96-årige Jean-Marie Le Pens hälsa är allvarligt hotad. Men han kan vara lugn i att hans familj håller den högerextrema fanan högt. Den som skrapar lite på ytan märker att klanen Le Pen fullständigt dominerar den extremhöger som siktar på absolut majoritet i nationalförsamlingen på söndag.
Allt tack vare morfars rika vänner.
– Det här är ingen familjehistoria, hävdade Marie-Caroline Le Pen, under valkampanjen.
På 50-talet var han en ung juridikstudent, engagerad i olika nationalistiska studentorganisationer. Den nationalistiska övertygelsen fick honom att gå med i den franska armén och tjänstgöra i två kolonialkrig för att försvara Frankrikes fortsätta dominans: först under Indokinakriget och sedan Algerietkriget.
Under kriget i Algeriet ska han ha ägnat sig åt systematisk tortyr. Vittnesmål och rapporter från den tiden pekar på att franska styrkor, inklusive de enheter där Le Pen tjänstgjorde, torterade misstänkta medlemmar av motståndsrörelsen Front de Libération Nationale (FLN) för att pressa ur dem information. Vittnesmålen gör gällande att han fann njutning i tortyren som han främst ägnade sig åt nattetid. Själv har han konsekvent nekat till anklagelserna och bland annat stämt dagstidningen Le Monde för förtal efter att de publicerat en granskning med vittnesmål och bevismaterial. Rätten dömde att tidningen hade trovärdiga källor och inte kunde fällas.
– Vittnesmålen som de har samlat ihop kommer från fem FLN-medlemmar, det vill säga terrorister! Det är uppenbart att det handlar om en komplott, manövrerad av vänsterregeringen, sade han i en intervju 1985 när anklagelserna först riktades mot honom.
Hur det än var så kom Jean-Marie Le Pen hem från kriget stärkt i sin nationalistiska och anti-kommunistiska övertygelse. Väl hemma engagerade han sig politiskt för Poujadisterna och blev en av de yngsta parlamentarikerna någonsin i nationalförsamlingen på 60-talet.
1972 grundade han ett eget parti – Nationella fronten – tillsammans med bland andra tidigare Waffen SS-medlemmen Pierre Bousquet och fascisten Roland Gaucher.
Partiet var emot “massinvandring”, propagerade för “fransmännen först”, dödsstraff och abortförbud, bland annat. Jean-Marie Le Pen sparade inte heller på antisemitiska, homfoba och rasistiska uttalanden och blev genast partiets mest framstående figur.
Rika vänner byggde imperiet
Men den koleriske, dock karismatiske Jean-Marie Le Pen hade inte kunnat bli en riktigt stor maktspelare om det inte vore för förmögna vänner som stack till honom pengar. Mest anmärkningsvärd bland dessa var Hubert Lambert, en rik fransk industrimagnat och arvtagare till Lambert-familjens förmögenhet, som hade växt sig stor inom cementindustrin. Lambert var en hängiven Le Pen-anhängare. När han dog 1976 lämnade han en stor del av sin förmögenhet till honom, inklusive en lyxig villa – i princip ett slott – i Saint-Cloud utanför Paris.
Arvet gav Le Pen de ekonomiska medel han behövde för att stärka sin politiska verksamhet och finansiera Nationella fronten (numera Nationell samling). Och det var här hans döttrar Marie-Caroline, Yann och Marion-Anne, mer känd som Marine, växte upp.
Den dömde rasisten och antisemiten Jean-Marie Le Pen tog sig hela vägen till presidentvalets andra omgång mot Jacques Chirac 2002. Men där tog det stopp.
Hans telningar har dock tagit över stafettpinnen – och det med den äran.
Marie-Caroline Le Pen, 64
Marie-Caroline gick inte vidare till den andra valomgången i sin valkrets Sarthe den här gången. Men hon har alltid varit politisk aktiv och trogen pappas parti Nationella fronten (nu Nationell samling). Enligt en bok om Marine Le Pen, skriven av journalisterna Caroline Fourest och Fiametta Venner, var det Marie-Caroline som egentligen fostrades till att bli Jean-Marie Le Pens efterträdare.
– Att heta Le Pen är en bra sak men det här är ingen familjehistoria. Vi är alla valda på våra egna politiska meriter, sade hon till BFMTV nyligen.
Hon har tre barn: Pierre, Quentin och Nolwenn Olivier. Vi har anledning att återkomma till den sistnämnda längre fram.
Yann Le Pen, 60
Hon kallas “den diskreta systern” och har bara arbetat politiskt i kulisserna, vilket har uppdagats bland annat när familjens fusk med ersättning i EU-parlamentet tröskats i rättegångar. Hon har också uppfostrat fyra barn: Samuel, Mathieu, Carla och Marion Maréchal – som vi strax kommer att återkomma till.
Marine Le Pen, 55
Kändast av dem alla. Hon tog över partiledarposten för Nationella fronten efter pappa Le Pen 2011 och har sedan dess arbetat effektivt med en så kallad “dédiabolisation” – avdemonisering av partiet. Hon har försökt tvätta bort den antisemitiska stämpeln genom att vara en tydlig Israelvän och ta offentligt avstånd från sin pappas uttalanden om bland annat förintelsen som “en historisk detalj” – vilket han dömts till höga böter för. Själv har hon dock bland annat dömts för att jämföra muslimer som ber på franska gator med nazisternas ockupation under andra världskriget och annat.
Marine Le Pen är skild med tre barn, inget av dessa är framstående politiker. Däremot är hennes före detta pojkvän – fortfarande nära vännen – Louis Aliot, 54 – en framstående politiker inom partiet och dessutom borgmästare i den sydfranska staden Perpignan.
Två gånger har Marine Le Pen tagit sig till presidentvalets andra omgång och varje gång kommit lite närmare makten. Hon har avgått som partiordförande men redan offentliggjort att hon är partiets presidentkandidat 2027. Tills vidare blev hon invald till Nationalförsamlingen, med 58 procent av rösterna i sin valkrets, Hénin-Beaumont.
När hon själv behövde pengar till kampanjer, i brist på franska industrimagnatavänner, vände hon sig till sin ryske vän Vladimir Putin och fick ett förmånligt lån från en rysk bank.
Marion Maréchal, 34
Dotter till Yann och Jean-Maries “favoritbarnbarn”, enligt vad han sa när Dagens ETC träffade honom 2013. Hon var länge aktiv i Nationella fronten men har alltid varit mer radikal än sin moster Marine och mer i linje med morfar Jean-Marie. Var till exempel abortmotståndare och demonstrerade mot samkönade äktenskap medan Marine Le Pen kommunicerade motsatsen.
Inför presidentvalet 2022 lämnade hon Nationell samling för det mer radikala Reconquête lett av folkutbytesförespråkaren Éric Zemmour. Hon är vald EU-parlamentariker men inför parlamentsvalet har hon brutit med Zemmour och närmat sig familjeklanen igen.
Jordan Bardella, 28
Den 28-årige premiärministerkandidaten tillika Nationell samlings ordförande har inga blodsband till Jean-Marie Le Pen. Det ansågs länge vara ett tecken på att dynasti-logiken var bruten. Men det var innan det blev allmänt känt att Jordan Bardellas flickvän är Nolwenn Olivier, 27, Marie-Carolines dotter och Jean-Maries barnbarn.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.