Flykten fortsätter för svenske Rasmy: ”Hoppet försvinner”
Svenske Rasmy bilade från Rafah till Khan Yunis. Se förödelsen på färden i klippen nedan.
Bild: Rasmy El Masri (montage)
Dagens ETC
När Laila El Masris dotter frågar om sin morfar Rasmy El Masri säger hon att han snart kommer att vara hemma igen. Men egentligen har hon ingen aning. Israel har inlett en markoperation i Rafah, ännu begränsad eftersom man vill undvika indraget stöd från USA. Gränsen mot Egypten är under israelisk kontroll.
Samtidigt som hoppet är som bortblåst finns det kvar, eftersom det är det enda de har. Det finns liksom inte något alternativ. Ungefär så beskriver Laila El Masri situationen. Hennes pappa Rasmy El Masri, som Dagens ETC har följt i flera artiklar, har varit fast i Gaza sedan kriget började.
– Det är jobbigt. Men vi försöker hålla oss flytande. Vi syskon har ju också våra barn att tänka på. Vi måste ju vara lite positiva ändå. De frågar efter sin morfar, och undrar när han kommer hem.
När hennes dotter eller någon av hennes kusiner frågar efter sin morfar eller farfar säger Laila El Masri att han mår bra. Och att han kommer hem snart.
– De saknar sin morfar, de vill leka med honom och träffa honom. Min dotter är bara fyra så hon förstår inte alls vad som händer, men min bror Nasmys dotter som är nio förstår mer, säger hon.
Laila El Masri bor granne med sin pappa Rasmy El Masri i Gottsunda utanför Uppsala. I vanliga fall träffas de ofta. Laila El Masri har tidigare sagt till Dagens ETC om hur hon går till hans lägenhet, vädrar och ser efter den. Det lämnar en känsla av tomhet efter sig, berättade hon för ett tag sedan.
Israel förhåller sig till USA
Under måndagen sa FN att över 300 000 människor har flytt från Rafah den senaste veckan, sedan Israel tog kontroll över den palestinska sidan av gränsövergången och gick in i nästa fas av den markinvasion som man i flera månader har talat om. Att Israel inledde markoperationen i Rafah följde på att fredsförhandlingarna åter misslyckats.
Under helgen gick sedan israeliska trupper längre in i Rafah. Samtidigt som människor återigen har uppmanats att flytta på sig har Israel återvänt till andra platser, som man tidigare dragit sig undan från. Bland annat Jabalia i norr, där svälten enligt FN är ett faktum. Striderna i norra Gaza fortsatte i början av veckan.
Att USA tydligt markerat mot Israels planer och hotat med att stoppa leveransen av vapen och krigsmateriel som kan användas i Rafah kan spela en roll i att invasionen i Rafah än så länge är mer småskalig och koncentrerad, säger Mellanösternexperten Anders Persson
– Jag tror absolut att Bidens uttalanden har betydelse. Det är inte en fullskalig operation i hela staden vi ser ännu. Frågan är om Israel kommer att nöja sig med det eller inte, säger Anders Persson.
Så hittills har Israel hållit sig inom ramen för vad USA kan acceptera?
– Det ser nog ut så, ja. Men sedan har USA ändå stoppat vissa leveranser av vapen.
”Det är en ny fas i kriget”
Anders Persson menar att kriget befinner sig i ett oklart läge. Det är också osäkert exakt vad det är Israel vill uppnå genom att gå in i Rafah. En offensiv pågår, men den fulla kraft som Netanyahu hotat med för att – enligt honom – driva ut och eliminera Hamas också här lyser med sin frånvaro.
– Just nu saknas en betydlig riktning åt något håll. Nu kontrollerar man (Israel) gränsövergången i Rafah. Det är den mest strategiska gränsövergången i Gaza, den enda till ett annat land än Israel. Men poängen är också att nu när man väl är i Rafah är det väldigt svårt att dra sig ur utan något synbart resultat eller utan något synbart i utbyte.
Om Israel förblir i Rafah finns det en risk för att motattackerna från Hamas ökar. Anders Persson menar att dessa har ökat, även om det är svårt att säga vilken betydelse de har ännu eller om de kommer att fortsätta.
– Jag tror att det är en ny fas i kriget nu när Israel har gått in i Rafah, säger han.
UD: Ytterligare komplikationer
Rasmy El Masri lämnade Rafah tillsammans med sin syster och hennes familj i slutet på förra veckan. Nu är de hos hans morbror i Khan Yunis.
– De har inget internet. Pappa ringer en av oss syskon och så meddelar vi vidare vad han har sagt, att han är okej. Han säger inte mycket, han håller samtalen korta. Det är vanliga samtal och det är jättedyrt från Gaza till Sverige, säger hon.
Dagens ETC har förutom Rasmy El Masri under helgen som gick sökt två andra svenska medborgare som befinner sig i Gaza. Ingen av dem har återkommit.
På frågan om hur en markinvasion av Rafah påverkar arbetet med att få hem svenskar skriver Utrikesdepartementet, som inte vill ge några muntliga intervjuer, i ett mejl till Dagens ETC:
”Intensifierade stridigheter i södra Gaza kan komma att ytterligare komplicera förutsättningarna för gränspassage för de svenskar som fortfarande befinner sig i Gaza och önskar lämna området.”
Filmar förödelsen: ”Katastrof”
Dagens ETC har tidigare publicerat videomaterial som Rasmy El Masri filmat i södra Gaza. I början på maj, bara några dagar innan Israel tog kontroll över gränsövergången i Rafah och ökade sin närvaro i staden, åkte Rasmy El Masri åter bil genom ödeläggelsen. De körde från Rafah till Khan Yunis, berättade han efter att ha kommit tillbaka från bilturen.
FN sa nyligen att förstörelsen i Gaza saknar motstycke sedan andra världskriget. Återuppbyggnaden kommer att ta minst till år 2040 – om konflikten tar slut i skrivande stund.
– Det här har jag filmat, vi har varit runt överallt från Rafah till Khan Yunis. Khan Yunis är en katastrof. Filmerna är från Rafah till Khan Yunis, jag filmade hela vägen, men de flesta är från Khan Yunis, sa Rasmy El Masri över Whatsapp efter bilturen.
Under bilfärden genom Khan Yunis i början på maj syns spåren av de drygt fyra månader som striderna pågick här tydligt. Dels i form av gråa rasmassor och trötta människor längs varje gata. Men också i form av en stor blå davidsstjärna som ritats på en ljus fasad: Israels flagga. Snett framför flaggan sitter en pojke i grön tröja på en pall, bredvid honom står en jämnårig kompis och sneglar i riktning mot kameran.
– Israeli, mumlar Rasmy El Masri i videon medan kameran guppar upp och ner när bilen rör sig framåt på den sandiga gatan.
I en annan video säger han på arabiska att de passerar ”mistashfa Nasser” – Nassersjukhuset – som stängde ner helt den 18 februari, efter att Israels armé gick in på sjukhuset. Det var det näst största sjukhuset i Gaza och det största i söder.
Gränsen omöjlig att korsa
Katastrofen – för att använda Rasmy El Masris egna ord – till trots så har de begett sig till Khan Yunis. Laila El Masri kan inte svara på hur de har det, annat än att de lever och att de befinner sig i ett hus. Hur det är med mat och vatten vet hon inte riktigt, samtalen hålls så kort det bara går sedan de lämnade huset i Rafah där de hade tillgång till mer internet.
– Det är bättre än att han skulle bo i ett tält. Och Khan Yunis är lugnare än Rafah nu, konstaterar.
Gränsövergången mot Rafah var redan innan Israel tog kontroll över den svår att korsa. Men nu har nålsögat krymp ytterligare. Laila El Masri sammanfattar: hon nämner hoppet, igen.
– Det fanns lite hopp förut, när det ändå kom evakueringslistor. Men nu… hoppet försvinner. Men vi hoppas ju fortfarande att gränsen ska öppna och att pappa ska få komma hem snart.