BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
“Barn är en kvinnofråga”
– Här är vi långt ifrån tanken på ett jämställt föräldraskap. Barnomsorg kategoriseras som en kvinnofråga. Få förstår att efter att navelsträngen har klippts så kan även pappan vårda sitt barn. När mamman går tillbaka till jobbet är det i stället oftast en annan kvinna som tar hand om bebisen och få ifrågasätter den ordningen, säger Corinne Teinturier som är aktiv i president Emmanuel Macrons nybildade parti La République En Marche, LREM.
Det är dock bara mammaledigheten som den franska regeringen vill förändra under den här mandatperioden. Jämställdhetsministern Marlène Schiappa satsar på egenföretagande mammor som i dag har rätt till kortare betald mammaledighet än löntagare – tio veckor jämfört med arton. Vad gäller pappor satsas det i första hand på att de alls ska ta ut sina elva dagar och då faktiskt ta hand om barnet.
– Det finns en lag som tvingar föräldrarna att dela på ansvaret även om det gäller en väldigt begränsad tid jämfört med i Sverige. Det första steget är att få folk att följa den, säger Corinne Teinturier.
Det innebär bland annat att den franska motsvarigheten till Försäkringskassan ska informera pappor om föräldrars skyldig- och rättigheter. I nuläget informeras bara mammor.
Utöver en ny, omfattande lag mot sexuella trakasserier på gator och arbetsplatser – som uppmärksammats i #MeToo-rörelsens kölvatten – tänker Marlène Schiappa lagstifta om att alla kvinnor, och inte bara de som är ihop med män, ska ha rätt till assisterad befruktning. Lagförslaget möter motstånd från olika håll. Nadine Morano från högerkonservativa Republikanerna sa till exempel i en debatt om frågan att ”barn har rätt till en mamma och pappa” – det handlar om ett motstånd mot regnbågsfamiljer. På andra kanten finns grupper som menar att rätten borde gälla homosexuella män också.
– Du kan inte kräva att assisterad befruktning ska gälla män så länge män inte kan föda barn. För att få det att fungera måste en kvinna blandas in och då talar vi om något annat. Surrogatmödraskap är förbjudet i Frankrike, säger Corinne Teinturier.
Diskuteras nästa år
Den nya lagen ska diskuteras i nationalförsamlingen nästa år varefter tanken är att den ska införas. LREM har majoritet i parlamentet så Corinne Teinturier är rätt säker på att de ska kunna driva igenom den trots motståndet från den stora konservativa gruppen.
Marlène Schiappa arbetar även på att kunna bötfälla företag som inte respekterar den sedan 2014 existerande lagen mot ojämställd lönesättning. I dagsläget brister kontrollen av företag och offentliga verksamheter, så i praktiken har inget förändrats. Marlène Schiappa tänker nu utöka de slumpmässiga kontrollerna och informera organisationer om vilka sanktioner de riskerar. För den offentliga sektorn handlar det om böter på motsvarande nära 900 000 svenska kronor och i den privata beror summan på organisationens storlek.
Enligt Corinne Teinturier är den största utmaningen vad gäller fransk jämställdhet kulturell.
– Det handlar om attityder till könsroller. Vi har ett enormt arbete framför oss, säger hon.