Trots blandade budskap – låst mellan Israel och Hamas
Bild: Leo Correa
Dagens ETC
Fredsförhandlingarna mellan Hamas och Israel fortsätter, men budskapen om hur det går är blandade. Medan Egypten, som är värd för samtalen, är försiktigt positiva låter det annorlunda från både Israel och Hamas.
– Vi har väldigt lite kött på benen just nu och ska inte dra för höga växlar, säger Mellanösternexperten Anders Persson till Dagens ETC.
Dagarna innan den för muslimer heliga fastemånaden ramadan skulle inledas stod det klart att det inte skulle bli tal om någon vapenvila innan dess start, trots omvärldens ansträngningar. Inför ramadan rapporterade Dagens ETC om att denna månad även i normalfallet – utan ett fullskaligt krig över Gaza – brukar kunna leda till upptrappad konflikt runt om i Israel och Palestina.
Och därför var oron extra stor i år.
– Men så har det inte blivit, kriget har fortsatt men det har inte varit mer konfliktfyllt på andra håll än i Gaza än före ramadan, säger Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet och expert på konflikten mellan Israel och Palestina.
Under den gångna månaden har samtalen mellan Israel och Hamas pågått till och från, men utan att leda till någonting konkret. Under helgen drog sig sedan Israel – i motsats till tidigare indikationer om en stundande markoffensiv i Rafah – undan från delar av södra Gaza. Båda sidorna har representanter på plats i Kairo, för en ny runda samtal.
Men under måndagskvällen kom sedan Israels premiärminister Netanyahu med beskedet om att datumet för markinvasionen i Rafah är klart. Han förtydligade dock inte när, och USA ska enligt Middle East Eye ha antytt att Netanyahu inte informerat dem i förhand.
Många möjligheter
Anders Persson menar att det i nuläget är osäkert vad allt detta innebär för såväl den större konflikten som förhandlingarna. Tillbakadragandet i södra Gaza kan betyda flera olika saker, säger han.
– Situationen är svårtolkad och att den israeliska armén har dragit sig undan kan vara en del av de pågående förhandlingarna. Israel har sedan den 7 oktober och starten på kriget haft svårt att kommunicera kring eftergifter, som när man för första gången drog sig tillbaka från al-Shifa-sjukhuset eller tillät nödhjälp att släppas in i Gaza, säger Anders Persson.
Det kan också finnas andra anledningar.
– Som press från USA och FN. En annan möjlighet är att man omgrupperar sig och förbereder för en markoffensiv också i Rafah. Men det drar ut på tiden, Israel har inte kommit med någon evakueringsorder som man tidigare har gjort.
Käpphästarna är kvar
Medan både Israel och Hamas har uttryckt att situationen är fortsatt låst, har egyptiska och europeiska källor varit mer positiva till de senaste dagarnas förhandlingar. Till The New Arab ska egyptiska källor bland annat ha sagt att det skulle kunna bli vapenvila inför Eid al-Fitr, den stora festligheten som infaller i slutet av ramadan, den 9-10 april.
De olika sidorna ger inte heller någon förklaring till vad för slags genombrott som får dem att hoppas på att en lösning är inom räckhåll.
Att Israel nu dragit sig undan något från södra Gaza, oavsett vad det betyder i ett längre perspektiv, är inte populärt bland flera av de högerextrema politikerna i regeringskoalitionen. Enligt israeliska källor ska tillbakadragandet vara taktiskt motiverat, men det är oklart vad detta innebär.
– Den israeliska extremhögern är kritisk, de undrar hur det här ska hjälpa dem att vinna kriget. Netanyahu har klättrat upp i ett högt träd när han har uttalat sig om total seger över Hamas.
Men att förhandlingarna pågår, ska det ses som ett positivt tecken?
– Vi har väldigt lite kött på benen just nu och ska inte dra för höga växlar. Men det visar att det finns ett visst hopp men att det, precis som tidigare, är svårtolkat.
Liksom tidigare förslag handlar även de som nu ligger på förhandlingsbordet om att i olika faser utbyta gisslan och fångar. USA har inför förhandlingarna tryckt på för att 150 000 internflyktingar ska kunna återvända till norra Gaza.