Lårhöga klackstövlar en måndagsförmiddag. Det är inget för Véronique – hon vill inte säga sitt efternamn – som står i foträta skor. Hon hälsar på kvinnan i stövlarna som hon kallar ”älskling”.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De där klackarna är rena döden. Jag behöver inga, jag har bra råmaterial, säger Véronique.
Hon gläntar på kappan, blottar brösten som är upptryckta av en korsett och påpekar att hon minsann närmar sig 60 år.
Véronique har sålt sin kropp i Paris hela sitt vuxna liv och det tänker hon inte sluta med, lagen till trots.
– Polisen vet precis var jag finns. De känner mig, och vissa väldigt väl om du förstår vad jag menar. Jag förlorar bara på lagen. Mina kunder är rädda nu så jag får jobba längre pass. Älsklingen där borta får stå i sina klackar 14 timmar om dygnet, säger Véronique.
Den mycket yngre kvinnan i stövlar vill inte prata med Dagens ETC.
– Det området i Paris är inte vår prioritet, men kollegor till mig får rycka ut regelbundet. Alla som går på gatan blir utsatta för våld och hot, säger polisen Jean-Marc Doguer.
Kartlägger kriminalitet
Han leder den nationella polisstyrka som arbetar med människohandel och koppleri (OHTRC). Det var illegalt redan innan men han välkomnar den nya sexköpslagen.
– Den är ett verktyg för oss som ser vad som omgärdar hela den här industrin, säger han.
Enligt honom var det efterfrågan som gjorde att allt fler och allt yngre flickor forslades till Frankrike för att sälja sex på gatorna.
– Lagen har minskat efterfrågan vilket är själva syftet. Sedan måste det finnas en väg ut för de prostituerade. De måste försörja sig och få skydd och uppehållstillstånd om det är aktuellt. Dit har vi inte kommit ännu, säger Jean-Marc Doguer.
Han menar vidare att eftersom sexköp numera är kriminaliserat är det också juridiskt möjligt för polisen att kartlägga kriminell verksamhet på ett mer komplett sätt. Sexköparen blir en del i pusslet.
– Den fördelen kan du inte alltid att mäta i antal bötfällanden, hävdar Jean-Marc Doguer.
Det finns runt 40 000 prostituerade i Frankrike varav cirka 90 procent är utländska medborgare. Det första halvåret med den nya lagen bötfälldes 250 män i hela landet.
Böterna är på upp till 1 500 euro (drygt 14 000 kronor) och vid upprepat sexköp upp till 3 500 euro (drygt 33 000 kronor) De kan också tvingas gå en kurs i ”medvetandegörande av prostituerades situation”.
”Kunderna skräms bort”
Enligt Morgane Merteuil, talesperson på Strass, de prostituerades fackförbund i Frankrike, är lagen katastrofal.
– Kunderna skräms bort så våra medlemmar får jobba längre pass på allt mer avlägsna och osäkra platser. De ”vägar ut” som staten skulle erbjuda fungerar inte. Lagen är direkt farlig, menar hon.
Detsamma säger Hélène Le Bail vid den rullande läkarmottagningen Lotus Bus de Medecins du Monde som assisterar kinesiska prostituerade.
– Rädda sexköpare ställer högre krav. Jag kan inte säga att våldsfallen har ökat, men det som händer sker på allt mer avlägsna platser. Det är en farlig utveckling. Vi motsätter oss bestämt lagen, säger hon.
Hélène Le Bail menar också att många prostituerade funderar på att flytta verksamheten till Spanien eller Tyskland.
– Såväl sexarbetare som franska kunder flyttar för att kunna fortsätta med sexhandel. Det är ingen lösning på problemet, säger hon.
Efterfrågar en EU-lag
Inga siffror stöder påståendet att detta sker till följd av lagen. Sedan många år är dock en stor andel besökare till gränsbordellerna i Tyskland och Spanien fransmän.
De flesta prostituerade kommer även där från länder utanför Västeuropa. Det är franska medborgare som flyttar till Tyskland för att sälja sex. I samtliga grannländer är det främst kvinnor från Östeuropa, Nigeria, Kamerun, Kina och Sydamerika som köps och säljs.
– De menar att lagen skyfflar över problemen till dem. Jag menar att vi borde kriminalisera sexköp på EU-nivå. Det måste bli oacceptabelt att män köper människokroppar. Det är en inhuman marknad som inte har något med sexuell frihet att göra. Vi pratar om slaveri, säger Jean-Marc Doguer.
– Jag fortsätter så länge jag orkar. Ibland blir det våldsamt och det blir jobbigt med åren. Om de får igång ett trovärdigt program innan jag når pensionsåldern så kanske jag satsar på det, säger Véronique.
Hon syftar på ”vägen-ut”-programmen som i princip skulle erbjudas alla prostituerade efter lagens införande.