FN om Israels nya belägring: ”Kan inte tillåtas fortsätta”
Palestinier i Gaza som flyr bombningarna i norra delarna av Gaza. Omkring 400 000 människor var fortfarande kvar för någon vecka sedan, en vecka efter att offensiven och belägringen inleddes den 5 oktober.
Bild: Jehad Alshrafi/TT/AP
Dagens ETC
I norra Gaza fortsätter Israels militäroffensiv. I helgen varande FN för att hela norra Gazas befolkning riskerar att dö.
Samtidigt som kriget fortsätter har en ny runda förhandlingar inletts i Doha, Qatar. Förhoppningarna är dock mycket låga.
Hela befolkningen i norra Gaza riskerar att dö, varnade FN:s biträdande chef för humanitära affärer, Joyce Msuya, om i helgen. I snart tre veckor har ingen nödhjälp alls släppts in och inom loppet av mindre än en månad har Israel dödat över 1 000 palestinier i området.
Att människorna i norra Gaza dör kan, som Dagens ETC tidigare har rapporterat om, vara en del av en utstuderad plan med målet att tömma norra Gaza på palestinier genom att bomba och svälta dem. De som inte lämnar frivilligt ska kunna dödas, men för många är det svårt – nästan omöjligt – att ge sig av. Och vart ska de ta vägen?
Hundratusentals är fast
Omkring 400 000 människor var kvar i de norra delarna för någon vecka sedan, när offensiven och belägringen inleddes den 5 oktober. Siffrorna över hur många som sedan dess har lämnat nordligaste Gaza varierar något – de flesta säger runt 60 000.
Offensiven och belägringen måste omedelbart upphöra, enligt FN.
– Vad de israeliska styrkorna gör i belägrade norra Gaza kan inte tillåtas fortsätta, säger Joyce Msuya i ett uttalande.
Till Dagens ETC säger Sarit Michaeli, talesperson för den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem:
– Att förflytta en befolkning i ett krig är bara tillåtet om det är tillfälligt, och med syfte att skydda befolkningen. Det får inte vara permanent. Det handlar bara om att skydda dem från striderna.
Den senaste veckan har videor som visar hur IDF-soldater tvingar palestinska män att klä av sig och sätta på sig vita dräkter spridits i media. De tvingas sedan upp på lastbilar och körs iväg för förhör i Israel. Sjukhuset Kamal Adwan utsattes för en två dagar lång räd som avslutades med att 44 av 70 anställda fängslades. 14 av de 44 släpptes sedan.
Vapenvila på bordet
Under måndagen återupptogs förhandlingarna om vapenvila i Gaza efter två månaders uppehåll. De hålls i Doha, Qatar, rapporterar The National News. Förhandlar gör medlare från USA, Egypten och Qatar. Förslaget som nu finns på bordet färdigställdes i Kairo under söndagen efter förhandlingar mellan egyptisk underrättelsetjänst och Israels underrättelsetjänster Mossad och Shin bet. Under måndagen föreslog Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi en inledande, omedelbar, vapenvila på två dagar som sedan ska kunna förlängas när förhandlingarna fortskrider.
Källor uppger för The National News att förslaget som färdigställdes i Kairo och nu diskuteras i Doha handlar om en första vapenvila på tio dagar då nödhjälp kunna passera in i Gaza. Under de här dagarna ska även ett ”begränsat utbyte” av gisslan och palestinska fångar kunna göras. När den här första fasen är avslutad är tanken att Hamas och Israel ”indirekt” ska kunna förhandla vidare.
Just nu nämns varken en permanent vapenvila, ett fullständigt israeliskt tillbakadragande från Gaza eller att palestinier som drivits på flykt från sina hem ska kunna återvända. Många tidigare käpphästar har lyfts bort ur ekvationen och på förhandlingsbordet finns bara de minst känsliga, mest akuta, kraven kvar: att byta delar av gisslar, att släppa in nödhjälp i Gaza, inget permanent stopp på kriget.
Källa: Målet är buffertzon
Många är redan innan denna runda av förhandlingar har avslutats pessimistiska till utfallet. Även om vapenvila införs på studs, är det inte över:
– Krigsplanen är annektering. Jag tror inte det finns någon annan slutsats att dra efter det gångna året, säger juristen Hafsa Halawa, forskare vid Middle East Institute, i Al Jazeeras podd The inside story.
Israel har också lyft ett krav om att Hamas måste ge upp alla sina vapen. Ett krav som man vet att Hamas inte kommer gå med på, enligt The National News anonyma källor:
– Det är inte Hamas som kommer att få den senaste rundan av förhandlingar att misslyckas. Israel vill inte nödvändigtvis att kriget tar slut.
Källan tillägger att Israels militär just nu försöker fördriva nästan hela norra Gazas befolkning för att etablera en ”buffertzon” där.
”För mycket bevis”
Samtidigt som många ser bistert på förhandlingarna om vapenvila rör det sig sakta framåt i Sydafrikas anmälan om folkmord i Internationella domstolen (ICJ). Under måndagen lämnades ytterligare hundratals sidor bevisning in till domstolen, skriver Al Jazeera. Det juridiska temat som sammanställde dokumenten hade fått instruktioner om att arbeta med det de redan hade – även om det hela tiden dyker upp nya bevis som stärker Sydafrikas anmälan.
Ett exempel är förra veckans bosättarkonferens där bland annat Itamar Ben-Gvir, minister för nationell säkerhet, uppmanade palestinier att lämna Gaza.
– Problemet är att vi har för mycket bevis, säger Vusi Madonsela till tidningen.
Samtidigt som juridiska processer och förhandlingar pågår fortsätter kriget. Under måndagseftermiddagen översteg dödssiffran i Gaza 43 000, enligt hälsoministeriet, rapporterar Middle East Eye. I Libanon utfärdades evakueringsorder mot staden Tyre, som sedan utsattes för massiva flygbombningar.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.