Den andra organisationen att förbjudas är Die Artgemeinschaft, Artgemenskapen på svenska, ett nätverk som har samlats kring en pseudoreligiös uppfattning om en germanisk överhöghet – och nazistisk ideologi. Artgemeinschaft har varit den största och äldsta nazistorganisationen i Tyskland och registrerades redan 1957. Deras aktiviteter har länge gått under radarn och ofta handlat om att medlemmar tagit över områden på landsbygden och satt sin ideologiska prägel på dem.
Inrikesminister Nancy Faeser har beskrivit Artgemeinschaft som en ”kultlik, djupt rasistisk och antisemitisk förening”.
Förbuden ingår i en serie liknande beslut som fattats under de senaste månaderna, och de kommer i sin tur efter att de tyska myndigheterna i flera år fått kritik för sin hantering av den inhemska vitmaktmiljön.
2019 mördades den regionala ordföranden i kristdemokratiska CDU, Walter Lübcke, i sitt hem i delstaten Hesse av en högerextremist som ville bestraffa Lübcke för att han engagerat sig i att välkomna nyanlända flyktingar och migranter. Gärningsmannen hade varit aktiv i nazistgruppen Combat 18.
I samma veva avslöjades det högerextrema nätverket Nordkreuz som hade tagit fram en ”dödslista” på närmare 25 000 andra politiker som även de ansågs ha välkomnat nyanlända till landet. Nordkreuz hade även skaffat vapen och beställt liksäckar och kalk.
I december 2022 genomförde tysk polis en nationell operation för att gripa människor från den så kallade Riksmedborgarrörelsen, som inte erkänner det nuvarande politiska systemet i Tyskland utan vill återföra det tyska rike som gick i graven vid andra världskrigets slut. De 25 personerna som greps hade ingått i ett militant nätverk som planerade att genomföra en statskupp och sätta en högerextrem adelsman från en före detta kungafamilj på tronen som ny ledare.
I Tyskland talar många nu om den senaste tidens förbud som välkomna, men försenade. Den tyska vänsterpolitikern och parlamentarikern Martina Renner, som har skrivit en bok om den underjordiska högerextremismen, säger till tidningen Taz att landets nazistiska nätverk är ”extremt välorganiserade och beväpnade”. Den gröna parlamentarikern Konstantin von Notz har efterfrågat fler åtgärder mot grupper som hotar den tyska konstitutionella ordningen.
Samtidigt har det väckts kritik mot att förbuden av högerextremister kommer först nu, inför att flera tyska delstater arrangerar viktiga lokalval. Inrikesministern Nancy Faeser, som kungjort de nya förbuden, råkar också vara socialdemokraternas toppkandidat i delstaten Hesse i valet, som sker under den andra veckan i oktober.