Men nu kan det bli ändring. I torsdags röstade kongressen i Argentina ja till fri abort. En stor seger, menar Katarina Bergehed, kvinnorättsexpert på Amnesty.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är faktiskt enastående, ett historiskt resultat. Det visar att den väldiga gräsrotskamp och aktivism som kvinnorättskämpar och feminister bedrivit har gett resultat. Att ett land som Argentina tar det här steget är väldigt stort och viktigt, säger hon.
Hans Linde, förbundsordförande för RFSU, håller med om det.
– Det är en fantastisk framgång. Aktivister har lyckats vända den folkliga opinionen, men också tryckt på politikerna. In i det sista såg det ut som att förslaget skulle röstas ned, men det blev inte så, säger han.
Lagförslaget innebär att Argentina kan gå från ett förbud mot abort där väldigt få undantag har tillåtits, till en lag där fri abort upp till vecka 14 blir en rättighet. Men för att lagförslaget ska bli verkligt krävs att också senaten säger ja. Hans Linde tror inte att det är omöjligt att de kommer att göra det.
”Svårt att ignorera”
– Vi ska inte blunda för att det kommer att vara tufft att få igenom lagförslaget, men samtidigt trodde man att det skulle bli svårt även i kammaren. Med tanke på den väldigt starka mobiliseringen kommer det också vara svårt för politikerna att ignorera opinionen, säger han.
Marginalen för jasidan var dock betydligt mindre än på Irland där en stor majoritet till slut röstade för att skrota abortförbudet. Att två stora framgångar för aborträtten sker just nu, nästan samtidigt, är inte en slump, menar Katarina Bergehed.
– Debatten om abortfrågan är mer levande än på länge, liksom mobiliseringen för aborträtten. Jag tror att det spelar in att det inte längre är lika tabubelagt att prata om sina erfarenheter. Både på Irland och i Argentina har kvinnor börjat göra det mer, då synliggörs konsekvenserna av de hårda lagarna.
Samtidigt menar både hon och Hans Linde att det också finns en utveckling som går åt motsatt håll. Inte minst är Polen ett exempel på det.
– Med jämna mellanrum försöker regeringen göra en hård lagstiftning ännu hårdare, men än så länge har de inte lyckats, säger Hans Linde.
Hotas även i Ryssland
Även i Ryssland är aborträtten under hot.
– Där förekommer det diskussioner om att abort inte längre ska vara med i den allmänna sjukvårdsförsäkringen. Om man skulle inskränka abortlagen på ett sådant sätt hade det varit ett slag mot väldigt många kvinnor, säger Katarina Bergehed.
Men också i Ryssland finns ett starkt motstånd mot inskränkningar av aborträtten. Och Katarina Bergehed tror att alla framgångar, all kamp aktivister för som sedan leder till förändring, också göder gräsrötter i andra länder. Att två länder som Irland och Argentina nu har vänt i abortfrågan tror hon kan få stor betydelse.
– Inte minst tror jag det spelar in för andra katolska länder. I Latinamerika är det få länder som tillåter abort, framgången i Argentina ger energi till aktivister och förhoppningsvis mod till politiker.