Det slutar inte där. Lärare, brevbärare, skolmatsalspersonal, polis, sjukvårdspersonal – alla offentliga yrkeskategorier strejkar också. Studenter har protesterat hela hösten på grund av sin ekonomiskt utsatta situation. Den 8 november satte en 22-årig student eld på sig själv framför sitt universitet i Lyon, i protest mot att behöva leva i fattigdom.
Undantag för yrkesgrupper
Den aktuella strejken gäller ännu en av den franska regeringens förslag: pensionsreformen. Det som i nuläget är flera olika pensionsavtal beroende på yrkeskategori ska bli ett enda. Det vill säga att alla ska få pension på samma villkor, oberoende av yrkeskategori.
I dag har järnvägsarbetare, arbetare inom energisektorn, sjukvårdspersonal, poliser och militär särskilt förmånliga avtal. Enligt nyhetsbyrån Reuters motsvarar kostnaden för Frankrikes allmänna pensionssystem 14 procent av BNP – vilket gör det bland de dyraste i världen.
Räknas på hela yrkeslivet
Offentliganställda får en pension baserad på de sex sista månadernas lön – privatanställda på de 25 bästa åren. Efter reformen ska yrkeslivets alla år tas med i beräkningen enligt ett poängsystem lika för alla. Denna jämlikhet innebär dock en lägre pension för dem som har haft lågavlönade jobb eller varit arbetslösa. Det utmanar även pensionsåldern. Vissa arbetskategorier har kunnat gå i pension från 52 års ålder – tio år före allmän pensionsålder.
Strejken kallas ”järnarmen”. Hårt sätts mot hårt. Jean-Pierre Mercier som är ombud för löntagarna hos PSA-Citroën inom Frankrikes mest stridbara fackförbund CGT menar att det är nödvändigt.
– Vi ska jobba längre för att sedan få en miserabel pension. De menar att det är en anpassning till att livslängden ökar men glömmer att nämna att vi lever våra extraår som gamla och sjuka. Macron och Philippe (premiärminister Édouard Philippe) har allt eftersom protesterna ökat lagt till små undantag för oss som går i pension snart – men det är bara för att färre ska protestera. Vi strejkar för kommande generationer också, säger Jean-Pierre Mercier.
Han menar att det inte bara handlar om pensionsreform utan om Macron/Philippe-regeringens återkommande ”attacker på löntagarna”.
Flera olika fackförbund och proteströrelser har gått samman och även gula västarna har anslutit till protesterna som pågår i hela landet, på obestämd tid.
Utmattade sjukvårdsanställda
Macron gick till val på reformer som innebär skära ned på eller ”effektivisera” de offentliga utgifterna. Sjukvårdspersonalen har strejkat mot den här politiken i mer än ett halvår – och ansluter även till den här strejken.
När Dagens ETC besökte akutmottagningen på sjukhuset i Poissy deltog samtliga vårdare i strejken och jobbade i strejkskift. På en banderoll i korridoren – där akut sjuka låg och väntade på vård – stod det: ”Utmattade vårdare – din hälsa är i fara.”
– Man skär ned på resurserna och antalet anställda inom det offentliga. Vi tvingas jobba fast vi är sjuka och får för långa skift. Därför kan vi inte garantera patienters säkerhet i dag, säger Pascaline som är sjuksköterska till Dagens ETC.
Deras särskilda pensionsavtal innefattar bland annat rätten att gå i pension från 57 år – vilket nu ska ändras på.
– Vi har alltid jobbat hårt men nu är arbetsbelastningen ohållbar. Dessutom kommer vi att tvingas jobba längre. Vi undrar hur det är meningen att det ska gå ihop, säger Pascaline.
Regeringen: ”Vi ger inte efter”
President Macron och premiärminister Philippe har lovat lugnande extraklausuler som ska vara förmånliga för kvinnor och äldre arbetare. De försöker vinna opinionen, som är svår att läsa av. Enligt en opinionsundersökning av Ifop vill 77 procent av fransmännen se en pensionsreform – men de litar inte på sittande regering att driva igenom en rättvis sådan. Samtidigt stöder 66 procent strejken.
Sist Frankrike såg en strejk av liknande omfattning var 1995. Då handlade det också om pensionerna och den gången fick dåvarande premiärminister Alain Juppé ge med sig inför trycket från gatan.
– Vi tänker inte ge efter. De särskilda pensionsavtalen hade en funktion tidigare men är inte längre rättfärdigade. Den här reformen ska igenom, har finansminister Gérald Darmanin sagt.