Inför helgen byggs en ny mur genom Berlin, men den här gången av 8 000 starkt lysande vita heliumballonger på stativ längs med 15 kilometer av den sträckning som muren hade när den föll, den 9 november 1989. På söndagen kommer ballongerna att stiga till himlen till tonerna av Beethovens nionde symfoni som en del av firandet av 25-årsminnet av Berlinmurens fall.
– 25-årsjubileet är en väldigt stor grej i Tyskland och det har även 10- och 20-årsjubileerna varit, säger Svante Weyler, förläggare, Tysklandskännare och tidigare Berlinkorrespondent för Sveriges Radio.
Revolutionerande händelse
– För den som inte har upplevt muren är den väldigt svår att förstå. På västsidan var den som vilken mur som helst. På östsidan var den en oerhört starkt konkret metafor för ett fängelse, med taggtråd på insidan trots att den kallades för antifascistisk skyddsvall, säger Svante Weyler.
– Murens fall är en sådan fullständigt revolutionär händelse som det är få som tvingats vara med om. Jag säger tvingats, eftersom revolutionära händelser alltid är komplicerade även om de innebär frihet. Människor förlorar överblicken och kontrollen, säger Svante Weyler.
– Muren är en fissur i människors liv än i dag. Skillnaden är att i väst måste de tänka efter för att komma ihåg vad muren innebar, vilket oavbrutet sårar östtyskarna.
Skillnader består
Bara några få meter av Berlinmuren finns kvar. Men 25 år efter dess fall är Tyskland fortfarande ett delat land på flera punkter. Övergången från planekonomi till kapitalism gick snabbt, och vissa östtyska regioner har inte hämtat sig från chocken. Mängder av företag klappade igen, och många unga människor flyttade västerut i jakt på jobb.
När den tyska tidningen Die Zeits nätupplaga häromveckan sammanställde fakta om Tyskland som visualiserades grafiskt på en karta gick skiljelinjerna nästan exakt längs med den gamla gränsen mellan DDR och Västtyskland. Inkomsterna är betydligt lägre i öst och befolkningen är äldre. Väst har 7,2 procents arbetslöshet, mot 14,7 procent i öst. Inställningen till invandrare är mer negativ i öst.
Välståndsökning i öst
Samtidigt är öst före väst på några punkter. Förskolesystemet är bättre utbyggt i öst, ett arv från DDR-tiden. Fler kvinnor yrkesarbetar. Betydligt fler vaccinerar sig mot influensa i öst. Det är mindre vanligt att äga handeldvapen i öst, och invånarna producerar mycket mindre sopor.
– Skillnaderna minskar med tiden, med de nya generationerna. De stora skillnaderna är de mentala, som tar väldigt lång tid att överbrygga, om de ens kan överbryggas, menar Svante Weyler, som pekar på bland annat de politiska olikheterna.
– Vänstern är helt irrelevant i västra Tyskland men betydligt starkare i öst.
– Den välståndsökning som öst nådde efter murens fall är helt unik. Sedan kan man fundera över varför det inte gjorde alla lyckliga. Plötsligt vägde överblick och trygghet mer.
Vad tycker du har varit framgångsrikt och mindre framgångsrikt i processen att ena landet?
– Den stora framgången är att man lyckades ena landet på kort tid. Samtidigt upplever många östtyskar att deras historia inte erkänns och att de hamnat på den förlorande sidan i historien. Den känslan fångas upp i kulturen. I den nya generationen av författare dominerar de med bakgrund i öst, de har ett bättre material att utgå ifrån.