– Jag är så arg, jag kallar det till och med mord. Detta är inget annat än ren rasism, säger demonstranten Maria Styllou.
Hon pratar om fiskefartyget Adriana, som med omkring 750 flyktingar ombord förliste utanför den grekiska kuststaden Pylos. Endast 104 människor har överlevt och vad som orsakade katastrofen är ännu inte fastslaget. Händelsen har fått övergångsregeringen, som leder landet sedan i maj, att utlysa tre dagars landssorg. Allt kampanjande har tillfälligt avbrutits och den tv-sända valdebatten har ställts in.
– Mitsotakis skrämmer hela befolkningen när han säger att Grekland invaderas av illegala migranter. Han använder Turkiet som ursäkt för att kunna bedriva sin sjuka flyktingpolitik med systematiska pushbacks. Vi har bara dagar på oss att stoppa honom, säger Maria Styllou.
Återvände efter attacken
Journalisten Ingeborg Beugel kliver ner från den lilla avsatsen framför universitetsbyggnaden där hon precis har hållit ett tal och fördömt EU:s och Greklands flyktingpolitik. Hon blev känd bland allmänheten när hon under en fullsatt presskonferens frågade premiärminister Kyriakos Mitsotakis om när han tänkte sluta med sina illegala pushbacks. Därefter startade regeringstrogna medier och trollkonton på Twitter en smutskastningskampanj mot henne, vilket ledde till att hon blev attackerad på gatan och fick fly landet. Nu är hon tillbaka.
Vad tycker du om att Mitsotakis i sin valkampanj använder sig av bilder på muren mot Turkiet och kustbevakningens fartyg?
– Murar och pushbacks stoppar inte flyktingar. Det gör bara att människor utsätter sig för ännu större risker. Han utmålar flyktingar som fiender och påstår att de är utsända av Turkiet. Samtidigt förhindrar inte heller EU att flyktingar skickas tillbaka illegalt, säger Ingeborg Beugel.
Avslöjades av New York Times
Kyriakos Mitsotakis har hela tiden nekat till att pushbacks ingår i hans flyktingpolitik, men i mitten på maj publicerade New York Times en video som tydligt visar hur maskerade män samlar ihop en grupp män, kvinnor och barn och kör dem ut på öppet hav i ett av kustbevakningens fartyg för att sedan dumpa dem i en livräddningsflotte.
Händelsen fick Ylva Johansson, som ansvarar för EU:s flyktingpolitik, att kräva en oberoende utredning. När Kyriakos Mitsotakis några dagar senare intervjuades i tv-kanalen CNN sa han att en utredning redan tillsatts. Han sa även att pushbacks är olagligt men att gränsvakterna måste svara på Turkiets ”push forwards”.
Det är inte första gången som det publiceras bilder på pushbacks – eller som Grekland tillsätter en utredning. Gång på gång har kustbevakningen ertappats med att transportera flyktingar tillbaka ut på havet för att sedan överge dem i livräddningsflottar. Detta efter att de först har bestulits på mobiltelefoner, pengar och andra ägodelar. Den undersökande nättidningen Solomon har räknat ut att under de senaste sex åren har grekiska gränsvakter stulit mer än 2 miljoner euro i kontanter från flyktingar.
Kyriakos Mitsotakis brukar försvara sin hårdföra flyktingpolitik med att referera till EU-kommissionens president Ursula von der Leyens uttalande om att ”Grekland är Europas sköld”. Andra regeringsföreträdare har till och med hänvisat till Sveriges nya och mer restriktiva flyktingpolitik.
Har ärvt väljare från Gyllene Gryning
Att flyktingbåtarna nu går till Italien i stället för Grekland är en effekt av en medveten politik – som också bär del av skulden till olyckan utanför Pylos, menar Vicky Iakovou, professor i statsvetenskap och politisk filosofi.
– Den hårdföra flyktingpolitiken är populär och Mitsotakis har övertagit flera av de väljare som tidigare röstade på Gyllene Gryning. Det första han gjorde när han tog över efter Syriza var att lägga ner det departement som ansvarade för migrationen. Det var en viktig symbolisk handling. Sen byggde han upp departementet på nytt, men med ett annat innehåll. Hans ministrar sa öppet att den nya migrationspolitiken går ut på att förhindra och avskräcka flyktingar från att söka sig till Grekland.
För perioden 2021–2027 har Grekland beviljats över 800 miljoner euro av EU för gränsbevakning. Av dessa pengar ska mindre än en procent användas för livräddande insatser.
– Under pandemin blev regeringen överöst av stödpengar från EU:s olika hjälpprogram och kunde genomföra bra saker som de annars inte hade kunnat. Men av de 15 miljarder euro som de fick användes bara en bråkdel för att bekämpa pandemin – och samtidigt sänkte de sjukvårdsbudgeten. I stället la man det mesta av pengarna på olika kontrakt som man skrev med ofta nystartade företag. När sedan journalister och politiska motståndare som ville avslöja korruptionen blev olagligt avlyssnade av regeringen var det fåsom reagerade. Regeringstrogna medier hade också fått pengar under pandemin, vilket bidrog till en underrapportering av alla skandaler. Vanliga människor vet helt enkelt inte vad som har hänt. Men inflationen har också gjort att de har viktigare saker att tänka på, som att sätta mat på bordet och att betala hyran, säger Vicky Iakovou.
Sämst i Europa för pressen
Grekland är sämst på pressfrihet i EU och hamnar långt efter både Polen och Ungern på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Det beror till stor del på att public service numera kontrolleras av premiärministern och också på de lukrativa kontrakt med EU-pengar som regeringstrogna medier fick ta del av under pandemin.
Effekterna av detta blir tydliga när en populär programledare på grekisk tv ska kommentera katastrofen med det förlista flyktingfartyget. Hon säger att ”de döda och räddade flyktingarna är en börda för Grekland eftersom de lägger beslag på grekernas ambulanser”. Det råder brist på ambulanser och sjukvårdare och premiärministern har av oppositionen kritiserats hårt för den eftersatta sjukvården.
– Kyriakos Mitsotakis är skicklig på att vända även dåliga saker till sin fördel. Här spelar hans kontroll av medier en stor roll eftersom han sällan får motfrågor eller behöver stå till svars för någonting, säger Vicky Iakovou.
I början på valveckan började information sippra ut om kustbevakningens agerande mot flyktingbåten utanför Pylos – och chefsåklagare Isidoros Dogiakos meddelade att han vill att utredningen om olyckan sekretessbeläggs.