När Ulf Kristersson besökte Emmanuel Macron i Élyséepalatset i tisdags med anledning av Sveriges EU-ordförandeskap visade ledarna upp en stabil vänskap. Men i kulisserna talades det om en förtroendekris – och att Frankrike söker svenska svagheter för att sätta press. Ulf Kristersson däremot ville tala kärnkraft.
Med fladdrande svenska flaggor vid backpeglarna körs Ulf Kristersson in på Élyséepalatsets innergård. Emmanuel Macron kommer ut på gården för att välkomna honom, enligt tradition. Leendena är breda och den franska presidenten taktil. Men för den som sett honom med andra – till exempel med Magdalena Andersson – är han återhållsam.
– Han är spänd och ser den nya svenska regeringen som ett möjligt hinder för den franska EU-agendan, säger Loic Duchamp från den tevekanalen TF1 till Dagens ETC:s reporter.
– Det är inte fientlighet, Sverige är en stabil partner. Men det finns en uttalad irritation. Jag är övertygad om att Frankrike kommer att sätta press på Sverige, man kommer att leta efter den svenska regeringens svaghet, fortsätter han.
Emmanuel Macron säger till den samlade pressen att mötet ska handla om den gemensamma EU-agendan – i och med att Frankrike, Tjeckien och Sverige bildar en så kallad trio för det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Ett gemensamt projekt på 18 månader. Frankrike inledde trions arbete för ett år sedan. Att göra EU självständigare, mer oberoende av USA och Kina och göra Frankrike till ledande inom EU har varit Macrons uttalade mål sedan han blev president 2017.
Skarpare krav på Sverige
När det i höstas stod klart att Ulf Kristersson skulle bilda regering med stöd av SD och strax därefter att högerextrema Giorgia Meloni vann valet i Italien uttryckte Emmanuel Macron oro för hela EU-projektet – precis när EU som mest behövde visa enad front mot Ryssland.
Den franske presidenten ser trött ut där han står bredvid sin svenska partner.
– Vårt möte idag ska handla om de stora europeiska ämnena för den här perioden, naturligtvis särskilt Ukraina samt den gemensamma strategin vad gäller energi, klimat, försvar och invandring, säger Emmanuel Macron.
Sedan bedyrar han Frankrikes fortsatta stöd och solidaritet med Sveriges och Finlands Nato-ansökan – som i nuläget blockeras av Turkiet.
– Relationen Frankrike och Sverige emellan är viktig för presidenten och den är fortsatt god, utan tvekan. Vi kommer att samarbeta som vanligt men med extra tydlighet och skarpare krav. Den svenska regeringen är otydlig med sin klimatlinje, till exempel, och extremhögern ska man alltid hålla på armlängds avstånd. Det där samarbetet är bland det mest oroväckande i EU just nu.
Det säger en anonym medarbetare i Élyséepalatset till Dagens ETC. Hen refererar till samarbetet med Sverigedemokraterna – något det talats mycket om i fransk press. Här omnämns SD som ”extremhöger med rötter i nazismen” eller ”nationalister”.
– Det är ingen hemlighet att samarbetet med SD väcker oro hos presidenten och den franska regeringen. Oron gäller inte minst hur den här EU-trion ska avsluta det arbete Frankrike inledde, säger journalister Ella Micheletti från vänstertidningen Marianne och fortsätter:
– Jag skulle säga att Emmanuel Macrons främsta mål med dagens möte är att få med Sverige på att skydda EU i det hotande handelskriget med USA.
Det handlar om hur EU ska svara på USA:s reformpaket ”Inflation Reduction Act” IRA. En enorm satsning på klimat och vård men också med fokus på inhemsk industri – till exempel att subventionera köp av amerikanska elbilar. Detta har väckt irritation och osäkerhet i Bryssel. Emmanuel Macron är öppet kritisk men vill samtidigt svara med en europeisk motsvarighet – något som Sverige menar vore ett misstag, enligt Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson, som är med i Paris.
Macron trycker på detta på Élyséepalatsets innergård och talar om vikten av en industristrategi ”made in Europe”.
Ulf Kristersson duckar ämnet och vill prata kärnkraft – hans huvudspår för den fossilfria framtid han säger sig sträva mot som ”numera också är en säkerhetsfråga”. Han säger att Sverige är ”väldigt imponerade av den franska erfarenheten”.
Vill köpa fransk kärnkraft
Den franska erfarenheten innehåller dock även problem: hälften av alla reaktorer var ur bruk i somras till följd av faktorer som värmebölja och korrosionsskador. Till Sveriges Radio sa Kristersson ändå att Sverige behöver köpa minst två nya kärnkraftreaktorer och öppnade för att Frankrike skulle vara ett av de länder att tillhandahålla dessa.
Kärnkraftfrågan blåstes upp i svensk och fransk media – vilket också tycktes vara Kristersson främsta mål med besöket.
– Sverige har ett tydligt intresse och presenterar sig som som en handelspartner till Frankrike – vilket kan tolkas vara till fransk fördel. Men Macron vet att kärnkraft är en viktig fråga för Kristersson på hemmaplan och därmed en svag punkt. Frankrike kan nog villkora samarbetet till att driva igenom sin linje på annat håll, säger Loic Duchamp till Dagens ETC.
– Det är ett givande och tagande, naturligtvis. Om Sverige vill samarbeta med Frankrike om kärnkraft är det även av franskt intresse, men fransk kunskap och goda kärnkraftsrykte är nog viktigare för Sverige än en sådan affär är för Frankrike, säger Élyséemedarbetaren till Dagens ETC och fortsätter:
– En annan svaghet Frankrike och Tyskland kan ta fördel av för sin linje är bristen på EU-erfarenhet bland de svenska ministrar som nu ska leda ministerrådets möten.