Sedan början av juni är flyg från Belarus portade från EU, vilket innebär att de varken får flyga över europeiskt luftrum eller använda flygplatser inom EU. Beslutet, som togs av Sveriges statsminister och andra europeiska regeringschefer på Europeiska rådets toppmöte, är ett svar på att Belarus i slutet av maj tvingade ned ett passagerarplan som flög över Minsk för att gripa regimkritikern Raman Pratasevitj och hans partner Sofia Sapega. Men nu säger flera kritiker att flygförbudet spelar Belarus hårdhänte diktator Aleksandr Lukasjenko i händerna.
– Det hade varit bättre om EU inte hade reagerat alls, snarare än att reagera på det här väldigt känslosamma sättet, säger Pavel Matsukievitj. Den tidigare belarusiska diplomaten, som avgick i augusti efter det omtvistade presidentvalet, är bitter.
– Nu slipper vi visserligen fler flygincidenter men till ett pris som framför allt straffar folket, och inte regimen, och för Minsk närmare Moskva.
När protesterna bröt ut i Belarus förra året drev Aleksandr Lukasjenko först sina rivaler i exil i hopp om att försvaga oppositionen. Men dissidenterna lyckades organisera sig runt sin ledare Svetlana Tichanovskaja och få inflytande. Regimen ändrade därför sin strategi och stängde landets gränser – med undantag för luften.
– Det är förståeligt att man slutar flyga över Belarus, men att över lag förbjuda flygförbindelser till och från landet är problematiskt, säger Katsiaryna Shmatsina, analytiker vid BISS, det belarusiska institutet för strategiska studier.
– För många oppositionella som hamnade i knipa var den enda lösningen att köpa en flygbiljett samma dag till ett europeiskt land. De som inte hade visum kunde åka till Ukraina. Inget av det är längre möjligt.
Enligt en europeisk diplomat som ETC talat med missar kritiken sitt mål. ”De som drabbas hårdast av beslutet, till exempel de som arbetar inom belarusiska it-företag, är redo att betala priset, och andra, särskilt de på landsbygden, reser inte alls och kommer inte att påverkas”. Diplomaten erkänner samtidigt att ”de europeiska ledarna tog beslut på högsta nivå utan samråd eller hänsyn till den mänskliga faktorn”.
Oppositionen begärde aldrig ett flygstopp, ”men vi förstår logiken och vi kommer inte kräva att åtgärden hävs så länge som de politiska fångarna inte har släpps”, förklarar Franak Viačorka, huvudrådgivare till Svetlana Tichanovskaja.
– Europa reagerade mycket snabbt och det är bra. Men att bara isolera landet räcker inte: vi måste ge nödhjälp till de belarusier som är under press i landet. Annars kommer nio miljoner personer att hållas gisslan.
Idag bär den enda flyktvägen genom Moskva – men den innebär en stor risk att skickas tillbaka till Minsk av ryska myndigheter.