– Att vara militär är inte ett jobb som alla andra. Vid sidan av fysiska och psykiska risker är militären ett utpräglat moraliskt farligt yrke, säger Jonathan Parry.
En moralisk risk är enligt forskarna en ökad sannolikhet att begå djupt moraliska fel som att skada och döda andra människor. Det kan också handla om att tvinga människor på flykt, skada hem och infrastruktur och orsaka psykologiska trauman.
"Kan sätta djupa spår"
– Vi hävdar att deltagande i allvarliga negativa moraliska handlingar kan sätta djupa spår i människors liv, utöver de psykologiska skador de kan ge. Samhället bör i högre utsträckning bry sig om de aspekterna, undvika att utsätta andra för moraliska risker och rusta dem att hantera riskerna de står inför, säger Christina Easton.
Forskarna har identifierat fyra olika aspekter av den brittiska rekryteringen som de anser är bristfälliga, och ytterligare ökar de moraliska riskerna.
För det första är det ofta unga personer som värvas. Storbritannien sticker ut i och med att ungdomar från sin sextonde födelsedag kan värvas till försvaret. Inga andra EU-medlemsländer rekryterar så unga personer. Antalet sticker också ut. 23 procent av de brittiska väpnade styrkorna bestod av ungdomar under 18. I Frankrike och USA, som båda rekryterar från 17 år, består de väpnande styrkorna av 3 respektive 6 procent minderåriga.
Dessutom sker rekryteringen i ett brett socialt och politiskt sammanhang präglat av okritisk patriotism.
I sin studie lyfter forskarna att många unga ofta dras till stridande roller, vilket innebär allvarliga risker. Yngre människors hjärnor är också ofta inte lika anpassade för moraliskt beslutsfattande.
Få andra alternativ i livet
Forskningen visar också att rekryteringsverksamheten ofta är fokuserad till områden som är socioekonomiskt utsatta. Många kommer också från områden med generellt låga studieresultat, vilket kan påverka möjligheten att ta till sig av informationen och fatta välgrundade beslut, skriver forskarna. Det kan också vara svårt att veta hur pass frivillig deras vilja att gå med i militären är, när det ibland erbjuds få andra alternativ i livet.
– Det är också mer sannolikt att den här gruppen har upplevt motgångar i barndomen, vilket forskning visar ökar sannolikheten för att fatta beslut baserade på känslomässiga, snarare än rationella, skäl, säger Jonathan Parry.
Forskarna tar även upp att den brittiska militären ofta är närvarande i skolmiljöer. Antalet kadettstyrkor har ökat dramatiskt de senaste åren och når nu över 500 skolor. Mellan 2015 och 2020 pungade regeringen ut mer än 50 miljoner kronor för att utöka programmen. Vid karriärsevenemang för skolor finns ofta militära rekryterare på plats. Något som får en karriär inom militären att verka som vilket jobb som helst, enligt forskarna.
Romantiserande beskrivningar
En fjärde aspekt som forskarna tar upp är att rekrytering av militärer ofta omgärdas av romantiserande beskrivningar. Här tar forskarna upp den ensidiga bild av det militära livet som de tycker präglar rekryteringsmaterialet. Där ligger fokus ofta på äventyrlighet och spänning och att arbeta tillsammans med sina “bästa vänner”. Den här typen av beskrivningar bidrar inte till att medvetandegöra riskerna med yrket, säger forskarna.
– Dessutom sker rekryteringen i ett brett socialt och politiskt sammanhang präglat av okritisk patriotism, vilket hämmar en öppen diskussion om militärpolitik och därigenom förvärrar den ekonomiska risken.
Artikelförfattarna hade velat se större kompensation och jämför med hur det ser ut i USA där amerikanska militärt anställda får mer i lön för sin tjänst och större möjligheter för vidareutbildning.
– Även om vi inte tror att kompensation kan motivera orättvist fördelad moralisk risk, kan det minska orättvisorna något.
Höj åldern för värnplikt
I detta nu håller Sverige på att rusta upp sitt försvar. Enligt en rapport från förra året är Sverige ett av de länder som lagt mest pengar på att rusta upp, jämfört med föregående år, enligt SVT.
Vad borde det svenska försvaret göra för att undvika problemen ni identifierat i brittiska arméns rekryteringsprocesser?
– Det hade varit bra om åldersgränsen för att göra värnplikt var ännu äldre än 18 som den är i Sverige, säger Jonathan Parry och fortsätter:
– Annars tycker vi att Sveriges system med selektiv värnplikt har en del fördelar och undviker en del av problemen som uppstår från ett helt frivilligt system som det i Storbritannien.
Därtill säger forskarna att man borde uppmuntra en öppen kultur för diskussion om militärens agerande i krig och beslut om när man ska gå i krig. Och att undvika okritisk patriotism och koppla bort rekrytering från utbildningsmiljöer.
– Generellt behöver man också tydligare klargöra riskerna och fördelarna med en karriär inom det militära, inklusive de moraliska riskerna, säger Christina Easton.