Nyligen lanserade FN en global kampanj i syfte att öka tillgången på toaletter för de 2,5 miljarder människor som fortfarande har brist på grundläggande sanitära anläggningar.
– Det är dags att tala om dem som tvingas utföra sina behov utomhus, att diskutera fakta, konsekvenser och lösningar, sade FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson.
Enligt FN finns det 1,1 miljard människor i världen som tvingas utföra sina behov utomhus. Över 80 procent av dessa lever i tio länder, främst i Sydasien och södra Afrika.
Utgör en hälsorisk
Enligt Barbara Frost, ordförande för London-baserade Wateraid, är bristen på grundläggande sanitära anläggningar som störst i Sydasien, där över en miljard människor är drabbade. I södra Afrika tvingas ytterligare över 640 miljoner människor leva med bristande sanitet.
– I rena siffror är situationen som svårast i Indien där nästan 800 miljoner lever utan grundläggande sanitära anläggningar. Och 600 miljoner av dessa tvingas utföra sina behov utomhus, säger hon.
Chris Williams är ordförande för organisationen Water Supply and Sanitation Collaborative Council, WSSCC. Han säger att problemen med att människor tvingas göra sina behov ute i det fria utgör en stor hälsorisk. Sjukdomar sprids, den ekonomiska produktiviteten minskar och människor dör i sjukdomar som hade kunnat undvikas.
– Människor som saknar en hygienisk toalett och en plats att tvätta sina händer riskerar att drabbas av en rad smittsamma sjukdomar som kan vara dödliga, och som enkelt kan förebyggas med en förbättrad sanitet, säger han.
Chris Williams påpekar att goda sanitära anläggningar dessutom bidrar till social och ekonomisk utveckling.
– I en miljö där god sanitet och rent vatten saknas kommer det att förbli en omöjlig dröm att kunna uppnå andra utvecklingsmål.
Sjukdomar sprids
Enligt Wateraid leder bristen på fungerande toaletter till att en rad sjukdomar sprids – bland annat diarré och kolera. Varje dag dör 1 400 barn i världen i diarrésjukdomar som beror på brist på rent vatten, sanitära anläggningar och god hygien.
Chris Williams berättar samtidigt att miljontals människor varje år får hjälp med att få tillgång till egna toaletter, genom bland annat WSSCC:s globala sanitetsfond GSF och genom utvecklingshjälp från organ som Världsbanken och Unicef.