– Vi får se var diskussionerna i generalförsamlingen leder, säger han.
En asiatisk diplomat som vill vara anonym säger att han skulle bli positivt överraskad om förslaget godkänns av generalförsamlingen. Han påpekar att till och med utnämningar av människorättsrådets särskilda rapportörer betraktas som ”politiskt påträngande” av vissa medlemsstater som nekar dessa inresa i länderna när de vill granska människorättssituationen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
FN:s särskilda rapportör för Iran har inte fått tillstånd att besöka landet sedan posten tillsattes för fem år sedan. FN:s särskilda rapportör om tortyr och annan misshandel har nekats inträde i USA medan FN:s särskilda rapportör för våld mot kvinnor inte tillåtits besöka fängelser i den amerikanska delstaten Michigan.
Släpat efter
Sedan 2012 har FN antagit flera resolutioner som fördömer att journalister mördas eller fängslas, men konkreta åtgärder har släpat efter.
Tillsättande av en särskild representant skulle sätta ökat fokus på de risker som journalister möter och denne skulle ”i nära samarbete med generalsekreteraren ge politisk tyngd och legitimitet åt frågorna och ge möjlighet att vidta konkreta åtgärder för att skydda journalister och kunna ställa FN-organ till svars när det gäller att integrera handlingsplaner i sitt arbete,” skriver pressfrihetsgrupperna i ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och medlemsländerna.
I gruppen ingår Committee to Protect Journalists, Reportrar utan gränser, Freedom House, Index on Censorship, Internationella Journalistfederationen, Media Watch och World Federation of Newspapers and News Publishers.
Enligt Committee to Protect Journalists har 1 189 journalister dödats sedan 1992. De farligaste länderna för journalister är Irak, Syrien, Filippinerna, Algeriet och Somalia. I nio av tio fall när journalister mördas går gärningsmännen fria enligt Committee to Protect Journalists.
Säkra och trygga arbetsvillkor
I april dödades den mexikanska journalisten Moisés Dagdug Lützow i sitt hem. Även kriminalreportern Elvis Ordaniza i Filippinerna och den indiske journalisten Karun Misra sköts ihjäl samma månad.
En ny resolution om säkerhet för journalister antogs i november 2013. Resolutionen manar FN:s medlemsländer att se till att säkra och trygga arbetsvillkor gäller för journalister så att de oberoende kan utföra sitt arbete. Men fortfarande dödas journalister i de länder som antagit resolutionen.
– FN har gjort många uttalanden om att skydda journalister men få åtgärder har vidtagits, säger Bob Dietz på Committee to Protect Journalists Asienavdelning.
Enligt flera organisationer backar pressfriheten på många håll i världen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Försämringen beror framför allt på konflikter i olika regioner, att medieägandet blir alltmer koncentrerat samt att lagar om massövervakning och antiterrorism uppges minskar friheten och innebära stora svårigheter för journalister i många länder – så även i Europa och västvärlden.
Polen och Turkiet är två europeiska länder som blivit allt mer osäkra för journalister att arbeta i.
Även i de nordiska länderna, som alltid rankas högt i olika pressfrihetsindex, påminns journalister om att grundlagsskyddet inte kan tas för givet. Nyligen uppmärksammades hur två journalister på Finlands public servicebolag YLE, som arbetat med innehållet i de omfattande Panamadokumenten, fick ett brev från det finska skatteverket som krävde att reportrarna skulle lämna ifrån sig sitt material.