marken tills han dog – i samma polisgrepp. Assa Traoré tog till orda framför domstolen i Paris där tusentals demonstranter samlades under budskapet BLM – Black Lives Matter, hämtat från den amerikanska rörelsen.
– Idag, när vi kämpar för George Floyd, kämpar vi för Adama, vi kämpar för Ibrahima Bah, vi kämpar för Babacar Gueye och vi kämpar för Angelo Garand … listan är för lång, sade hon då.
När sjuttonåriga Nahel Merzouk sköts i juni var det på Assa Traorés sociala medier, i samtal med henne, som hans mammas första uttalande kom. Och under demonstrationerna mot polisvåld i Paris gick de tillsammans.
Nedtryckt mot marken
I helgen samlades ett par tusen personer för att hedra Adamas minne på Place de la République, trots förbudet. Enligt många deltagare, däribland flera vänsterpolitiker, var marschen lugn fram till att polisen ingrep och det var i samband med detta som Adamas lillebror Youssouf Traoré greps. Gripandet filmades.
Enligt polisen ska han ha gripits för att tidigare under marschen ha varit våldsam mot en kvinnlig polis.
I videoklippet ser man dock enbart hur polisstyrkan BRAV-M, ökänd för sina repressiva metoder och övervåld, omringar Youssouf Traoré, som försöker komma undan och sedan hur flera poliser trycker honom mot marken med armar och knän för att handfängsla honom. De knuffar också hårdhänt tre filmande journalister till marken.
Youssouf Traoré tas till häktet som han sedan samma dag får lämna för att föras till sjukhus. Enligt en poliskälla till radiokanalen RTL skedde en "olycka vid ögat" inne på häktet. Han släpps efter sjukhusbesöket och fotograferas med ett svullet öga vid sin syster Assa. Enligt kollektivet Sanningen för Adama har han även en näsfraktur och sprickor i kranium och bäcken efter gripandet.
Reportrar utan gränsers, RSF, ordförande Christophe Deloire gick ut och fördömde polisens agerande, då särskilt att våldsamt – med slag och knuffar – ha hindrat journalisterna Clément Lanot, Pierre Tremblay från Huffington post och fotografen Florian Poitout från att filma gripandet. RSF erbjuder dem rättsligt stöd.
”Precis så Adama dog”
Youssouf Traoré har anmält polisen för övervåld. Polisen å sin sida har anmält Traoré för att ha slagit till en kvinnlig polis i början av marschen – vilket han nekar till. En anmälan mot Assa Traoré för att ha organiserad en "icke-deklarerad demonstration" har också lämnats in.
Dagens ETC, som tidigare intervjuat flera medlemmar i familjen Traoré, får tag på Assa Traoré på telefon.
– Att se min lillebror tryckas mot marken sådär väcker starka känslor. Det var precis så Adama dog. Nu måste vi kämpa för Youssoufs och Samirs upprättelse också. Det är tröttsamt.
Samir är en annan demonstrant som häktades under marschen, enligt kollektivet "en känd eldsjäl från förorten”.
Vad säger du om anklagelsen om att Youssouf slagit en polis?
– Det är som han säger, han har inget att klandras för. Jag vill också göra dig uppmärksam på att den belgiska undersökningen gav oss rätt gällande Adama efter många års kamp.
Flera olika utredningar har kommit till olika slutsatser om dödsorsak. Den beställd av familjen menar att dödsorsaken var kvävning orsakats av polisen. Den beställd av polisen menar att det handlade om underliggande sjukdom. En oberoende belgisk analys kom till slutsatsen att han hade varit vid liv om han inte tryckts mot marken av gendarmerna.
Böter och fängelse för demonstration
Vad gäller Youssoufs eventuella våld mot polis finns inga vittnen.
Vad säger du om anmälan mot dig?
– Det här är Frankrike, som ska vara yttrande- och mötesfrihetens land. Det visar sig gång på gång att så inte är fallet, säger Assa Traoré.
Organisationer som Amnesty International, FN och RSF har vid flera tillfällen kritiserat fransk polis för användandet av olagligt övervåld och hindrande av yrkesutövande journalister.
Amnesty kritiserar även att Frankrike kringgår mötesfriheten som gäller även demonstrationer utan tillstånd genom så kallad ”icke-deklarerad demonstration” – vilket är det Assa Traoré nu anklagas för. Brottet kan ge 7500€ (drygt 89.000 kronor) i böter och upp till sex månaders fängelse.
Sen 15 juli har kollektivet Sanning för Adama kallat till demonstration mot polisvåld.