En demonstration till stöd för Palestina och för vapenvila i Paris förra veckan förbjöds, trots att demonstrationer tillåtits under hela pandemin. Mer än 4 200 extra poliser inkallades för att hålla ordning på de runt 3 000 demonstranter som trotsade förbudet, enligt det franska inrikesministeriet.
Parispolisen uppger att 44 personer greps och en polis skadades. Polisen använde tårgas och riktade vattenkanoner för att skingra protestanterna. Filmade scener visar hur polisen omringar protestanter som skanderar ”Frihet åt Palestina” och sedan besprutar dem med vattenkanoner. Ett tiotal demonstranter skadades.
Skadegörelse och våld mot polisen förekom också på andra platser.
Inrikesministern gav ordern
Ministerstyre är tillåtet i Frankrike, så inrikesministern Gérald Darmanin kunde själv ge order om förbudet.
”I Paris har jag bett polisprefekturen att förbjuda de demonstrationer som ska hållas på lördag med koppling till spänningarna i Mellanöstern. Allvarliga ordningsproblem konstaterades 2014. Order har givits till alla polischefer att vara extra vaksamma och strikta”, skrev Gérald Darmanin på Twitter. Han hade alltså manat till demonstrationsförbud i Paris och ”extra strikthet” från polisen i resten av Frankrike.
Ministern hänvisade till en protest som urartade i juli 2014, under det förra Gaza-kriget. Under en demonstration attackerades bland annat judiska mål och antisemitiska fraser skanderades.
– Det är inte möjligt att tillåta hatdemonstrationer, antisemitiska demonstrationer i Frankrike, sade inrikesministern till franska tevekanalen BFMTV efter att ha offentliggjort beslutet.
Demonstrationen han hänvisar till var en av hundratals som hölls i hela landet sommaren 2014. I övriga fall var demonstrationerna fredliga. Förbudet har väckt stark kritik, särskilt från vänster och olika aktivistgrupper.
”Vi vägrar att tysta vår solidaritet med palestinier och vi kommer inte stoppas från att demonstrera” svarade Ile-de-Frances Palestinagrupp, Attac och flera andra organisationer i ett gemensamt uttalande.
”Frankrike är det enda landet i världen som förbjuder demonstrationer till stöd för Palestina och mot den högerextrema israeliska regeringen! Det görs uppenbarligen med enda avsikt att stigmatisera denna fråga” skrev ledaren för Vänsterpartiet La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon på Twitter.
”Ett klokt beslut”
Paris socialistiska borgmästare, Anne Hidalgo var en av få vänsterprofiler som gav regeringen sitt stöd.
– Ett klokt beslut med tanke på spänningarna som råder och de oacceptabla erfarenheterna från 2014, sade hon till fransk public service, France Inter.
Hon gick därmed emot sitt eget parti som skrev att ”en sju år gammal incident inte kan berättiga begränsningar av demonstrationsrätten”.
I Marseille och flera andra franska städer demonstrerades det tills stöd för Palestina förra veckan utan några rapporterade incidenter.
Regeringens offentliga ställningstaganden tolkas av diplomater ha slagsida för Israel mot Hamas eftersom man undviker att nämna Israels ockupation eller militära övertag.
”Frankrike uppmanar alla aktörer att genast upphöra med alla våldsamheter och provokationer för att kunna återgå till lugnet” sa president Macron, samtidigt som Israel begick flera misstänkta krigsbrott som kritiserades hårt internationellt. Det ledde till stora protester i nationalförsamlingen och på nätet.
– Vi vill inte se våldsscener. Vi vill inte importera konflikten till fransk mark, försvarade sig den franska regeringens talesman Gabriel Attal.
Kopplingar till lärarmordet
Frågan delar nationalförsamlingen i samma läger som de som talar om ”vänsterislamism” å ena sidan och ”auktoritära tendenser” å den andra: en tydlig klyfta mellan höger och vänster där Macrons mittenparti lutar åt höger. Frågan kopplas ihop med säkerhetsfrågor och terrorism på en hemmaplan där de är högerns kärnfrågor och viktiga för kampanjen presidentvalet i Frankrike 2022.
Islamisten Abdelhakim Sefrioui som misstänks vara hjärnan bakom mordet på läraren Samuel Paty hösten 2020 var grundare till en propalestinsk förening. Han deltog i just den antisemitiska demonstration 2014 som inrikesministern hänvisar förbudet till. Flera Palestinaorganisationer vittnar om repression sedan mordet på läraren.
Förra veckan greps ordföranden för den franska föreningen för palestinsk frihet (AFPS) Bertrand Heilbronn när han var på väg ut från utrikesministeriet. Mötet han hade haft med utrikesministerns rådgivare gällde just regeringens vaga ställningstaganden. Han greps för att ha organiserat en demonstration samma dag – en demonstration som förbjöds av prefekturen bara två timmar innan start. Han släpptes redan samma kväll, men gripandet ledde till ilska och protester från både allmänheten och människorättsgrupper som Amnesty International.
– Vi har känslan av att Gérald Darmanin (inrikesministern, reds anm) vill skapa dessa incidenter. De som skriker om att inte vilja importera konflikten är de som själva gör det, sade Bertrand Heilbronn till tidningen Mediapart.
När Israel förra helgen sprängde den byggnad i Gaza City där mediehusen AP och Al-Jazeera hade sina kontor sade president Macron att de skulle ”utreda Israels motiv med bombningen”, utan att fördöma vad som skett.
”En inrikesfråga”
Radiostationen France Inter citerar en anonym diplomatkälla som menar att det slappa ställningstagandet helt och hållet är en inrikesfråga.
Hen säger att diplomatiska rådgivare menar det gäller att ”ligga lågt i frågan i och med de maximala spänningarna inom Frankrike”.
Yves Aubin, den tidigare regeringens ansvarige för studier av propalestinska organ, har en annan tolkning:
– Det finns ingen diplomatisk vision bakom detta, bara en brutal avsaknad av mod, sade han till radiokanalen.