Mest aggressivt på senaste tiden är Turkiet som gått in massivt i Syrien – främst för att slå till mot kurdiska styrkor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kriget i Syrien började som ett inbördeskrig i mars 2011 och var en direkt följd av den arabiska våren. Oppositionen mot regimen i landet samlade sig, men diktatorn al-Assad slog tillbaka på ett oerhört hårt och brutalt sätt.
Men med en allt större inblandning av en lång rad andra stater, samtliga med egna agendor, har kriget i Syrien ändrat karaktär. Idag är det ett proxykrig, ett krig via ombud, där den syriska befolkningen får bära det fruktansvärda priset för andra makters intressen.
Kriget utkämpas mellan USA och Ryssland, mellan Iran och Saudiarabien, mellan shia och sunni i Irak, mellan Turkiet och kurdiska intressen och är inte längre ett inbördeskrig.
133 000 på flykt
Bara under de senaste striderna i Damaskus förstäder räknar FN:s flyktingorganisation med att minst 133 000 människor tvingats lämna sina hem. Totalt betyder det att nära tolv miljoner syrier av en total befolkning på cirka 22 miljoner idag är flyktingar.
Vapenindustrin tjänar enorma pengar på kriget och exporten ökar. Absolut störst är USA som för 2018 räknar med en militärbudget på cirka 700 miljarder dollar, större än Kinas, Rysslands, Saudiarabiens, Frankrikes, Englands, Indiens och Tysklands samlade militärutgifter.
Att de länder som är direkt inblandade i kriget i Syrien finns med bland största militärmakterna är ingen överraskning. Men även Sverige är med bland vapenexportörerna, i SIPRIS senaste statistik som gäller för 2016 ligger Sverige på nionde plats när det gäller vapenexport per capita.
Sveriges export till flera av de i Syrien stridande länderna är väl känd, på de svenska kundlistorna finns USA, Saudiarabien, Frankrike, England och Förenade Arabemiraten med.
De stridande länderna i Syrien
Ryssland
Har egen flyg- och flottbas i Syrien. Mycket aktivt i framför allt flygkriget mot regimens motståndare. Assads viktigaste allierade. Ryssland vill ha en stark ställning i regionen även efter kriget.
Iran
Tung närvaro med elitförband och milis i Syrien. Mycket viktig allierad i markstriderna på regimens sida. Slåss för shia-islam i motsättning till Saudiarabien och Gulf-staternas stöd till sunnikrafterna.
Hizbollah
Stark shiamuslimsk milis i Libanon. Skickat trupper till stöd för regimen. Stöds ekonomiskt framför allt av Iran.
Irak
Skickat finansiellt stöd till Assad, öppnat luftrummet över Irak för iranska plan att flyga materiel till Syrien och tillåter marktransporter mellan länderna. Har skrivit avtal för försäljning av diesel till Assad.
USA
Flygstöd till olika rebellgrupper i Syrien. Utbildning och utrustning till olika grupper, från början framför allt den Fria Syriska Armén. Stöder motstånd mot regimen och IS. Egna missilattacker mot mål i Syrien. Ger stöd till kurdiska YPG-gerillan i kampen mot IS.
Storbritannien
Har satt in kommandosoldater för olika aktioner inne i Syrien, stöder luftkriget mot IS och Assad men har inte egna stridsflygplan verksamma sedan den dåvarande premiärministern Cameron fick nej av parlamentet att gå in mer aktivt.
Frankrike
Deltar aktivt med eget stridsflyg i attacker mot IS och regimen. USAs idag främsta allierade när det gäller flygattacker. Sänder också vapen till rebelltrupper, främst till resterna av den Fria Syriska Armén.
Gulfstaterna (främst Förenade Arabemiraten och Qatar)
Betydelsefulla finansiärer av militär utrustning till oppositionsgrupper i Syrien.
Saudiarabien
Vid sidan av USA den viktigaste exportören av krigsmateriel till syriska oppositionen. Saudi har också förklarat sig villigt att medverka vid en invasion av Syrien. Viktigaste uppgiften för landet är att stoppa iranskt inflytande i regionen och därigenom också bekämpa Assad.
Jordanien
Deltar aktivt med eget stridsflyg i attacker mot IS och regimen. Tidigare aktivt i diskussionerna kring en invasion av Syrien.
Turkiet
Efter att ha varit en av USAs viktigaste allierade i kriget mot regimen har Turkiet svängt ett antal gånger för att tillfredsställa sina egna intressen. Idag mest aktivt när det gäller att attackera den kurdiska milisen utifrån egna intressen inom Turkiet. Deltar med marktrupper och stridsflyg.
Israel
Slagit till i missilattacker mot iranska och regimens trupper. Vill begränsa Irans och Hizbollahs inflytande i Syrien. Motståndare till regimen.
Kurdiska grupper
Mycket viktiga i kampen mot IS, delvis splittrade internt och slåss för kurdiska intressen både i Syrien och Irak. Viktig allierad till USA i kampen mot jihadister. Deras mål är dock ett självständigt Kurdistan i Irak, Syrien och Iran.