Fransk domstol stoppar förbud mot kritiserad klimatgrupp
Inrikesminister Gérard Darmanins försök att tvångsupplösa klimatorganisationen Soulèvement de la terre (Jordens uppror) har stoppats av den franska författningsdomstolen.
Bild: Sebastien Nogier/Pool/AP och Christophe Ena/AP
Dagens ETC
En fransk klimataktivistgrupp tvångsupplöstes efter våldsamheter under en aktion i våras. Landets högsta förvaltningsdomstol har nu stoppat tvångsupplösningen preliminärt på grund av ”allvarliga tvivel” på att regeringens argument håller – och följer grundlagen.
Vattenresurserna i Frankrike är knappa. I våras utbröt kaosartade scener på en åker utanför den lilla nordvästra kommunen Saint Soline. Kravallpolis var på plats för att skingra aktivister.
I Sainte-Soline byggs stora bassänger till större lantbruk för att sörja sin konstbevattning. De mindre jordbruken och klimatorganisationerna menar att bassängerna kommer att utarma grundvattennivåerna. Polisen hade fått uppgifter om att aktivisterna tänkte sabotera bygget. Hundratals aktivister och ett 30-tal poliser skadades.
– Vi var där för att protestera och förhindra ett av alla brott som hotar vår existens, sa aktivisten Mathilde Caillard till Dagens ETC vid tiden för det inträffade.
Kallas ”ekoterrorister”
Det var med anledning av denna händelse som den franska regeringen, på initiativ av inrikesminister Gérard Darmanin, i somras beslutade att tvångsupplösa organisationen Soulèvement de la terre (Jordens uppror) – en paraplyorganisation han benämnde som ”ekoterrorister”.
Men landets högsta förvaltningsdomstol har granskat förbudet och beslutat att häva det, preliminärt men med omedelbar verkan. Utredningen om huruvida tvångsinlösningen går i strid mot grundlagen är pågående och det slutgiltiga beslutet väntas under hösten. Oganisationsförbudet hävdes alltså preliminärt och före det slutgiltiga beslutet eftersom högsta förvaltningsdomstolen hyser ”allvarliga tvivel”.
Aktivistgruppen Alternatiba, en aktivistgrupp som tillhör Jordens uppror, kallar domstolens preliminära beslut en demokratisk delseger men pekar på vad de menar att beslutet säger om regeringen.
– Den franska regeringen attackerar föreningsfriheten från flera håll. Alla som agerar som en kontramakt. De har hotat våra lokala grupper på samma vis, det vill säga aktivister som ägnar sig åt icke våldsam, civil olydnad, säger Alternatibas nationella talesperson Fanny Delahalle till Dagens ETC.
Tar stöd i separatistlagen
Hon fortsätter angående förra årets ”separatistlag” som enligt regeringen handlade om att ena samhället under samma ”republikanska värden”. Enligt människorättsgrupper som Ligue des Droits de l’homme skapades denna lag för att attackera främst muslimska föreningar som vill ”separera sig från samhället”. Nämnda människorättsgrupp hotades även de med att upplösas. Det är i separatistlagen regeringen nu hämtar stöd för att tvångsupplösa Jordens uppror.
– Regeringen hävdar att vi med våra aktioner stör mötesfriheten men i själva verket är det deras konstanta attacker mot föreningsfriheten, mötesfriheten, ja alla grundläggande friheter som är faran med det här. Vi vill att världen ska se att Frankrikes nuvarande regering tycks sträva efter att bli en auktoritär polisstat, säger Fanny Delahalle.
Inte först att förbjudas
Klimatrörelsens upplösning sällade den till andra föreningar. Den franska regeringen har tidigare tvångsupplöst CCIF, franska observatoriet för islamofobi, som gav juridisk hjälp till muslimer som ansåg sig illa behandlade av en institution eller i samhället på grund av sin religionstillhörighet. CCIF upplöstes i samband med att läraren Samuel Paty brutalt mördats av en tonåring gärningsman som påstod sig utföra dådet i islams namn. En kommentar på CCIF:s hemsida, som fått ligga kvar, handlade om den ”diskriminering” Samuel Paty av vissa ansågs ha gjort sig skyldig till för att ha undervisat om karikatyrteckningarna i Charlie Hebdo.
Även flera högerextrema, reaktionära grupperingar har tvångsupplösts på senare år, som aktivistgruppen Géneration identitaire som bland annat bildade civilgarden för att stoppa migranter vid gränsen. Nu senast har han även annonserat intentionen att upplösa ultrakatolska Civitas efter antisemitiska uttalanden.
– Det är en farlig väg att gå att börja tvångsupplösa grupper och föreningar på löpande band. Vi varnade för det redan tidigare just för att vi visste att lagen skulle kunna komma att användas i andra syften. Även när repressionen drabbar vidriga organisationer som vi står långt ifrån är det farligt, alla måste vara medvetna om det, säger Fanny Delahalle.
”Ägnar sig åt sabotage”
Det franska inrikesministeriet håller fast vid att tvångsupplösningen var nödvändig.
– Vi kan inte ha odemokratiska organisationer som ägnar sig åt sabotage och attackerar polisen och kallar det yttrandefrihet. Vi har alla rätten att demonstrera och protestera men det här handlar om uppvigling till sabotage samt till att skada våra rättsvårdande, sa inrikesministern till radiokanalen France Inter efter högsta förvaltningsdomstolen beslut.
Förvaltningsdomstolens slutgiltiga beslut väntas i september.