Haram i norra Kamerun som kostat ett stort antal dödsoffer. Den tredje konflikten rör den marginaliserade folkgruppen fulani som riktar sina attacker främst mot kristna och också överfaller skolor där hundratals elever kidnappas för att senare släppas mot höga lösensummor.
Under tiden som striderna pågår spelas fotbollsmatcher under tung övervakning mellan den afrikanska kontinentens bästa fotbollsnationer. I inledningsmatchen besegrade Kamerun sin granne Burkina Faso – bägge lagen var fyllda med proffs från Europas främsta fotbollsligor.
Samtidigt slår människorättsorganisationen Human Rights Watch fast att regeringsstyrkor och beväpnade grupper – många gånger fulanidominerade, genomför summariska avrättningar och massmord i de engelsktalande regionerna.
Även separatistorganisationer i de engelsktalande områdena har angripit skolor och kidnappat elever. En stor sådan attack ägde rum i augusti förra året, då ett 80-tal elever kidnappades för att sedan släppas utan att lösensummor hade utbetalats. Dessutom har man dödat enskilda elever eller huggit av dem fingrarna för att de går i franskspråkiga skolor.
Separatisterna har dubbla avsikter med sina attacker. Dels vill man sätta press på centralregimen och dels vill man få befolkningen att bojkotta skolorna. De menar att skolor med undervisning på engelska måste startas så att befolkningen får utbildning på sitt eget språk, som för allt fler är just engelska (även om en rad folkgrupper fortfarande har andra egna första-språk) och inte franska.
Krigsmakten och regeringen i huvudstaden Yaoundé har mött separatistattackerna med omfattande våld. Byar som anses sympatisera med separatisterna har angripits och bränts ned, och hundratals människor har dödats. Människor som misstänks stödja separatisterna misshandlas på öppen gata för att skrämma lokalbefolkningen. Samtidigt har en rad människor dödats för att de misstänks samarbeta med centralregeringen.
I de norra delarna har Boko Haram, al-Qaida och andra islamistiska grupper byggt upp en allt starkare närvaro – som en del av strategin att göra staterna i området till medlemmar i ett muslimskt kalifat.
President Paul Biya, som nu har varit president i 36 år, valdes återigen i förra årets presidentval, trots anklagelser om valfusk. Valdeltagandet i de engelskspråkiga områdena var dock endast 10 procent. Biyas regering har dock ett starkt stöd från Kina som för närvarande bygger Centralafrikas största djupvattenhamn i landet, ett projekt som kritiserats hårt av miljöorganisationer. •