2014 vandrade Rosen Hicher 80 mil genom franska städer där hon tidigare prostituerat sig. Hon förespråkade då dagens franska sexköpslag – lik den svenska. I sommar vandrar hon igen, tillsammans med andra överlevare.
De går för att upplysa allmänheten och kunna hjälpa fler.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I 22 år levde Rosen Hicher i prostitution. Först som ”salongsvärdinna” och sedan drev hon sin egen salong. Hon var med andra ord vad många skulle kalla en ”liberal sexarbetare” – en som valde själv. Men sedan Rosen Hicher tog sig ur prostitutionen för åtta år sedan är hon noga med att avfärda den beskrivningen.
– Min erfarenhet visar att det är osannolikt att det ligger frivillighet bakom prostitution. Jag trodde själv att jag var fri men det var jag inte. Jag var min egen hallick. Min bakgrund och mitt liv gjorde att jag hamnade i prostitutionen.
Hon beskriver ett liv fullt av övergrepp. En alkoholiserad pappa som kidnappade henne. En farbror som förgrep sig sexuellt på henne. En kompis till pappan som våldtog henne. Och senare en man som misshandlade henne svårt. Att sedan kalla det ett ”fritt val” att hon utsatte sig för prostitution menar hon är verklighetsfrånvänt.
– Det är inget ovanligt att prostituerade har en sådan bakgrund, studier visar att det tvärtom är typiskt, säger hon.
Blev ministerns rådgivare
Innan den franska sexköpslagen antogs 2016 var Rosen Hicher en av dess mest framträdande förespråkare. Nu gör hon allt för dess tillämpning. Förutom vandringen kallas hon ofta in som rådgivare av den franska jämlikhetsministern Marlène Schiappa och två gånger i månaden är hon i Paris för att utbilda och medvetandegöra poliser i hela landet.
Hon menar att om lagen hade funnits 1988 när ”helvetet började” så hade hon inte hamnat i prostitution.
– Jag hade vetat vilka risker det innebär för min fysiska och psykiska hälsa. Jag hade förstått att en klient är en man som inte respekterar kvinnor och att de dessutom ser mig som en lägre kvinna – som ett objekt, säger Rosen Hicher.
Vem bryr sig?
Att ses som ett objekt är farligt, menar hon. För vem bryr sig om en sak går sönder om man kan köpa en annan? Männen som köpte hennes tjänster förgrep sig på henne, säger hon i dag.
Den franska sexköpslagen tilllämpas ännu inte i hela landet. Inte ens i hela Parisregionen där gatuprostitutionen ökat den här sommaren jämfört med förra, enligt stadens informationscenter. Men Rosen Hicher menar att det inte betyder att det är lagen det är fel på utan just att den inte tillämpas tillräckligt. Hon berättar att den redan räddat liv i Frankrike. Framför allt utländska kvinnor som tagits hit som sexslavar. En överväldigande majoritet av de prostituerade i Frankrike kommer från länder med utbredd sexhandel och trafficking, enligt franska inrikesministeriet.
– Den räddar kvinnor och barns liv på så vis att nu finns det en utväg.
Där lagen tillämpas kan de ringa polisen och få skydd och stöd att ta sig ur.
När klienten är den brottsliga och inte människan han förgriper sig på vet hon att hon kan få hjälp, säger hon.
Ingen attack
Motståndarna till sexköpslagen menar att den tvingar prostituerade att ta större risker. Och att poliser som till exempel stormar lägenheter mitt i pågående sexakter är traumatiskt för såväl klient som sexarbetare. Att det inte hjälper den prostituerade, snarare tvärtom.
Men Rosen Hicher menar att lagen finns inte där för att attackera någon på det viset. Att den framför allt finns där för kvinnan, som ett skydd för henne – och för att hon själv ska kunna vända sig till polisen.
– Utmaningen ligger i att nå henne. Hon måste veta om att lagen finns och står på hennes sida. Det gäller att å ena sidan utbilda polisen och å andra sidan erbjuda de prostituerade möjligheten till ett annat liv – på riktigt.
Det är ett stort arbete men det är ett arbete vi påbörjat, säger Rosen Hicher.
Når de utsatta
Hon understryker att lagen bara existerat i två år och med det i åtanke tycker hon att Frankrike har kommit långt. Det finns stora, väletablerade organisationer som Mouvement du Nid, som hon samarbetar med, som i decennier har kämpat för en sexköpslag och utvägar för de prostituerade. Organisationer som den når de utsatta på gatan i större utsträckning än polisen.
– Arbetet är ju inte över bara för att det finns en lag. Men lagen är ett ovärderligt verktyg. Det viktigaste med den är att skulden inte längre är den prostituerade människans, utan klientens.
Rosen Hicher säger att hon nästan kunde känna fysiskt hur skulden lyftes från hennes axlar när lagen antogs.
– Skulden var inte min. Samhället erkänner det nu. Skulden ligger hos männen som förgrep sig på mig, säger Rosen Hicher.