– Jag tror att fler får upp ögonen för att det här faktiskt är en tendens och att vi måste försvara kvinnors rättigheter generellt men särskilt också aborträtten, säger Maria Andersson.
47 000 kvinnor dör
Abortmotståndet kommer främst från religiöst och högernationalistiskt håll. När det grundar sig i en högernationalistisk ideologi brukar det ofta hänga samman med en allmänt konservativ syn på jämställdhet och kvinnans ställning i samhället.
– Det som möjligen är positivt är att den här tendensen genererar fler röster till försvar och kamp för en friare aborträtt, säger Maria Andersson.
Varje år utförs runt 22 miljoner osäkra aborter i världen. En majoritet av dessa utförs i utvecklingsländer. 47 000 kvinnor dör varje år till följd av osäkra aborter, vilket motsvarar i genomsnitt 5 kvinnor i timmen, enligt Word Health Organization. Med osäkra aborter menas när en graviditet avbryts av någon som saknar nödvändiga kunskaper och/eller i en miljö som inte uppfyller minimikrav på medicinsk standard. Maria Andersson menar att frågan om fri abort inte handlar om abort eller inte, utan om säkra eller osäkra.
– Abort görs oavsett om det är fritt eller inte. I länder utan fri abort utförs det ofta på osäkra och illegala vis, och väldigt många kvinnor dör i onödan. Många hemlighåller sin graviditet längsta möjliga tid, gör abort på egna hemsnickrade sätt eller blir tipsade om någon som kan göra en abort på illegal väg. Då handlar det nästan alltid om osäkra aborter, med risk för blodförgiftning och infektioner, säger hon.
Generellt sett drabbas kvinnor som saknar ekonomiska och sociala resurser hårdare av stränga abortlagar. De som kan betala och har kontakter har enklare att få tillgång till säker abort. Även i länder där abort är lagligt är det svårare för unga, fattiga kvinnor att nås av sjukvården.
– Det kan handla om att få känner till att det är lagligt eller att det inte finns läkare och gynekologer att tillgå. Ett sådant land är Indien där abort är lagligt till viss del. Men ute på den fattiga landsbygden finns det inte alltid läkare eller institutionerna som kan ge dig en säker abort. Så det är absolut en tydlig klassfråga, säger Maria Andersson.
Så ser abortmotståndet i världen ut:
Kanada
Ett av få länder som helt saknar abortlag. Beslutet fattas mellan kvinnan och läkaren, utan rättsliga restriktioner. Föreskrifter och tillgänglighet varierar mellan provinserna.
USA
Abort har varit lagligt sedan 1973 då högsta domstolen beslutade att delstatsförbud mot abort bryter mot konstitutionen. Sedan dess har konservativa krafterna aktivt kämpat mot aborträtten. I flera delstater måste kvinnan ges rådgivning med syfte att avskräcka henne från att göra abort. Det gäller bland annat för Ohio, Texas och Arizona. I Texas måste den som utför abort visa och beskriva ultraljudsbilden för kvinnan, och i Arizona måste den som uför aborten erbjuda kvinnan att se på bilden.
El Salvador
Totalförbud mot abort utan undantag sedan 1998. Straffet för abort är 2-8 års fängelse, men många döms i stället för mord vilket straffas med 30-50 års fängelse. Även missfall leda till en morddom.
Nicaragua
Totalförbud mot abort utan undantag sedan 2006. Kvinnor som gör abort, och den som hjälper henne, riskerar upp till åtta års fängelse.
Kuba
Fri abort sedan 1968. Ett av få länder i regionen med fri abort.
Chile
Totalförbud mot abort utan undantag. En av världens restriktivaste abortlagar.
Malta
Abortlag med rötter i 1800-talet med totalförbud mot abort utan undantag.
Irland
Abort förbjudet med undantag för allvarligt hot mot kvinnans liv. Lagen har rötter i 1800-talet och fram till 1992 rådde totalförbud.
Portugal
Fri abort sedan 2007.
Spanien
Fri abort sedan 2010. 2013 föreslogs en ny abortlag med kraftiga inskränkningar. Intensiv debatt och växande motstånd mot abort.
Polen
Abortförbud sedan 1993. Undantag för allvarligt hot mot kvinnans hälsa, fosterskador eller våldtäkt. Mycket svårt att få abort även om dessa kriterier uppfylls.
Makedonien
Fri abort med flera undantag. En kvinna får göra högst en abort per år och 2013 röstades flera inskränkningar i abortlagen fram.
Ryssland
1920 blev Sovjetunionen först i världen med att tillåta abort. I dag råder fri abort abort men 2003 begränsades de giltiga skälen för att få abort efter vecka 12 kraftigt. Växande motstånd mot abort.
Kenya
Sedan 2010 är abort tillåtet om utbildad vårdpersonal anser att det finns behov av akutvård eller om kvinnans liv eller hälsa är i fara. Brist på tillgång till säkra aborter bidrar till att många kvinnor dör varje år till följd av osäkra aborter.
Indien
Abort är lagligt vid fara för kvinnans liv eller om barnet kan förväntas bli allvarligt handikappat. Bara runt 20 procent av primärhälsovårdinrättningarna erbjuder abort. Många kvinnor har i praktiken inte tillgång till säkra aborter.
Kina
Fri abort med undantag för könsselektiv abort. Abort är förutom preventivmedel ett sätt att begränsa befolkningen i enlighet med sin enbarnspolitik.
Saudiarabien
Abort är lagligt om det finns risk för kvinnans liv eller om graviditeten allvarligt hotar kvinnans fysiska eller mentala hälsa. Tillåtelse krävs från tre läkare, kvinnan själv och hennes man eller förmyndare.