– Både grekiska staten och UNHCR skickar ut folk ur sina system. De kommer då till oss, men vi kan ju inte hjälpa alla. Vi är en liten organisation, helt beroende av donationer och många som tidigare skänkt har själva fått det svårt nu så vi måste begränsa oss till matutdelning tre gånger i veckan. Drygt elva tusen personer sover på gatan här i Aten, av dem är många barnfamiljer, berättar Suzanne Melville.
Att hemlösheten ökat beror på att flyktingar och migranter fastnar i Grekland. Flyktinglägren är överfulla och EU:s finansiering av bostadsprogrammet Estia, som gett flyktingar tillfälliga hem i tomma lägenheter, var tidsbegränsad och fasas ut.
– Igår morse när jag skulle gå till caféet passerade jag Viktoriatorget och såg en av de familjer som vi just gett en babylift sova på bara marken där med sin nyfödda baby. Jag började gråta, det är helt fruktansvärt!
”Förbannad på UNHCR”
En lag som antogs förra året i Grekland medför att de som fått uppehållstillstånd måste flytta från sina Estia-bostäder efter en månad för att ge plats åt nya asylsökande. Det innebär att även de som klassats som extra hjälpbehövande av UNHCR skickas ut i hemlöshet.
– En familj som vi hjälper består av bara kvinnor och en av systrarna sitter i rullstol. De blir nu av med sin bostad. Jag är både besviken och förbannad på UNHCR. De ska ju hjälpa de sköraste, hur kan man skicka ut en rullstolsburen att bo på gatan, undrar Suzanne Melville.
Ensamma kvinnor som är hemlösa är extra utsatta, erfar hon.
– Vi har hört om flera som blivit våldtagna vid Viktoriatorget.
Flyktingar som sitter fast i ökända lägret Moria på Lesbos drömmer om att få komma till Aten. När de väl kommer dit är det dock många som inte släpps in i flyktinglägren, för att det är fullt.
– Då hamnar de på gatan. Många söker sig till Viktoriatorget, där polisen plockar upp dem och skickar tillbaka dem till lägren där de inte släpps in och så söker de sig till torget igen. Jag har träffat familjer som tagit sig hit från Lesbos som sagt att det var bättre där, säger Suzanne Melville.
Oro för högerextremister
Grekland var snabba att stänga ner när coronapandemin bröt ut och har klarat sig lindrigt undan sjukdomen, än så länge.
– Jag har varit livrädd för att det skulle bryta ut här, för flyktingarna finns ingen chans till varken social distansering eller hygien. Deras viktigaste prioritering här är mat för dagen, de har inte ens råd med en ansiktsmask, säger Suzanne Melville.
Hennes största oro är dock en annan än coronapandemin.
– Jag är rädd för att hela Europa ska bli ett högerextremt område där ingen bryr sig om andra. Gyllene gryning marscherade genom Aten för att rensa ut Viktoriatorget förra veckan, men polisen skötte det bra och jag hade ändå känslan av att vi var fler på den antifascistiska sidan.