– Det är viktigt att vi fortsätter ta ansvar, särskilt nu när det går åt rätt håll, säger Élisabeth Moreno till Dagens ETC.
Det har snart gått ett år sedan hon utnämndes till minister med ansvar för "jämställdheten mellan kvinnor och män samt jämställdhet och mångfald för möjligheter”.
– Det är ett enormt ansvar men jag är glad att få sitta på den här posten i en tid när jämställdhet och mångfald måste försvaras som mest. Om du hade frågat mig för ett par år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle bli politiker men när det gäller frågor som dessa, kvinnor som dör var och varannan dag på grund av mäns våld, kvinnor och minoriteter som diskrimineras på arbetsmarknaden och i företagsvärlden. Och till alla dessa orättvisor läggs nu hälsokrisen – så det är en enorm utmaning, säger Élisabeth Moreno.
Samma möjligheter
Hon föddes i Kap Verde och kom till Frankrike som sjuåring, dotter till två föräldrar som inte lärt sig läsa som fick jobb som städare och bosatte sig i ett socialt bostadsprojekt, HLM.
– Jag har två kulturer och det är jag oerhört stolt över. Frankrike mottog mig och gav mig möjligheter som varken jag eller mina föräldrar trodde var möjliga. Det är något vi måste bli ännu bättre på i det här landet – att ge alla samma möjlighet. Så är det inte ännu.
I likhet med de flesta ministrar under president Emmanuel Macrons mandat är Élisabeth Moreno högpresterande med en toppkarriär bakom sig. Hon är utbildad jurist och har flera diplom från handelshögskolor som gett henne toppositioner i multinationella techföretag. Mångfald och jämställdhet inom näringslivet är huvudfrågor för henne.
– Jag är oerhört stolt över att Frankrike som första land i världen införde kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Vi ligger i topp i EU med nästan 45 procent kvinnor ledamöter. Läget när lagen infördes 2011 var 10 procent, säger hon
I jämförelse ligger Sverige på 38 procent och Estland på bara nio procent.
Men kvoteringen gäller enbart styrelsen och inte ledningen – vilket märks: Bara 22 procent av franska företagsledare är kvinnor. Det är ytterligare en kvotering Élisabeth Moreno skulle vill lagstifta om – och hon har stöd hos finansminister Bruno Lemaire.
– Kvotering är ett nödvändigt ont för att komma vidare, säger hon.
Blind efter olycka
Hon menar att problemet är att kvotering i sig kan bli en slags diskrimineringsgrund. Att en anses vara där en är bara på grund av kvoteringslagarna.
– Jag skulle kunna anklagas för det som svart kvinna som dessutom är funktionshindrad. Jag har också upplevt diskriminering av de skälen.
Élisabeth Moreno är blind på högra ögat efter en olycka, något hon täcker med en välfriserad snedlugg.
När hon utnämndes spekulerades det om att hon skulle ha kvoterats in. Hade inte hon funnits där skulle regeringen vara helvit. Andra använde henne som slagträ. Högerextrema partiet Nationell samlings ledamot Jean Messiah twittrade att han visserligen inte delade hennes åsikter men att hon var ett exempel på “vad Frankrike erbjuder en färgad kvinna, dotter till fattiga invandrare, som har kämpat för att lyckas. Nej, republiken är inte rasistisk”.
– Jag är kompetent och har stor erfarenhet av kampen mot diskriminering och manschauvinism. Sedan är jag ett exempel på att det går att ta sig fram och upp trots de hinder och den diskriminering som finns men denna möjlighet måste utökas. Jag hade tillgång till en bra, statlig skola som gav mig möjligheten att visa vad jag går för mot alla odds, det är möjligheter många fler behöver, säger Élisabeth Moreno.
Hävdade vithetsprivilegium
Hon tillsattes mitt i brinnande hälsokris – men också samtidigt som den franska Black Lives Matter-rörelsen (BLM) exploderade i samband med polismordet på George Floyd i USA 2020. En fransk systerrörelse växte kring 22-åriga Adama Traoré som dog när han greps av polis på ett liknande sätt som George Floyd, några år tidigare. BLM kritiseras av det franska etablissemanget som en motpol till republikens universella värderingar och sprungen ur amerikansk multikulturalism. Idéer om rasifiering och vithetsprivilegium ses som importerade från USA och oväsentliga för Frankrike.
I december 2020, efter bara några månader som politiker sade Moreno i en intervju med tevekanalen LCI att det är "uppenbart att det finns ett vithetsprivilegium”. Hon fick motta stark kritik för uttalandet och tog snabbt tillbaka det.
– Vi kan inte importera en samtidsanalys som är unik för USA och dess historia. Frankrike har en helt egen historia och min position är tydlig: Att se på historien genom en nutidslinje är inte det bästa sättet att hantera problemen. Vi kan inte resa tillbaka i tiden och ändra något men vi kan se tillbaka och dra lärdom. Det viktiga är att minnas, säger Élisabeth Moreno.
Därmed är hennes diskurs nu i linje med regeringens. Men hon är fortsatt frispråkig och har till exempel kritiserat president Macron för att inte vara "exemplarisk" eftersom bara en av hans tretton rådgivare är kvinna.
Hennes företrädare Marlène Schiappa hyllade Sverige som feministisk politisk förebild.
– Jag är en stor beundrare av svensk jämställdhetspolitik. För mig finns det två föregångare som sticker ut i Europa, det är Sverige och Spanien. Samtidigt, under Metoo blev jag förvånad över hur många svenska kvinnor som hade historier att berätta. Det blir så tydligt att vi alla fortfarande har lång väg att gå och behöver samarbeta över gränserna, säger Élisabeth Moreno.