Klippet har spridits på sociala medier och vi ser hur motorcykelpolisen som utför kontrollen av bilen som Nahel kör riktar sitt vapen in i bilen under kontrollen. Vi ser att den pistolhotande polisen står vid sidan av bilen och inte riskeras att köras över när föraren – som vi idag vet heter Nahel och är sjutton år, beslutar att köra därifrån: att smita. Det är ett brott som kan ge böter och max tre år i fängelse. Vi hör hur någon av poliserna skriker "Jag ska sätta en kula i skallen på dig" och hur en av dem sedan öppnar eld mot bilen, som kör av vägen. Poliserna kör efter och när en av de chockade passagerarna kliva ur – en ung man som just sett sin vän skjutas till döds, blir han nedslagen med batong av en av poliserna som har följt efter.
13 smitare dödades 2022
Att dödskjutningen av Nahel fångades på film är den största skillnaden mellan hans död och de 13 vägkontrollssmitare som sköts till döds i franska poliskontroller under år 2022. Det var ett rekordår men något som ökat stadigt sedan en lagändring 2017 där polisens rätt att använda tjänstevapen vid smitning om "föraren kan misstänkas utgöra en fara för polisens eller någon annans liv eller integritet" – en lagtext som av flera jurister anses för otydlig. Det var också precis vad polisen som dödade Nahel hävdade till sitt försvar.
I Frankrike löper du tjugo gånger så stor risk än andra att kontrolleras av polis om du uppfattas som en ung svart eller arabisk man, enligt franska diskrimineringsombudsmannen 2017. Enligt studien uppgav 16 procent av alla tillfrågade att de kontrollerats av polis de senaste fem åren men 40 procent av unga män mellan 18-24 och bland dessa hela 80 procent av de som anser sig vara och uppfattas som svarta eller araber.
Flera unga män i den kategorin – inte sällan tonårspojkar – har dessutom vid flera andra tillfällen dött i samband med polisgripanden. Det är i samband med de tillfällena som upplopp har utbrutit i Paris förorter där bilar brunnit och poliser skadats. Det är ingenting nytt utan har pågått i decennier. Filmen ”La Haine” (”Medan vi faller”) spelades in 1995 och behandlar just dessa teman: rasistiskt, diskriminerande polisvåld, våldsamma reaktioner och regissören Mathieu Kassovitz hämtade inspiration från verkliga händelser. Kassovitz har genomgående nekat intervjuer, men publicerade en video på sina sociala medier där han, nära tårar, talar om att det handlar om "icke beväpnade barn och ungdomar", att polisen tappat greppet och borde utbildas annorlunda.
– Dessa döda ungar, det handlar inte om små änglar men de är obeväpnade ungar och det här måste få ett slut, säger Mathieu Kassovitz.
Kändisar tar ton
Nu är ilskan utbredd i Frankrike. Bilar och byggnader sattes i brand den första natten, bland annat en förskola och ett ungdomscenter. Ett 30-tal personer greps första natten och ett tjugotal poliser skadades lindrigt efter att upprorsmakarna bland annat fyrat av fyrverkeriraketer mot dem.
Franska stjärnor som fotbollsspelaren Mbappé och filmstjärnan Omar Sy (”Lupin”, ”Inferno”) har fördömt polisens agerande. Sy twittrade att han önskade rättvisa för att hedra minnet av detta barn och Mbappé skrev att han smärtas av situationen i "hans Frankrike" och skickar medkännande tankar till Nahels – som han kallar en "liten ängel” – familj.
– Inget rättfärdigar dödandet av en ung person, sade president Macron under ett offentligt besök i Marseille och förtydligade:
– Jag vill uttrycka hela nationens känslor över det som har hänt och den unge Nahels död, och berätta för hans familj om vår solidaritet och nationens tillgivenhet.
Presidenten lovade att rättvisan skulle ha sin gång och 3000 poliser kallades in för att förstärka säkerheten under onsdagsnatten – som blev stökig och våldsam även den.
Extremhögern stöttar polisen
Samtidigt har politiker och offentliga personer delat upp sig i läger: en av polissyndikatets France Police talespersoner Bruno Attal twittrade strax efter dödsskjutningen ut: "Jag föredrar ett dött slödder framför en död polis" och syndikatets officiella Twitterkonto skrev att de enda skyldiga till pojkens död var "hans föräldrar som inte uppfostrat deras son”. I tevekanaler som C-news, ofta jämfört med amerikanska Fox News för sin högerpopulistiska profil, har panelmedlemmar börjat lista alla pojkens tidigare förbrytelser. "Nej, Mbappé, Nahel var ingen liten ängel" sade bland andra kanalens Philippe Forquetes.
Extremhögerpartiet Nationell samlings förre ledare Marine Le Pen uttryckte efter 24 timmar kondoleanser men också stöd till polisen generellt medan partiledaren Jordan Bardella skickade sitt stöd till polismannen som "måste vara psykologiskt skadad efter en så hemsk händelse."
Pojkens eventuella tidigare förseelser och förbrytelser har i juridisk mening ingenting med dödsskjutningen i tisdags att göra. Polisen som sköt visste inget om det och dödsstraffet avskaffades i Frankrike avskaffades 1981 – men även då krävdes ett rättslig process.
”Fortfarande ett barn”
Nahels ensamstående mamma gjorde ett uttalande på Assa Traorés instagramkonto under tisdagen. Assa är syster till Adama Traoré som dödades i samband med ett polisgripande efter att ha pressats mot marken och sagt att han inte kunde andas, precis som George Floyd i USA. Hon leder också den franska Black lives matter-rörelsen
– Jag har förlorat ett 17-årigt barn, han var fortfarande ett barn. I morse pussade han mig på kinden och sa att han älskade mig. Han skulle iväg till McDonalds, jag skulle till jobbet som alla andra, sade Nahels mamma.
Hon undrade sedan vad hon ska ta sig till nu, när hon förlorat sitt enda barn? På torsdagen anordnar hon en minnesmarsch till Nahels minne framför Nanterres prefektur, där sonen dog.
Flera demonstrationer och protester är planerade runt om i landet.