Texten nämner aldrig islam men regeringen är tydlig med att den är riktad särskilt mot islamistisk separatism – där ordet separatism definieras som en grupp som isolerar sig från samhället. Fokus läggs på skillnaden mellan orden islam (världsreligionen) och islamism (politisk islam). När president Emmanuel Macron för första gången annonserade lagen, hösten 2020 var han tydlig med just den balansgången. Men han sa också att islam var en religion i kris världen över. Talet ledde till att flera muslimska länder som Turkiet och Bangladesh manade till bojkott.
– Den här lagen är till för att i första hand kunna bekämpa radikal islamism som är terrorismens grogrund och det huvudsakliga hotet mot Frankrike idag, säger medborgarskapsminister Marlène Schiappa till Dagens ETC i samband med att lagförslaget presenteras.
Motståndare på båda sidor
Tillsammans med inrikesminister Gérald Darmanin var hennes uppdrag att utforma lagen som under året gett upphov till mediauppbåd. När lagen slutligen röstades igenom den 23 juli hamnade den dock i skuggan av nya covidlagen. Inte ens ledamötena i nationalförsamlingen verkade längre tycka att den är så viktigt – 73 av 577 var närvarande, varav 49 röstade för.
Samtliga som röstade för tillhörde president Macrons parti LREM eller dess allierade MoDem. Motståndarna till lagen finns både till höger och vänster. Socialdemokraterna och vänstern menar att lagen är frihetsinskränkande och diskriminerande i sin inriktning mot muslimer. Högern att den är slapp som inte vågar “namnge fienden” – det vill säga islam.
Det var den traditionella högern Les Républicains i senaten som föreslog att lägga till flera slöjförbud, bland annat för alla under 18 år på offentlig plats. Senatförslagen blev genast omskrivna världen över men nationalförsamlingen röstade ned dem.
– Slöjfrågan blir en rökridå för mer grundläggande frågor som vi attackerar, säger Marlène Schiappa till Dagens ETC.
Men regeringen står bakom såväl slöjförbud i grundskola och mot heltäckande slöja på allmän plats, samt utvidgar förbudet till samtliga offentligt anställda.
– Frankrike har blivit Europas laboratorium för islamofobi. Förbuden mot muslimska kvinnors klädsel har banat väg för den nya lagen och i framtiden kommer med säkerhet fler inskränkningar, säger människorättsaktivisten Yasser Louati till Dagens ETC.
Dagens ETC träffar honom första gången 2015 som ordförande för CCIF – kollektivet mot islamofobi i Frankrike. Organisationen grundades i motstånd till lagen som år 2004 förbjöd religiösa symboler i grundskolan. De erbjöd personer, som ansåg sig vara diskriminerade för att vara muslimer, juridisk hjälp samt förde statistik över hatbrott riktade mot muslimer.
”Närmar sig fascismen”
2015 handlade det om “Sarah K” som hon kallades i fransk press – en 15-årig flicka som blev hemskickad från skolan för att hon bar en lång svart kjol som ansågs vara en uppseendeväckande religiös symbol.
Nästa gång Dagens ETC talar med CCIF var i samband med Burkini-skandalen, sommaren 2016. Två poliser närmade sig en kvinna iförd den heltäckande baddräkten burkini och beordrade henne att ta av sig den. CCIF tog burkini-fallet till förvaltningsdomstol – och vann. Fallet följdes internationellt.
I början av oktober 2020 annonserade presidenten den nya lagen mot separatism. CCIF var snabbt ute och varnar för risker för diskriminering.
– Att utpeka gruppen muslimer som ett problem är att närma sig fascismen. Vi såg förra århundradet hur det går när en enskild grupp utmålas som ett problem och steg för steg fråntas sina friheter, sa CCIF:s ordförande Jawad Bashar till Dagens ETC i oktober 2020.
Bara några dagar senare mördas läraren Samuel Paty utanför skolan han jobbade på. Före mordet har han drabbats av en viral kampanj där han anklagas för att ha kastat ut muslimska elever ur klassrummet. I ett forum på CCIF:s hemsida bad någon dem att väcka åtal mot läraren – de fick inget svar. Men kommentaren gjorde att regeringen i november 2020 upplöste organisationen, efter flera tidigare försök. Inrikesministern angav bland annat att det faktum att de kallat Frankrike ”islamofobiskt” som anti-republikanskt.
Fler andra organisationer som muslimska välgörenhetsorganisationen Baraka City och Observatoriet för laïcité – som anklagat Frankrike för diskriminering av muslimer – upplöstes.
Skriva på kontrakt
Den nya lagen mot separatism gör det nu mycket lättare för regeringen att upplösa organisationer och föreningar. De måste skriva på ett ”republikanskt kontrakt” om att förhålla sig till ”republikanska värderingar” för att få ekonomiskt stöd och fortsätta sin verksamhet.
– Jag har lärt mig att islamofobi är en farlig term. I stället använder vi begrepp som hat mot muslimer eller rasism. Islamofobi är del av en offer-diskurs som används för att väcka hat och separation, säger Marlène Schiappa till Dagens ETC.
Franska ligan för mänskliga rättigheter, Human Rights Watch och Amnesty International är några erkända organisationer som kritiserar den nya lagen.
– Det är en allvarlig attack mot grundläggande rättigheter, särskilt föreningsrätten. Även föreningar kritiska till regeringen ska ha rätt till allmänna medel. Nu kommer myndigheter ges möjlighet att diskriminera särskilt muslimer men egentligen vem som helst enligt extremt vagt definierade kriterier, säger Marco Peronlini från Amnesty International Europa.
– Det är många organisationer som vill ställa Frankrike inför internationell domstol. Utomlands tror alla att Macron är yttrandefrihetens främsta beskyddare, säger Yasser Louati.
Lagen mot separatism
Alla barn ska utbildas enligt republikens principer
Det innebär bland annat skolplikt från tre års ålder samt striktare regelverk kring hemskolning.
Hårdare ramverk för föreningar
Staten kan enklare upplösa föreningar som utövat våld eller kränkt en person. Bara de som skriver under ett kontrakt om att respektera republikens värderingar kan få statliga bidrag.
Slöjförbudet utvidgas
Den franska sekularitetsprincipen om neutralitet i offentlig sektor vidgas. Den så kallade slöjlagen i skolan ska nu gälla alla anställda i offentlig sektor.
Fransk islam utan utländska influenser
Utlandsbaserad utbildning för imamer blir ogiltig. En särskild fransk certifiering utvecklas. Platser för tillbedjan ska inte kunna finansieras av utländska aktörer (begränsas drastiskt).
Djupare förståelse för islam
En satsning på undervisning i arabiska samt ökat stöd till forskning om muslimsk civilisation.