Ett oljeraffinaderi i östra Frankrike stormades av kravallpolis för att häva strejkarnas blockad. Det finns inte bränsle i alla pumpar. Kravallpolisen misslyckades – blockaden fortgår.
Paris stinker av de ton av sopor som strejkande sophämtare vägrar hämta upp. Privata företag hyrs in – och hindras av ilskna demonstranter. Sopor brinner varje natt på gatorna. Det luktar bränd plast och förruttnelse.
20-60 procent av tåg- och flygtrafiken ställs in utan ersättning. Kollektivtrafiken går segt. Skol- och fritidspersonal strejkar till så stor andel att arbetande föräldrar ibland inte har annat val än att stanna hemma från jobbet.
Generalstrejk på generalstrejk följer på varandra och det är inte över än – inte på länge.
”Nödvändig reform”
Det var i onsdags president Emmanuel Macron slutligen bröt tystnaden med en strategi och retorik som istället för vad många trodde skulle vara fallet – försöka lugna motståndarna något genom att åtminstone sticka ut ett halmstrå – lyckades elda upp motståndet än mer. Macron tänker inte rycka en millimeter på sin reform, han tänker rida ut stormen.
Han sa att han tänkte genomföra reformen för att den är nödvändig, att hans enda misstag i hela den här historien är att inte ha lyckats övertyga fransmännen om dess nödvändighet, men att han å andra sidan inte heller söker popularitet eller att bli omvald.
Tidigare i veckan valde hans tillsatta regering att runda nationalförsamlingen och godkänna pensionsreformen trots att stöd varken finns i kammaren eller i det som kallas "gatans parlament".
”Oacceptabelt med våld”
Macron valde i sin intervju i fransk public service att jämföra med stormningen av Kapitolium i USA strax efter att Donald Trump förlorat makten, samt med stormningen av kongressen i Brasilien.
De vandaliserade demonstranterna hamnar i fokus: de som satt eld på Bordeauxs stadshus, de som sparkade kravallpolisen i ryggen och slungade stenar och molotovcocktails som skadade poliser. De som vandaliserade butiker och privat egendom i Marseille, Lyon, Paris…
– Det är oacceptabelt med det här våldet. Ingen vill ha våld men vissa kommer bara för den sakens skull, för kicken det innebär, säger Jeannette Moran från Carrières sous Poissy utanför Paris.
Hundratals skadade
Mer än 60 procent av fransmännen är mot pensionsreformen. Det blir tydligt när privata företag passar på att sälja sina produkter med hjälp av missnöjet: en estetisk klinik kör radioreklam om att injicera botox i pannan för att "ilskan över pensionsreformen" inte ska synas i ansiktet. Ett resebolag lovar att ersätta de flyg som eventuellt ställs in "för att hårt arbetande människor har rätt till semester".
Polisen utövar övervåld, enligt franska Amnesty. Inrikesminister Gérard Darmanin lägger allt fokus på de "radikaliserade element" som deltar i protesterna. Hundratals gripna. Men samtidigt: hundratals skadade demonstranter – varav de allra flesta inte alls var våldsamma.
– De slår oss blodiga, vi som bara utövar vår konstitutionella rätt att demonstrera utan att bruka våld. Sedan används de små grupper våldsamma demonstranter som vandaliserar som förklaring, säger demonstranten Thierry-Paul Valette, tidigare känd från att ha försökt samla de gula västarna och forma.ett politiskt parti (det gick inte vägen eftersom rörelsen, precis som nu, innefattar höger och vänster, huller om buller).
Övervåld ska utredas
De gula västarna var en spontan proteströrelse sprungen ur ilskan mot höjda bränslepriser som växte till en rörelse som på riktigt utmanade president Macron och hans regering. Innan covidkrisen kom och satte stopp för allt
– Det skapar en enorm ilska. Efter allt vi gått igenom vill de ge vårt enda liv, de sista åren, till arbetsgivaren. De ljuger och säger att det är det enda sättet att finansiera värdiga pensioner, men vi är inte dumma i huvudet, vi vet att det finns alternativ, säger Thierry-Paul Valette.
Även flera journalister har drabbats av polisvåld, flera filmer på hur journalister slås blodiga cirkulerar bland franska journalister, andra har fått sin utrustning förstörd och några har bara puttats men hindrats i sin yrkesroll.
Bland demonstranterna är vittnesmålen hundratals.
– Om polisen använder metoder som inte samstämmer med de yrkesetiska reglerna ska detta naturligtvis utredas. Det ska dock påpekas att vår polis utsätts för enorm stress just nu och att våldsverkare som attackerar våra städer och poliser i själva verket attackerar republiken, säger inrikesminister Gérard Darmanin under en presskonferens.
Finns också stöd för Macron
I nuläget skådas ingen lösning på konflikterna.
– Macrons strategi är att gå ut hårt och rida ut stormen. Det vi ska göra är att inte låta oss tröttas ut, säger Thierry-Paul Valette.
– Det är en sådan enorm lögn att våra liv bara är till nytta om vi lönearbetar. Vi borde alla slå oss fria. I Frankrike kommer vi inte låta oss köras över. Gör inte det ni heller, säger Thierry-Paul Valette.
Det finns dock en stor andel fransmän som stöttar president Macrons reform. De ifrågasätter proteströrelsens demokratiska impulser – de som till syvende och sist röstade fram Macron, han som hade som ett av sina främsta vallöften att genomföra den här reformen.
– Ni har inget förstått. Vi röstade inte för Emmanuel Macron utan mot Marine Le Pen. Om det inte vore för att jag inte vill slänga mina invandrade kamrater under bussen undrar jag ibland om det var rätt beslut, säger Thierry-Paul Valette.