– Vi hade tio minuter på oss att ge oss av, säger 33-årige Kamal Faris som var tvungen att fly tillsammans med sin familj när jihadister från Islamiska staten, IS, närmade sig hemstaden Sareshka. IS framfart i den kurdiska regionen i Irak har lett till ett stigande antal flyktingar. Mer än 1,8 miljoner människor är nu på flykt. Endast en liten minoritet har tillfälligt kunnat tas emot av släktingar på säkrare platser.
Kamal Faris kom till staden Arbil med sin fru, barn, mamma och synskadade bror efter vad han beskriver som den värsta resan han varit med om.
– Vi var tio personer och vi trängde in oss i en liten Opel och körde så snabbt vi kunde. Vi lämnade allt, alla våra ägodelar, säger han och pekar på sandalerna på fötterna som är det enda han fått med sig.
Han berättar att barnen satt tre i knäet på varandra.
– Deras ansikten var bleka av skräck. Det gjorde ont att se dem så, säger Kamal Faris.
Ingen vågade röra sig
Under normala förhållanden tar bilfärden från hemstaden Sareshka till Arbil tre timmar.
– Vi satt i en stekhet bil i över fem timmar eftersom alla flydde från staden. Vägarna var fulla med bilar. Vid varje väggrop kunde vi höra chassit på bilen skrapa i asfalten. Ingen vågade röra sig av rädsla för att bilen skulle gå sönder under vår tyngd, berättar Kamal Faris.
De nådde Arbil och det var mitt under sommarlovet. Skolorna hade blivit tillfälliga bostäder för flyktingar. Kamal Faris och hans familj fick bo
på Ishtar, som är en grund‑
skola i centrala Arbil.
– Jag trodde att det bara var tillfälligt. Två, tre dagar kanske. Inte mer, säger hustrun Wazira.
Utan undervisning
Familjen har nu bott på skolan i över en månad. Tillsammans med dussintals andra familjer delar de trånga klassrum. För tre veckor sedan var terminsstarten och eleverna skulle komma tillbaka från sommarlovet. Minst 700 skolor i den autonoma kurdiska regionen i Irak används som tillfälliga bostäder för flyktingar och kan inte längre användas för undervisning. Den irakiska regeringen har inte lyckats hitta någon alternativ lösning.
Mer än en halv miljon barn har inte kunnat börja skolan som planerat i år.
– Trots de irakiska myndigheternas insatser får inte barnen som bor i skolorna och de som brukade undervisas i klassrummen någon undervisning, säger Tina Yu, Rädda Barnens landchef i Irak.
Hon befarar att det kan ta veckor eller månader att lösa situationen.
FN har uppmanat sina humanitära organ att göra allt de kan för att hjälpa den irakiska regeringen att hitta lämpliga bostäder till flyktingfamiljerna innan vintern kommer. Men flyktingarna vill inte stanna så länge som fram till vintern.
– Vi vill bara åka hem så snart som möjligt, säger Wazira.