– Vaccinet är en historisk händelse. Att kunna få fram ett vaccin som är säkert, moderat effektivt och färdigt att distribueras gör att vi kan bekämpa malaria på ett helt annat sätt, säger Pedro Alonso på FN:s Världshälsoorganisation, WHO.
Medan världen koncentrerat sig på vacciner mot covid-19 har försöken och testerna av malariavaccinet pågått i flera år. Katastrofläkaren Johan von Schreeb:
– Covidvaccin har för Afrika blivit en risk att det skulle kunna torpedera en redan haltande sjukvård. Skulle vi få miljoner doser mRNA-vaccin till Kinshasa i Kongo skulle det inte hjälpa, men all annan behandling skulle bli lidande.
Istället måste fokus ligga på att bygga ut sjukvården, menar han.
– När det gäller Afrika måste vi fokusera på att vaccinera hälsovårdspersonal mot covid och i övrigt satsa på en brett uppbyggd sjukvård. Malariavaccin är covids motpol; malaria drabbar barn och unga medan covid inte är lika farligt för dem.
Eftersom mer än hälften av Afrikas befolkning är under 18 år blir prioriteringarna annorlunda där än i Europa. I Afrika är mässling och malaria folksjukdomar som skördar hundratusentals liv varje år.
Oro för fokus på covid
Det nya malariavaccinet heter Mosquirix och ges till barn mellan fem och sjutton månader gamla i tre doser. Det följs sedan upp med ytterligare än dos 18 månader senare. Hittills har cirka 800 000 barn i Kenya, Malawi och Ghana vaccinerats och skyddet mot malaria har ökat kraftigt i dessa länder.
Den globala vaccinalliansen Gavi kommer nu att besluta om de ska investera i det nya vaccinet.
– Den pågående pandemin har flyttat prioriteringar och resurser från andra sjukdomar. Att få ut covidvaccin är ett kraftprov. Vi får se när länderna i Afrika har möjligheter att prioritera andra sjukdomar, säger Deepali Patel, ansvarig för malariavaccinet i Gavi, till New York Times.
Forskare och hälsovårdspersonal i flera afrikanska länder är oroliga för att den rika världens intresse att trycka ned covid för att stoppa nya mutationer av viruset till de egna länderna kommer att styra biståndet.
En hälsovårdsexpert i Rwanda som vill vara anonym säger till Dagens ETC att det kan bli ett stort problem:
– För många afrikanska länder är naturligtvis covid en risk, men det finns andra uppgifter som är viktigare att prioritera i dag. Vill västvärlden hjälpa oss bör de satsa resurserna på att bygga upp hälso- och sjukvårdsystemen i våra länder – inte bara på covidvaccin.