Läs också: Kölns kvinnor ska ta staden tillbaka
Statyn av Angela Merkel ska visa på den bristande solidariteten inom EU gällande den fråga som stigit upp som prio ett i Tyskland de senaste månaderna; invandringen.
– Tyskarna verkar trötta på att hålla uppe fasaden av att alltid vara goda och välkomnande, särskilt när de märker att utanförskapet och alienationen i samhället ökar, säger Cengiz Cam, 49 år.
Han är själv invandrare från Turkiet. Jag träffar honom på stadsbiblioteket i Köln och han får något sorgset i blicken när migrationsfrågan kommer på tal.
– Folk tittar konstigt på mig igen. Jag har varit i Tyskland i 45 år men när debatten vänder på det här sättet känner jag att det för alltid kommer finnas en barriär mellan mig och tyskarna för jag måste hela tiden rättfärdiga mig själv. Jag har sett det här förut, senast efter den 11 september 2001. Då var jag Mohammed Atta, nu är jag en våldtäktsman, säger han.
Faktum är att det inte bara är en känsla hos Cengiz Cam. Opinionen har svängt och det syns tydligast på det högerradikala Alternativ för Tyskland (AfD). De har ökat i stöd från 4,7 procent i valet 2013 till 12,5 procent i tidningen Bilds januarimätning. Detta trots att deras partiledare Frauke Petry har varit minst sagt kontroversiell och sagt att man borde ställa sig beväpnade vid den tyska gränsen.
”Hela Tyskland har förändrats”
– Populism, muttrar Thomas Hillar.
Han är 38 år och konsult från Hamburg. Han sitter på ett fik och äter en enorm bagel.
– Hela Tyskland har förändrats. Jag reser mycket och jobbar över hela landet och invandringen är något som man pratar om precis överallt. Det är samtalsämnet vid varje matbord, på alla arbetsplatser och på alla pubar. Det är klart att politikerna försöker fånga upp det och vinna röster, fortsätter han.
Den första prognosen för Tyskland var 800 000 flyktingar under 2015. Det slutade med 1,5 miljon och när halva januari 2016 hade gått hade man tagit emot 51 000 ytterligare. Angela Merkels förtroende har sjunkit som en sten, samma sak med hennes kristdemokratiska parti CDU. Men parallellt med det relativt stora flyktingmottagandet går det bättre än någonsin för Tyskland. Man har EU:s lägsta arbetslöshet, som i januari gick ned till 4,5 procent, trots att de flesta bedömare trodde att den skulle ligga kvar på samma nivå eller stiga. Det kan jämföras med genomsnittet i euroområdet som var på 10,4 procent i december 2015. I Sverige har vi 7,1 procent.
– Min personliga åsikt är att Tyskland ska klara av att ta emot flyktingarna. Vi är ett rikt land. Se på Libanon, de har bara 4–5 miljoner invånare men tar hand om 1,5 miljoner flyktingar. I Tyskland bor det 80 miljoner, säger Thomas Hillar.
Både Thomas Hillar och Cengiz Cam vittnar om att polariseringen och spänningen har ökat mellan de som vill fortsätta ta emot flyktingar och de som tycker att det får vara nog. Att flera länder har stängt sina gränser hjälper knappast heller, säger de. Det kan till och med ha fått tyska politiker att gå längre än vad de normalt sett skulle göra. Men nyligen sa Tysklands president Joachim Gauck att Tyskland kan komma att göra en helomvändning i flyktingfrågan. Han kallade det tragiskt men nödvändigt.
– Jag håller med honom. Jag tror absolut vi kommer stänga gränserna, det finns inget alternativ. När förtroendet för politiker och polisen försvinner så riskerar hela samhället raseras. Det vet politikerna och de kommer göra allt de kan för att få tillbaka förtroendet hos de som skriker högst, för politikerna tror att det är deras åsikt som är den generella åsikten, säger Cengiz Cam.
”Jag har fått vänja mig”
Och på internet går samma tongångar som det har rapporterats om i Sverige. Kirsten Röder på tidningen Kölner Stadt-Anzeiger har gjort en djupdykning i fenomenet med desinformation som sprids i syfte att sprida missaktning mot flyktingar. Hon kallar nätet för ”en marknadsplats för hat”.
– De som är skyldiga till ryktena är svåra att hitta och det råder något slags medeltida kultur i hur man ser på informationen. När ett rykte väl är ute så ses det snabbt som sanning, skriver hon i en analys publicerad i tidningen.
Cengiz Cam känner igen problematiken och suckar djupt.
– Ja, det är klart. Att polisen går ut med information om gärningsmän har blivit standard och det innebär att de helt plötsligt gör mig till en misstänkt också. Men jag har fått vänja mig.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Läs också: Kölns kvinnor ska ta staden tillbaka
Tyskland går som tåget
Tysklands ekonomi fortsätter att växa, huvudsakligen med anledning av stark konsumtion, stark sysselsättningstillväxt, löneökningar och stimulanser av ekonomin i samband med flyktingmottagandet.
Arbetslösheten i Tyskland sjönk till 4,5 procent i januari, den lägsta nivån som har uppmätts sedan den tyska återföreningen 1990.
Alternativ för Tyskland
Alternativ för Tyskland (AfD) profilerar sig som det parti som i princip inte vill ta emot en enda flykting mer och som vill tillämpa den så kallade Dublin-överenskommelsen strikt.
Flyktingar som kommer över gränsen från Österrike ska tillbakavisas.
Partiet har ökat i stöd från 4,7 procent i valet 2013 till 12,5 procent i tidningen Bilds januarimätning.
Partiet gjorde sig snabbt kända för sin konservativa hållning och skarpa kritik mot hur Tysklands regering hanterade eurokrisen.
Partiet har haft flera interna stridigheter, bland annat hur de ska förhålla sig till Pegida. Den konflikten ledde till att partiledaren Bernd Lucke klev åt sidan. Partiet gjorde då en kraftig högersväng och valde Frauke Petry som ny ledare.