– Vi håller med den grekiska domstolen i deras bedömning och det här är vad vi har sagt redan från början, säger hon.
Vad är det som gör Turkiet olämpligt att utvisa människor till?
– Flera saker. Turkiet har inte ett etablerat asylmottagningssystem, de tar inte hand om de miljontals flyktingar som redan befinner sig i landet. Det finns inte möjlighet att få vård eller boende. Vi ser hur människor sover i parker och trappuppgångar och att barn inte får gå i skolan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Enligt Stella Nanou, som arbetar för UNHCR i Grekland, befinner sig just nu 52 300 migranter i olika läger på det grekiska fastlandet. Ytterligare 8 400 sitter i läger på öar som Lesbos, Chios och Samos och till följd av den grekiska juridiken börjar situationen bli mer än ansträngd.
– Det finns några läger där som vi kallar ”hotspots”. Där är villkoren riktigt dåliga, det är väldigt mycket människor på för liten yta, det är stora sanitära problem och det finns en risk för våld. Dessa läger ligger under vad som är standard för grundläggande humanitära villkor, säger Stella Nanou.
När avtalet med Turkiet upprättades valde UNHCR att avsluta sitt arbete i flera läger, säger deras pressansvarige i Sverige, Fredrik Sperling. Anledningen var att man till följd av beslutet började låsa in människor i lägren i väntan på att skicka tillbaka dem. Det hela har gjort att migranterna nu har hamnat i limbo; på EU-nivå har man kommit överens om att skicka tillbaka dem till Turkiet, samtidigt som det verkställande landet – Grekland – kommit fram till att det inte går.
– Det är häpnadsväckande och skandalöst att EU har avtalat med Turkiet om detta, för det Europeiska rådet vet ju att det är så här, säger Madelaine Seidlitz.
Samtidigt publicerar Human Right Watch (HRW) en alarmerande artikel om läget i just dessa hotspots. Där uttalar sig Bill Frelick som är chef för avdelningen för flyktingars rättigheter på HRW.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Kvinnor och barn som har flytt från krig möter varje dag våld och lever i ständig rädsla, säger han.
Orsakerna uppges vara många. Polisen har slutat gå in i lägren när det blir oroligheter, sanitära olägenheter och trångboddhet gör att konflikter uppstår. Human Right Watch var på besök mellan den 9:e och 15:e maj för att inspektera förhållandena.
”Den 13 maj utbröt ett slagsmål mellan 200 män i en hotspot på ön Samos. Lägret som har 250 bäddar inhyste 945 personer den dagen. Vid ett besök hittades blodfläckar på golv, blodiga kläder, märken på väggar efter kastade stenar och krossat glas”, skriver man bland annat i en rapport.
– Människor sitter fast i lägren och det är skandalöst. Situationen i de låsta lägren är undermåliga. Det är osäkert, mycket våld och traumatiserade människor. Ingen får information om sina rättigheter, säger Madelaine Seidlitz.
Vad kan göras för att lösa problemet?
– EU måste riva upp avtalet med Turkiet.