När fem av sex reportrar på pressträffen vid FN:s högkvarter fått ställa sina frågor till statsminister Ulf Kristersson är det min tur – men då är det plötsligt dags att bryta. Jag ropar snabbt till pressekreteraren: ”Jag hade en fråga också. Om mötet med Eric Adams.” Jag urskiljer något om att ”det hinner vi inte med”. ”Får jag inte ens ställa en fråga?” undrar jag förvånat. Pressekreteraren skriker(!) ett skarpt ”nej” som enda svar. Statsministern och hans entourage börjar röra sig. Jag skyndar ifatt, undrar om jag kan få ställa frågan medan vi promenerar men svaret är kort och levereras åter en bit över samtalston: ”Nej, det får du inte!”
Jag mejlar och ber att få ställa frågor på telefon men får inget svar.
Ulf Kristersson och ytterligare fyra svenska ministrar har under veckan varit i New York för den så kallade ”högnivåveckan” i anslutning till årets öppnande av FN. Ledare av små och stora nationer blandas på Manhattan med diplomater och representanter för olika organisationer. De tidigare år jag medverkat har svensk media bjudits in till en mängd programpunkter men i år var ovan nämnda pressträff samt ett intervjutillfälle med Tobias Billström (som svarade på våra frågor) det enda som var öppet för all föranmäld media.
Bara ett fåtal svenska mediebolag inbjöds att följa med Sveriges statsminister hem till New Yorks borgmästare Eric Adams där duon skulle diskutera gängvåld och hur New York hanterar problemet.
Gängbrottsligheten och skjutningarna i Sverige är en fråga som engagerar hela landet. Att statsministern söker inspiration och kunskap i andra länder är givetvis positivt. Det finns många progressiva idéer i New Yorks åtgärdsprogram mot vapenvåld. Samtidigt är New Yorks sätt att, historiskt såväl som idag, ta sig an kriminalitet en kontroversiell fråga – inte minst om man sätter det i relation till Moderaternas förslag på visitationszoner.
New York-polisen, NYPD, ägnade sig länge åt ”stop and frisk”: att stoppa och visitera personer utan konkret brottsmisstanke. Metoden bedömdes av en federal domare 2013 strida mot konstitutionen då den, åtminstone i NYPD:s version, diskriminerade utifrån hudfärg. Bara under 2011 gjordes nära 700 000 stopp, varav 87 procent av svarta och latinamerikanska personer. Av dessa bedömdes 88 procent vara helt oskyldiga.
Metoden avvecklades under borgmästare Bill de Blasio, men hans efterträdare Eric Adams kritiseras nu för att ha återgått till en form av ”stop and frisk”, dock i betydligt mindre skala. Adams, som själv varit polischef, har tidigare både kritiserat metoden och berättat om hur han utsattes för den som ung svart man i New York.
Frågan som Dagens ETC ville ställa till Ulf Kristersson, var denna:
– Sa borgmästare Adams något om vad New York, och han själv, lärt från åren med ”stop and frisk”, och vilka misstag vill han varna för, nu när Sverige överväger visitationszoner?
Hade vi som andra medier fått tre frågor hade vi också frågat om den nya statistik som visar att New York-poliser även i dag stoppar och visiterar många, främst svarta och latinamerikaner, utan tillräckliga skäl. Eric Adams har lovat att utbildning av polisen ska minska obalansen, att alla ska vara lika inför lagen. Pratade Kristersson med Adams om den senaste kritiken, och vad svarade han?
Och pratade han med Adams om de olika delarna i New York Citys program för vapenvåldsprevention? Stora delar av de öronmärkta investeringarna på 5,5 miljarder kronor ska gå till ungdomsjobb och -företagande, men även till att förenkla processen för New York-bor att söka bidrag de är berättigade till. Pengar läggs även på att stödja ideella organisationer, på psykvården och på att stärka relationen mellan polis och samhälle.
Vid en eventuell framtida intervju skulle det även vara intressant att höra statsministern reflektera kring hur unga, som kanske redan känner sig alienerade från samhället, påverkas av att stoppas och visiteras av polis lite då och då. Forskning finns, kanske nämnde Adams den?
Och berättade Eric Adams om Saturday Night Lights? Ett program med vapenvåldsprevention som uttalat syfte där ungdomar bjuds in till aktiviteter på lördagskvällar, ofta basket och annan sport?
I New York sa Kristersson endast några korta ord om mötet med borgmästaren: de hade pratat om kameraövervakning, användandet av ny teknologi för att hitta vapen och om att bryta ner informationsbarriärer mellan olika myndigheter. Spännande områden – men några ytterligare detaljer fick vi varken av Kristersson eller möjlighet att fråga om.
Jag, och många med mig, ser fram emot att höra mer om det framtida utbytet mellan Sverige och New York i den här frågan. Att gäng- och vapenvåld är en komplex fråga är både New Yorks styre och invånare väl medvetna om. Vilka erfarenheter tar Sveriges regering med sig och vilka väljer man att bortse ifrån? Förhoppningsvis får Dagens ETC möjlighet att ställa frågorna en annan dag.