Sedan början av april har det skett en tydlig eskalering av väpnade attacker mot den syriska Assadregimens styrkor i det som kallas Badia, den syriska öknen. Militärkonvojer, baser och oljefält har attackerats med bland annat tunga maskingevär och raketer, vilket tillfogat Assadregimen betydande förluster.
Samtliga attacker genomfördes av krigare från jihadiströrelsen Islamiska staten. Mer än tre år har passerat sedan IS förlorade kontrollen över den sista resten av sitt självutropade ”kalifat”, men rörelsen har överlevt och fortsatt bedriva en underjordisk väpnad kamp.
IS första ledare Abu Bakr al-Baghdadi begick självmord genom att utlösta en bombväst när han omringades av amerikanska styrkor i Syrien i oktober 2019. I februari 2022 avslutade den andra IS-ledaren, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, sitt liv på samma sätt under likadana omständigheter.
I mars meddelade IS att man utsett en tredje ”kalif” som leder rörelsen. Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi ska precis som sina föregångare vara irakier och ha blivit en militant jihadist efter den amerikanska invasionen av Irak 2003.
Enligt nyhetsbyrån Reuters, som talat med två anonyma källor i den irakiska säkerhetsapparaten och även en västerländsk motsvarighet, är al-Quraishi bror till den första IS-ledaren al-Baghdadi. Han ska egentligen heta Juma Awad al-Badri och ska i åratal ha varit en del av IS högsta kollektiva ledning, det så kallade Shurarådet.
al-Badri/al-Quraishi är nu ledare över en internationell jihadiströrelse som är kraftigt försvagad jämfört med för några år sedan, men som fortfarande har anhängare kapabla att utföra brutala våldsdåd i Irak, Syrien, Afghanistan, delar av västra och östra Afrika, och på fler platser.
Den USA-ledda internationella koalitionen lyckades tillsammans med syrienkurdiska markstyrkor besegra IS både i dess huvudstad Raqqa, och i jihadisternas sista fäste i den syriska Deir Ezzor-provinsen. Under april månad har IS på nytt haft militant aktivitet i både Raqqa- och Deir Ezzor-provinserna, där kurderna också har en stor närvaro. Attackerna har beskrivits som bland de mest allvarliga sedan kalifatets fall.
Det kan dock bli en utmaning att på nytt mobilisera de syrienkurdiska styrkorna till att bekämpa IS. Den 18 april inledde Turkiet en stor militär offensiv mot den kurdiska PKK-gerillans kärnområden i norra Irak. PKK har nära organisatoriska band till de syrienkurdiska styrkorna, och de senare har nu stor anledning att misstänka att en turkisk attack kan komma att ske även mot dem. Turkiet har vid flera tidigare tillfällen de senaste åren invaderat och ockuperat syrienkurdiskt territorium. •