Drygt 75 procent av de 4 318 lobbymöten som EU-kommissionärer och deras närmaste rådgivare haft det senaste halvåret har varit med lobbyister från olika privata företag. Det visar en ny studie från organisationen Transparency International.
De har sammanställt alla registrerade möten från december 2014 fram till juni i år. Framförallt är det stora företag vilka satsar rejäla summor på lobbyarbete som får flest möten med EU-kommissionärerna.
– Uppgifterna för de senaste sex månaderna tyder på att det finns en stark koppling mellan hur mycket pengar du spenderar och hur många möten du får. Organisationerna med störst budget får stor tillgång till kommissionärerna, säger Daniel Freund från Transparency International i ett uttalande.
”Ett inbyggt problem”
Bland företagen finns Google, som har haft 29 möten det senaste halvåret och själva redovisar en budget för lobbyarbete på drygt 30 miljoner kronor. Ännu lite mer lägger arbetsgivarorganisationen Businesseurope, där bland andra Svenskt Näringsliv ingår. De är också de som har haft flest möten – 42 stycken. Det innebär nästan två lobbymöten i veckan.
Carl Schlyter (MP), riksdagsledamot, som under tio år satt i Europaparlamentet, menar att de stora företagens överrepresentation är problematisk.
– När man centraliserar beslutsfattandet så har ekonomiskt starka aktörer haft lättare att flytta sin påverkanskraft till Bryssel än folkrörelserna. Det är ett inbyggt problem, som innebär att de med mest resurser också får störst inflytande, säger han.
Att lobbyisterna har stort inflytande på politikerna är han övertygad om. Ju fler möten de har med kommissionärerna desto större är möjligheten att påverka dem.
– De har ett mycket stort inflytande, på alla politiska processer och på alla nivåer, säger Carl Schlyter.
Svårt värdera politikers förslag
Han menar att lobbyarbetet måste bli mer transparent. Då blir det i alla fall lättare att värdera politikernas förslag – har någon haft många möten med ett och samma företag och sedan lägger ett förslag som tydligt gynnar företaget så finns det då möjlighet att bedöma förslaget utifrån det.
Som det är idag är det svårt. Det finns ett så kallat öppenhetsregister, där företag och organisationer som håller på med lobbyarbete kan skriva in sig, men det är frivilligt.
Undersökningen från Transparency International visar dessutom att många storföretag, som advokatfirmor och banker, har valt att inte registrera sig.