– Det ser ut som att en atombomb slagit ner. En tredjedel av lägret har brunnit. Vissa försökte fly och blev omringade av eld. Det gick inte att se någonting, det var rök överallt. Tusentals har blivit hemlösa, eller ja, tältlösa. Folk sprang i panik för att hitta någonstans att sova, säger Thomas von der Osten-Sacken, en tysk journalist och volontär på plats i Moria.
Över 12 000 flyktingar bor vanligtvis i lägret. Skadorna på flyktinglägret är enorma men Von der Osten-Sacken menar att den ändå var mindre illa än vad han trodde under natten.
– Efter soluppgången så såg man att vissa delar var helt förstörda men att zon 10 och 11 till exempel var helt intakta, det pågick nästan normalt liv där. Men resten av lägret är ett totalt kaos. Folk flyr till vägarna och olivfälten.
Thomas von der Osten-Sacken har själv sett skadade och hört om människor som avlidit i nattens bränder men ännu finns inte några säkra uppgifter om antal skadade och döda.
Upplopp efter isolering
Enligt Thomas von der Osten-Sacken började bränderna som upplopp, efter frustration och ilska för hur migranterna behandlats i lägret.
– På grund av corona, och att vi fick våra första fall för inte så länge sedan, spreds rädsla och panik i lägret. Sättet som myndigheterna hanterade situationen gjorde det inte bättre. De skapade isoleringszoner och sa att du och du måste flytta dit, efter att de smittats med viruset, men utan att förklara varför. Många blev frustrerade och försökte ta sig ut, vilket utlöste vad som hände sedan. Bränder startades på flera platser i lägret och helt plötsligt var allt utom kontroll, förklarar han.
Raed al Obeood som arbetar inom organisationen White helmets Moria bekräftar uppgifterna om upploppen.
– Det är fruktansvärt, ett hundratal personer förstörde lägret. Vi har filmat bevis. Folk är förvirrade och arga.
Där Raed al Oberood befann sig strax innan samtalet med Dagens ETC fanns inte ett enda tält stående kvar.
”Har inte ens en filt”
Han menar att det inte går att evakuera folk för det finns ingenstans de kan ta vägen. Enligt uppgifter från Sveriges Radio så har flyktingar evakuerats till vägarna intill lägret med avspärrningar och vakter för att ingen ska fly till de närliggande byarna.
– De är alla hemlösa, vi sitter nu och försöker komma på vad vi ska göra för de som inte har något kvar, inte ens en filt, säger Raed al Oberood.
Hittills har 35 personer testats positivt för coronaviruset inom lägret. Många är nu rädda för att smittan ska spridas ännu mer eftersom att flera av de som varit isolerade eller skulle isoleras också flydde bränderna.
– Det är en svår situation för att några av dem som är ute testat positivt för coronaviruset, säger Stratos Kytelis, borgmästare i Lesbos största stad Mytilene i en radiointervju.
Enligt Sveriges Radio Ekot har Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis
förklarat undantagstillstånd på Lesbos och att flyktingar i nuläget inte får lämna ön. Kravallpoliser har också skickats från Aten till Lesbos.