– Vi förväntar oss att turister kommer att lockas till isberget, så vi är glada över det från det perspektivet, säger Abdulla Alshehi, mannen bakom projektet till den emiratiska tidningen The National.
Planen är att isberget ska flyttas från Heard Island i Antarktis till Förenade Arabemiraten, ett avstånd på cirka 9 000 kilometer. Och när projektet lanserades för ett år sedan möttes det med både förvåning och skepsis världen över. Trots det är Abdulla Alshehi och företaget National Advisor Bureau Limited fast beslutna att inleda projektet inom ett år. Den beräknade kostnaden är runt 60 miljoner dollar.
”Utforska vattenresurser”
Förenade Arabemiraten har en mycket liten tillgång till färskvatten och landet har flera avsaltningsanläggningar. Det är ett system som Abdulla Alshehi vänder sig emot.
– Vi tror inte att avsaltning är en miljövänlig lösning. Det förorenar arabiska viken och pumpar ut saltlake i vattnet, så vi tror att vi måste utforska andra vattenresurser. Därför kontrollerar vi den här idén, säger han till The National.
Att flytta på isberg görs regelbundet för att de inte ska kollidera med oljeplattformar. En person som arbetat med detta, i ett område mellan Grönland och Kanada, är sjökaptenen Henrik Göthberg.
– Det största isberget som vi hade tag i uppskattades till sex miljoner ton. Men det var i princip ogörligt, det går fruktansvärt långsamt. Och jag tror det längsta vi transporterade någonting var kanske 40 kilometer. Och då höll vi på i några dygn.
Svår uppgift
Med starka tidvattenströmmar och isberg som är mycket större under vattnet än över ytan är flytten, som görs genom att lägga en bogserlina runt isberget, en svår uppgift.
– Det är lätt att det välter eller kantrar när man påför kraft så pass högt upp. Då tappar man det och får börja om. Oftast går det även sönder, antingen jättemycket eller litegrann och det tar ju tid, helt plötsligt har man tusen problem i stället för ett.
Att bogsera ett isberg till Förenade Arabemiraten är svårt, det kan både smälta och gå sönder på vägen.
– Rent spontant så låter det heltokigt. Och det är inte för att jag tror att produkten inte är bra, det är ju bra vatten. Men det kommer ta jättelång tid och det är inte ens säkert att man kommer fram. När vi släpade ett isberg som uppskattades till två miljoner ton så tror jag att vi lyckades hålla en snitthastighet på 0,5 knop. Med den hastigheten skulle det här ta omkring
9 000 timmar, säger Henrik Göthberg.
– Jag tror det finns enklare sätt att få tag på färskvatten. Antagligen billigare också.