Det anser Nick Dyrenfurth, chef för tankesmedjan John Curtin Research Center, och vill därför att socialdemokratiska ALP börjar kvotera in parlamentariker från de väljargrupper som han anser att partiet har glömt bort.
– Labor är lika chockerande stelbent som det var på 1960-talet. Det är fientligt inställt till nya idéer och nya människor och sitter fast i en trött formel av policydeklarationer och trötta, meningslösa tal till folket, säger han till tidningen The Australian.
– En blygsam start skulle kunna sikta på 20 procent av platserna. Målet borde vara att välja in parlamentsledamöter utan högskolekvalifikationer, eller med sådana meriter men som de inte erhållit före 25 års ålder, och att få in människor från arbetslivet utanför politiken.
Kritiserar identitetspolitik
I intervjun går Nick Dyrenfurth till attack mot partiet som han anser stöter ut socialdemokrater av mer konservativt snitt, endast accepterar en enda världsbild – identitetspolitik nämns som ett exempel – och ger carte blanche till att “förfölja” dem som inte skriver under det rådande paradigmet.
– Partiet måste bli mindre medelklass i sin struktur, sin kultur och sitt synsätt, säger han.
– I dag är det omöjligt för en arbetare eller ens en tjänsteman att klättra i partiets hierarki. Idag är Labor alltmer ett parti som säger sig vända sig till arbetare och prekariatet, men inte längre består av dessa grupper.
Han anser också att partiet står inför ett vägval: att antingen byta ut L för “Labor” i partinamnet till P för “progressiv” – det vill säga i linje med den förda kommunikationen – eller att sluta kalla sig progressiva, eftersom detta i praktiken alienerar de 80 procent av väljarna som inte identifierar sig som progressiva.
Nick Dyrenfurth, som mellan 2016 och 2019 innehade höga poster inom partiet, bland annat som talskrivare, uppmanar också ALP att “skamlöst återanamma patriotismens språk”.