I juli förra året, inte långt efter att den kritiserade säkerhetslagen introducerats i Hongkong, så ska Tong Ying-kit ha kört en motorcykel in i en grupp poliser, enligt statens anklagelser. Han bar en flagga med den nu olagliga slogan "Befria Hongkong, vår tids revolution", enligt AP. Ett år senare är han den första personen att dömas till följd säkerhetslagen. En dom som ger en bild av hur kinesiska myndigheter tänkt använda lagen.
Livstids fängelse
Rättegången hade ingen jury, som annars är standard i Hongkong. Utan tre domare, handplockade av Hongkongs chefsminister Carrie Lam, dömde att Tong Ying-kit är skyldig till terrorism. 24-åringen riskerar nu att få livstid i fängelse.
– Domen mot Tong Ying-kit är ett anmärkningsvärt och olycksbådande ögonblick för mänskliga rättigheter i Hongkong. Dagens dom understryker det faktum att uttryckande av vissa politiska åsikter nu officiellt är ett brott i staden, som kan ge livstid i fängelse, säger Yamini Mishra, Amnestys Asien-direktör, i ett pressmeddelande.
Över 100 personer till har gripits under säkerhetslagen och inväntar nu dom eller påbörjade rättegång. Kritiker menar nu att tisdagens dom visar på att myndigheterna kan anse att personer utgör en fara mot nationens säkerhet, bara genom att vara kritisk mot regeringen. En ytterligare bekräftelse på det som många länder och organisationer kritiserat lagen för: Att det utgör ett kraftigt kvävande av yttrandefriheten i Hongkong.
– Hongkongs myndigheter måste se till att alla rättsliga bestämmelser som syftar till att att skydda nationell säkerhet, eller som skapats för att bekämpa terrorism. definieras tydligt och avgränsat samt att deras användning överensstämmer med internationella mänskliga rättigheter och normer, säger Yamini Mishra.
Kinas politiska intrång
Hongkong har ett eget lagstiftningsråd, men efter storskaliga protester i staden 2019 så gick Kina in och beslutade att införa säkerhetslagen. De kinesiska myndigheterna menade på att lagen behövdes och att Hongkongs myndigheter inte var kapabla att ta beslutet på grund av den politiska oppositionen. De långvariga och uppmärksammade protesterna 2019 var riktade mot det ökade inflytande som Kina fått över stadens angelägenheter och politik. Detta trots överenskommelsen om att Hongkong skulle få behålla sitt eget system i 50 år, efter att Storbritannien lämnat staden 1997.
Kina har sett till så att det lagstiftande rådet i Hongkong utgörs av en klar majoritet av personer som ställer sig positiva till den kinesiska regimen. Landet kräver också att enbart de som de anser vara "patrioter" får inneha politiskt ämbete i staden, enligt AP. Den kinesiska regeringen har viftat bort den internationella kritiken gällande deras agerande i Hongkong. Kina påstår att de enbart ser till att säkerställa ordningen i staden och motarbetar hot mot nationell säkerhet.