Soldaten Leonidas har sedan nyligen varit stationerad på den grekiska ön Chios utanför den turkiska kusten. Han har gjort den obligatoriska militärtjänstgöringen här och har under tiden samlat in en stor mängd vittnesmål från officerare och andra värnpliktiga som ligger i förband vid kusten.
Vi möts på ett café i centrala Aten. Han vill vara anonym för att inte riskera repressalier från den grekiska staten.
– Militären har sin egen terminologi. Så de säger till exempel inte pushbacks utan använder alltid termen ”avskräckning”. Och de hänvisar inte till migranter som migranter utan kallar dem för ”peps”.
Flyttar kameran
Dagens ETC har kontrollerat soldaten Leonidas militära stationering men inte kunnat stärka vittnesmålens äkthet. Men tidigare rapportering om så kallade olagliga pushbacks har förekommit under flera år. Han berättar hur det kan gå till:
– Den grekiska armén är för det mesta den första enheten som fångar upp eller genom kameror ser en inkommande båt från den turkiska kusten. Då har de bland annat beordrat soldater att flytta bort kameran från en pushbackincident. Kustbevakningen stänger av motorn och bogserar båten till turkiskt territorialvatten, säger Leonidas.
Han har även fått flertalet uppgifter om hur militären förfalskar sina officiella rapporter. De värsta vittnesmålen han har hört talas om kommer från landgränsen i norra Grekland, där det finns ett högt staket uppsatt för att hålla folk ute.
– Där har jag hört exempel på grupper av soldater som vaktar och det finns fall där de har misshandlat folk, stulit deras telefoner, deras powerbanks. En vän till en vän fick en ny powerbank på det sättet.
Leonidas tror inte att Grekland kommer sluta med pushbacks om inte EU tar i med hårdhandskarna.
– Men det är otroligt. Jag menar, Frontex har ibland aktivt deltagit i sådana saker, säger han.