Medan Sveriges regering jobbar på att göra permanenta uppehållstillstånd tillfälliga och vill ”utrota skuggsamhället” ger Frankrike medborgarskap förutsättningslöst till så kallade covidhjältar. Runt 200 000 invandrare i ”frontlinjen” är idag franska medborgare – många av dessa var papperslösa.
Sedan flera år tillbaka har tusentals afghaner som fått avslag av Migrationsverket kommit till Frankrike och till slut fått uppehållstillstånd.
Nu tröskar Frankrike igenom en ny och striktare migrationslag. Dagens ETC pratar med en av de ansvariga ministrarna, Marlène Schiappa:
– Man lurar sig själv om man tror att man helt kan bli av med papperslösa.
– Noll invandring är ingenting vi strävar efter, det är inte bara inhumant, det vore riktigt dåligt för Frankrike.
Det sa premiärminister Élisabeth Borne när hon försvarade lagen i nationalförsamlingen efter kritik för höger och extremhögern. De menar att ”Frankrike förlorar kontrollen” över migrationen och pekar på mottagandet av båten Ocean Viking full med migranter – kvinnor, barn och män – som till slut fick lägga till i en fransk hamn efter att ha nekats av bland annat Italien.
– Vad kan jag säga, Frankrike är ett mottagarland. Det är vi stolta över.
Det säger Marlène Schiappa, fransk minister för föreningsliv samt social och solidarisk ekonomi till Dagens ETC. Före valet av president och nationalförsamlingen tidigare i år var hon medborgarskapsminister – särskilt delaktig i utformningen av den nya lagen.
Lagen kritiseras
Lagen kritiseras också av välgörenhetorganisationer, då förkortade behandlingstider av ärenden kan leda till misstag, menar man. Dessutom ska exempelvis månggifte eller omskärelse vara skäl till utvisning, något många kvinnorganisationer menar kommer att slå mot utsatta kvinnor, främst.
– Det är något vi tittar på, vi vill arbeta med att skydda utsatta kvinnor men den som kommer till Frankrike måste anpassa sig till franska värderingar, menar ministern.
Vi pratar om de tusentals afghaner som, efter att fått avslag från det svenska Migrationsverket har tagit sig till Frankrike och i många fall till slut fått uppehållstillstånd här – ofta efter en lång period utan egentliga rättigheter då det enligt reglerna måste gå en viss tid innan en prövning kan göras.
– Jag vill inte uttala mig om Sveriges solidaritet men jag är stolt över att Frankrike ger skydd till människor i behov av det. Sedan finns det länder man inte kan utvisa till. Vi kan inte utvisa människor till Afghanistan, Ukraina eller Syrien, säger Marlène Schiappa.
Enligt ett reportage i tidningen Le Parisien är det dock smidigare för ukrainska migranter att få uppehållstillstånd.
– Det finns alltid brister att förbättra, medger hon.
– Vore Frankrike perfekt vore vårt jobb onödigt.
Bardella: ”Inte belönas”
Ungefär 200 000 utländska medborgare, som i samband med covidkrisen arbetade i den så kallade frontlinjen har nu belönats med franskt medborgarskap. De var dagmammor, hemtjänstanställda, transportarbetare, säkerhetsvakter. Och de fortsatte att gå till sina arbeten när resten av Frankrike förbjöds att vistas ute.
Bland dessa finns många tidigare papperslösa. För detta kritiseras ministern från politiker längre till höger. Ledaren för det högerextrema partiet Nationell samling Jordan Bardella insisterar exempelvis på att ”den som vistas olagligt i Frankrike naturligtvis bör utvisas med omedelbar verkan och inte belönas”. Detta är han inte ensam om, politiker inom den traditionella högern håller med till viss del.
– Det finns ett stort hyckleri kring papperslösa. Alla vi som rör oss i samhället stöter på papperslösa: de kanske levererar vår mat, diskar på restauranger eller bygger våra bostäder. Att många av dessa som får vårt samhälle att rulla kan regulariseras är en bra sak. Det så kallade parallellsamhället är en tragisk verklighet som tyvärr inte går att bekämpa helt med rättssäkra metoder. Däremot vill vi göra processer snabbare, även för utvisning, men hela tiden inom demokratiska ramar, säger hon.
Papperslösa inom bristsektorer
Den franska regeringen är nu på väg att driva igenom en ny migrationspolitik med målet att ”bättre integrera” men även ”mer effektivt avvisa” de invandrare som inte har rätt att stanna i landet. Fler ska utvisas och det ska främst ske genom snabbare utredning och fler polisingripanden.
Amnesty International France varnar för att det kan leda till rättsosäkra metoder inom polisen som redan kritiseras hårt av organisationen, bland annat för övervåld och diskriminering.
– Vi måste bli bättre på att komma åt de som befinner sig här illegalt och det är i många fall polisens jobb, säger Marlène Schiappa.
Samtidigt ska även papperslösa som arbetar i sektorer med arbetskraftsbrist nu erbjudas möjligheten att bli medborgare. De ska, till skillnad från tidigare, nu kunna göra det själva och inte via arbetsgivaren som tidigare var fallet.
– Att vara papperslös är en väldigt utsatt situation. Om din möjlighet att söka uppehållsstillstånd beror helt och hållet på arbetsgivaren har denne en otillbörlig makt över dig. Vi måste få stopp på hyckleriet kring papperslösa. Verkligheten är att många av dem får Frankrike att rulla. Frankrike behövar arbetare.
Ministern skakar på huvudet
När Dagens ETC beskriver den nya svenska regeringens politik med uppsökande verskamhet, angiveriplikt och ”utrotning av skuggsamhället” skakar hon på huvudet.
– Jag kan bara uttala mig om vad Frankrike är för land. Vi är ett stolt mottagarland men blir nu mer effektiva och rättvisa. Fler som inte ska vara här ska utvisas. Men vi blundar inte heller för en verklighet att inget demokratiskt land helt lyckats få bukt med.