Efter tio dagars bombattacker i Gaza, utvidgade Israel i torsdags kväll sin militära operation med en markoffensiv. För varje dag stiger antalet dödsoffer. – Striderna har intensifierats, det är ingen lugn stund, säger Najla som bor i Gaza City, till Dagens ETC:s utsända.
Najla, 33 år, bor på nionde våningen i ett lägenhetshus i västra Gaza City. Just här är det relativt lugnt och Najla anser att hon och hennes man är säkrare än många andra i Gaza. Men med en bebis i magen känner hon en stark oro över hur attackerna mot Gaza eskalerar.
– Vi hör och ser bombningar hela tiden. Bara en timme innan du ringde slog en missil ned två hundra meter härifrån. Jag är väldigt orolig. Att ha barn i den här miljön är inte bra. Jag är glad över att hon är på insidan, berättar Najla och syftar på sin ofödda dotter.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav i torsdags kväll klartecken till armén att gå in med markstyrkor i Gaza. Anledningen är att Hamas inte gick med på den föreslagna vapenvilan. Dessutom triggades beslutet av att tretton Hamaskrigare i torsdags morse lyckades ta sig in i södra Israel genom en tunnel.
Satsar på att förstöra tunnelsystem
Till följd av invasionen tvingas ännu fler palestinier att lämna sin hem. Gazaborna meddelas via telefonsamtal eller flygblad. Än har inte Najla behövt evakuera, men om hon blir tvungen är det svårt att veta var de skulle ta vägen.
– Min familj har ett hus nära gränsen, som vi lämnade när det skadades förra vändan. Jag fick ett telefonsamtal att vi borde evakuera det huset för vår egen säkerhet. Gudskelov att vi inte bor där nu. Men hur kan Israel tro att det gör det okej att bomba? Det är ett smutsigt spel de spelar, säger Najla.
Den primära uppgiften för israeliska militären som nu går in landvägen är att lokalisera och förgöra de tunnelsystem under Gaza som Hamas använder sig av. I tunnlarna misstänker militären att material smugglas och att både Hamaskrigare och vapen hålls gömda. Enligt Israels militär har omkring fyrtio tunnlar upptäckts.
Hittills har israeliska stridsvagnar börjat ta sig in på de nordöstra delarna av landremsan och flottan beskjuter från havet. Samtidigt fortsätter Israels bombattacker och Hamas raketanfall. Dödsfall i strid har rapporterats på båda sidor, men framförallt är det civila i Gaza som råkar illa ut. Söndagen är den dödligaste dagen hittills: minst 100 palestinier dödades. Totalt har över 3100 palestinier skadats och över 500 dödats, varav majoriteten är civila. Minst åttio barn har mist livet.
Stödet till Hamas ökar
Palestinas inrikespolitik påverkas av de pågående striderna. Fatah, det mer sekulära partiet som styr över Västbanken och den palestinska myndigheten, möter missnöje från delar av befolkningen. Många är besvikna över hur myndigheten samarbetade med Israel under den enorma militära operation som inleddes på Västbanken efter att tre israeliska ungdomar kidnappats och senare funnits dödade. De är också kritiska till hur Fatah agerar i den pågående konflikten. Det har resulterat i att allt fler vänder sig till Hamas, som de tror kan göra ett starkare motstånd mot Israels ockupation.
Najla skulle själv aldrig rösta på Hamas, men tycker att Hamas motstånd åtminstone leder någonstans.
– Hamas gör ett bra jobb. Människor som inte stödde dem förut gör det nu. Någon försvarar oss åtminstone nu, de höjer våra röster. De leder motståndet mot ockupationen, så därför har vi inget annat val än att stödja dem. Vi lever inte ett värdigt liv här, säger hon.
Ingen vapenvila i sikte
I dagsläget syns inga tecken på en vapenvila. Egyptens förslag om en omedelbar vapenvila där villkoren diskuteras efterhand accepterades av Israel, men inte av Hamas. Hamas har ställt krav som bland annat inkluderar att blockaden mot Gaza hävs och att Gazabor får tillåtelse att be i al Aqsa-moskén i Jerusalem. Qatar, stöttat av Turkiet, har även föreslagit en vapenvila där fler av Hamas krav tillgodoses, men än har ingen överenskommelse nåtts. FN:s säkerhetsråd manar till ett omedelbart eldupphör.
Tills en vapenvila nås, fortsätter Israels attacker mot Gaza och dödstalet stiger för varje timma. För Najla är det viktigaste att fler inte behöver sätta livet till, men hon menar också att Gaza inte kan gå tillbaka till det status quo som det befanns sig i innan stridigheterna tog fart.
– Livet i Gaza innan det här startade är inte vad vi vill ha. Blockaden måste hävas. Det skulle påverka allt, framförallt människors rörlighet, möjligheten till handel och relationen till Israel och Egypten, säger hon.