Förnekade Rysslands krigsbrott – tvingas be om ursäkt
Bild: Maja Hitij/dpa/AP
Dagens ETC
Den franska, socialistiska toppolitikern Ségolène Royal sa att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ägnar sig åt ”skräckpropaganda” och ifrågasatte bland annat att massakern i Butja ens inträffat. Nu ber hon om ursäkt – men med brasklappar. Och hon är inte ensam med de tankegångarna. Varannan fransman tror på minst ett av Kremls argument för att invadera Ukraina.
Hon var socialisternas presidentkandidat 2007 och senare miljöminister under Francois Hollande – nu är hon aktuell som förnekare av krigsbrott i Ukraina.
Det var den första september Ségolène Royal intervjuades i tv-kanalen BFMTV och manade till ”kritiskt tänkande” angående krigs- och skräckpropaganda som hon menade att Ukrainas president spred för att stoppa en fredsprocess.
– När Ukrainas president Zelenskyj gjorde sin digitala turné i europeiska parlament upprepade han de där berättelserna för att hindra fredsprocessen. Han visade till exempel bilder på en förlossningsklinik och återgav vittnesmålet från en kvinna ingen egentligen vet namnet på...
”Förolämpning mot de mördade”
Ségolène Royal gav flera exempel på ”monstruösa skeenden” som hon ansåg var osannolika: bombandet av förlossningskliniken i Mariupol, våldtäkten av ett barn inför dennes föräldrar och tortyr av fångade soldater. Hon hävdade att vittnesmålen inte var bekräftade.
En paneldeltagare ifrågasatte henne angående den väldokumenterade massakern i Butja.
– Det är samma sak där, det är inte första gången propaganda används på det här sättet, det är ett välkänt amerikanskt instrument i ett krig, för att sprida skräck och på så vis samla trupperna, sa Ségolène Royal.
Uttalandet väckte en omedelbar kritikstorm. Socialistpartiets ordförande Olivier Faure gick ut på sociala medier och tog stark ställning mot hennes uttalanden:
”Fred i Ukraina omöjliggörs inte av invasionens offer utan av Putins erövringsambitioner. Krigsbrotten är dokumenterade, att förneka dem är en förolämpning mot de mördade, de våldtagna och de torterade! Att påstå motsatsen är propaganda!”
”Det var ett misstag”
Dagens ETC talar med Ségolène Royal på telefon efter att hon redan bett om ursäkt i fransk press.
– Det var ett misstag att använda dokumenterade brott som exempel på propaganda. Ett stort misstag. Jag ber återigen om ursäkt till offren.
Du sa även att vi journalister sprider Zelenskyjs propaganda medan du själv spred Kremls propaganda. Litar du inte på journalister och andra bedömare? Och är det ingen skillnad på de olika sidorna i kriget?
– Jag har varit offentlig person tillräckligt länge för att veta att allt som står i tidningen inte stämmer. Jag ber om ursäkt till offren i just det här fallet men vidhåller att kritiskt tänkande är viktigt och att vi ska vara vaksamma på krigspropaganda, säger Ségolène Royal till Dagens ETC.
Komplosfärens drottning
Konspirationsteoretiker i Frankrike kallas ”komplottister” och sedan Ryssland angrep Ukraina i februari har teorierna om covid bytts ut mot teorier om kriget i Ukraina – ofta hos samma personer. Den franska extremhögern men också stora delar av fransk vänster utgör den så kallade ”komplosfären” och kritikerna har nu utnämnt Ségolène Royal till dess drottning.
Det är rörelser som före invasionen stått Ryssland nära på olika sätt. Marine Le Pens parti har fått finansiärt stöd från ryska banker och vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon har tidigare försvarat annekteringen av Krimhalvön, relativiserat det pågående invasionskriget samt motsatt sig franskt stöd i form av vapen. Detta med samma argument som Ségolène Royal – att det förhindrar en fredsprocess.
Enligt en Ifop-undersökning från den 23 mars menade 52 procent av fransmännen att Rysslands version av kriget är helt eller delvis sann och att mediernas bild är missvisande. Tio procent var helt med på Kremls narrativ om att Ukraina leds av nazister medan nästan 30 procent av de tillfrågade trodde att rysktalande ukrainare ser på Ryssland som befriare.
”Orättvist att anklaga mig”
Ifop-chefen Francois Kraus säger till veckotidningen Le Journal du dimanche att de allra flesta fransmän som tror på konspirationsteorier generellt – och Kremls propaganda – återfinns hos högerextrema Nationella frontens väljare, tätt följt av vänsterpartiet Det okuvade Frankrikes (51 respektive 50 procent av deras väljare).
– Var fjärde fransman tror på åtminstone ett av argumenten som Kreml använder i försvar för invasionen. Utöver partisympatier ser vi att denna tendens är störst hos de som söker sin information på internet och undviker traditionella medier, säger Francois Kraus till tidningen.
– Jag tror inte på konspirationsteorier eller rysk propaganda, det är väldigt orättvist att anklaga mig för det. Jag motsätter mig Rysslands agerande och upprepar att det jag sa den första september var ett misstag. Men kritiskt tänkande är alltid ett sundhetstecken, säger Ségolène Royal.